CRNOGORSKA VEČER U UMAGU

FOTO / "Kolo kolo naokolo" uz pjesme, ples i recitacije

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)


U organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore »Bujština« iz Umaga, na umaškom Trgu slobode organizirana je četvrta Crnogorska večer naziva »Kolo kolo naokolo« na kojoj su uz domaćina nastupili Kulturno umjetničko društvo »Mladost« iz Podgorice i Mješoviti pjevački zbor »Crnogorska zora« Zajednice Crnogoraca iz Splita.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

Dinamičan ples

U spletu pjesme, plesa i recitacije manifestaciju su otvorili gosti iz Podgorice plesom »Crna Gora« u koreografiji Vasilija Bata Rogošića. Tradicionalne narodne nošnje i dinamičan ples, osim domaće publike, privukli su pažnju i stranih gostiju koji su sa zanimanjem popratili folklorni nastup sastava iz Podgorice. KUD »Mladost« osnovan je još 1978. godine, a nakon pauze dugogodišnja tradicija je na inicijativu građana Podgorice ponovo nastavljena 2021. godine. Društvo danas broji više od 130 članova raspoređenih u više grupa od škole folklora, dječjih i omladinskih ansambla do veteranske sekcije.

Svečanost je nastavljena nastupom Mješovitog pjevačkog zbora crnogorskog društva iz Splita koji su otpjevali pjesmu Ljubomira Ševaljevića »Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore«. Kao iznenađenje večeri predstavljen je najmlađi gost, dječak Janko Racković, koji je na emotivan način izrecitirao poeziju »Domovina Crna Gora« crnogorskog pjesnika Dragana Radulovića. Poezijom se predstavilo i domaće crnogorsko društvo, stihovima »Ima jedno mjesto« Momčila Zekovića koje je interpretirala Jovana Mašković.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

Uz još nekoliko recitacija i pjesama posvećenih rodnom kraju, manifestacija je završena nastupom KUD-a »Mladosti« koji su izveli splet plesova svih naroda i narodnosti koji žive i Crnoj Gori počevši od plesa iz Boke, preko albanske manjine iz Malesije, bošnjačkih plesova sa sjevera Crne Gore do srpskih kola iz okolice Pljevlja.

Kulturna baština

- Ovakve manifestacije za cilj imaju bolje upoznavanje i zbližavanje s kulturnom baštinom i tradicijom crnogorskog naroda, kako nas koji živimo van domovine tako i domicilnog stanovništva i gostiju. Ujedno na ovaj način obilježavamo i Dan državnosti Crne Gore koji se slavi 13. lipnja. Posebno bih se zahvalila na financijskoj potpori Gradu Umagu, Savjetu za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Upravi za dijasporu - iseljenika Vlade Crne Gore, te ustanovi Festum i njenim djelatnicima na svesrdnoj pomoći oko organizacije ovog za nas bitnog događaja, rekla je Ružica Mitrović Maurović, predsjednica Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Bujština - Umag.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter