KOREKCIJE PLAĆA

Novac za plaće u ovom istarskom Domu za starije u tri godine povećan - 80 posto

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


U Gradu Buzetu itekako se, shodno mogućnostima, izlazilo u susret zaposlenicima svih proračunskih korisnika, a tako će se nastaviti i dalje. Korekcije plaća moraju pratiti životne troškove, a sve s ciljem da se kadar zadrži jer bez njega nema mogućnosti da institucije opstanu, komentirao je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin nakon što je proračunskim rebalansom Gradsko vijeće prošlog tjedna podržalo i povećanje plaće, odnosno osnovice za obračun plaća svim zaposlenicima u sustavu, gradskoj upravi, domu za starije, vrtiću, vatrogascima i učilištu, tako da se osnovica za obračun plaća povećala sa 782,78 eura na 840 eura, odnosno za 7,3 posto, tako da minimalna osnovica bude izjednačena s utvrđenom minimalnom bruto plaćom u Hrvatskoj. Kajin se posebno osvrnuo na stanje u Domu za starije.

Opravdane korekcije

Dom za starije, kazao je, u postojećem i dograđenom dijelu kada se otvori, može primiti do devedeset korisnika. Sada ih ima pedeset. S buzetskog područja na smještaj ih čeka sedamdeset, još je 39 izvanjskih zahtjeva. U Domu su 34 zaposlena, a za stavljanje u funkciju novog krila, trebalo bi ih naći još sedam.

Masa isplaćenih plaća za Dom za starije 2021. godine iznosila je u bruto iznosu 351.399 eura, 2022. godine 399.369 eura, 2023. godine 481.369 eura, a ove godine 632.067 eura. Grad je lani doznačio Domu 492.540 eura, a od korisnika je primio oko 460.000 eura.

Cijena smještaja je 1.122 eura mjesečno, s time da osobe s buzetskog područja plaćaju 50 posto ekonomske cijene, a preostali iznos sufinancira Grad Buzet. Ovisno žele li dvokrevetnu ili jednokrevetnu sobu u jedinici za pojačanu njegu, plaćaju sami dodatno 50 eura, odnosno 100 eura.

- Znači, masa za plaće u tri godine i jednom mjesecu, povećana je za 80 posto. I tu nije kraj, u tom razdoblju od 9. lipnja 2021. godine, od mog prvog radnog dana do danas, pet puta se mijenjala osnovica, dodatno početkom 2023. godine korigirani su koeficijenti gdje su nekima dodatno išle plaće gore 20, 30, 40 posto, i 1. lipnja 2022. godine na uvjete rada djelatnicima, izuzev u financijama i slično, plaća je išla gore za 10 posto.

Da se nije odugovlačilo, ova najnovija korekcija od 7,3 posto mogla je biti prije dva mjeseca, ali to nije ovisilo o meni. Za razliku od vrtića koji je uoči rebalansa preko sindikata podnio zahtjev za korekciju koeficijenata i u cijelosti mu se izašlo u susret, iz Doma za starije nije stigao nikakav zahtjev, kazao je gradonačelnik te sumirao kako se u Domu za starije gdje zaslužuju svaki cent koji dobiju, i puno više, u tri godine korigirala plaća sedam puta, a ostalim proračunskim korisnicima šest puta.

Teško usklađivanje

Razumljivo, rekao je, da se danas svi uspoređuju s državnim službenicima i namještenicima čija je osnovica 947 eura, a što 90 posto gradova i općina neće biti u stanju pratiti bez korekcija cijena usluga i uvođenja porezne discipline.

Buzetu bi trebalo za 2025. godinu, ako se svima iskorigira plaću na osnovicu od 947 eura, dodatnih 600.000 eura za plaće. Udar koji će uslijediti kada je riječ o porezu na dohodak ogleda se i u tome što će neoporezivi dio prema najavama iduće godine iznositi 600 eura što znači da će se prihod po tom osnovu u proračunu smanjiti za oko 7 posto.

- Tu treba uračunati i rast energenata koji će se neminovno dogoditi početkom studenog, a sumnjam da će se država u dogledno vrijeme decentralizirati ili da će se vratiti brdsko-planinski status koji je Buzetu ukinut 2013. godine kada je lijeva koalicija bila na vlasti.

Razumijem da svaki proračunski korisnik ima svoju logiku, vrtić jednu, vatrogasci drugu, gradska uprava treću, Dom za starije četvrtu i tako dalje, i to treba nekako uskladiti. Buzet je imao i taj hendikep da od 2011. godine do 2021. godine nisu korigirane plaće i siguran sam, kada govorimo o ovim isplatama, da nema benevolentnijeg grada po tom pitanju od Buzeta.

- Niti očekujem, niti bi od ikoga tražio da radi za ništa, ali znam da će ponovo radno mjesto u državnim ili javnim servisima biti jedno od najprivlačnijih ako ti trendovi koji su se počeli naviještati potraju još nekoliko godina, zaključio je buzetski gradonačelnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter