SPOJ KLASIKE I JAZZA

Koncert Šimun Matišić Quarteta na 20. BaRoMusu

| Autor: Glas Istre
Šimun Matišić Quarteta (Foto: PRemijera)

Šimun Matišić Quarteta (Foto: PRemijera)


Koncert Šimun Matišić Quarteta, koji će se održati u utorak, 16. srpnja s početkom u 21 sat u rovinjskoj crkvi sv. Franje, bit će zadnji u nizu koncertnih dragulja ovogodišnjeg 20. BaRoMus Festivala. Veliki finale 20. BaRoMusa, uz slobodan ulaz, donijet će publici izuzetno zanimljiv spoj klasike, suvremene glazbe i jazza.

Uz Šimuna Matišića (1996.), višestruko nagrađivanog mladog glazbenika bogate i zanimljive karijere, koji predvodi kvartet, u sastavu sviraju Krunoslav Levačić (udaraljke), Dani Bošnjak (flauta) i Zvonimir Šestak (kontrabas), a riječ je o velikim umjetničkim individuama i osebujnim glazbenim ličnostima, ponajboljim instrumentalistima u regiji. Na rovinjskoj pozornici BaRoMusa, Šimun Matišić Quartet izvest će njihove jedinstvene obrade skladbi W.A.Mozarta (Uvertira iz opere Figarov pir - KV 492, Andante iz koncerta za flautu i harfu u C – duru - KV 299, Lacrimosa i Confutatis iz Requijema – KV 626 i Adagio iz klavirskog koncerta - KV 467) te kompozicije Šimuna Matišića.

Šimun Matišić, izuzetno je talentiran i polivalentan glazbenik koji je diplomirao udaraljke u klasi prof. Ivane Bilić i kompoziciju u klasi prof. Davorina Kempfa i prof. Mladena Tarbuka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a trenutno je doktorand muzičke akademije u Hamburgu. Hvaljeni voditelj gostujućeg kvarteta umjetnik je aktivan na području jazz stvaralaštva kao i na polju klasične glazbe. Dobitnik je prestižne Nagrade „Josip Štolcer Slavenski“ 2021. godine za najbolje djelo hrvatskoga skladatelja praizvedeno u protekloj godini, nagrade Judita za najbolju izvedbu na 57. Splitskom festivalu, te je sa sastavima koje vodi pod svojim imenom do sada osvojio čak pet nagrada Porin. Matišić je aktivan na području jazz stvaralaštva, kao i na području klasične glazbe.

BaRoMus Festival, koji već dva desetljeća klasičnu glazbu predstavlja u širokom spektru od remek djela klasične glazbene literature do umjetničkih izraza eksperimentalne glazbe, crossovera i jazza, te pod umjetničkim vodstvom maestra Domagoja Terzića , koji je i osnivač Festivala, u Rovinju ugošćuje čitav niz snažnih umjetničkih osobnosti, glazbenika visoke svjetske razine. BaRoMus se održava zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Rovinja, Turističke zajednice grada Rovinja i Adris grupe, a ovogodišnji program donio je vrhunske koncerte na tradicionalnoj festivalskoj pozornici u rovinjskoj crkvi sv. Franje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter