godina je 2006.

Vremeplov Glasa Istre: Pulski Kaštel kao baza narkomana, u Rovinju se more zazelenilo zbog sudskog vještačenja

| Autor: Tea Tidić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Godine 2006. stanari pulske Castropole imali su ogromnih problema s narkomanima koji su se okupljali na Kaštelu. Kako je Glas Istre tada pisao, u očajničkom pokušaju da riješe taj problem tražili su i pomoć policije, Grada Pule i medija - a da bi se shvatila dimenzija problema, dovoljno govori da je u zapuštenom okolišu u blizini Sveučilišne knjižnice samo u jednom danu prikupljeno je više 500 šprica, a prilikom sakupljanja šprica aktivisti su pronašli »svježi« narkomanski pribor.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Ogroman požar u općini Brtonigla

Prije osamnaest godina, vatrena stihija poharala je područje u zaleđu naselja Čendaki u općini Brtonigla, uz zapadnu dionicu mosta preko rijeke Mirne na Istarskom ipsilonu. Nakon dvodnevnih požara, umaški vatrogasci su i dalje bili u pripravnosti, a požarište uz vijadukt Mirna je još bilo pod nadzorom. U velikom požaru, koji su gasili dva kanadera i helikopter te 25 djelatnika JVP-a s deset vatrogasnih vozila nestalo je dvanaest hektara crnogorične i bjelogorične šume, a tijekom prve intervencije na spomenutoj lokaciji vatrogasci su zamijetili rascijepljeni bor, što upućuje na udar groma.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Danas imamo lijepe i moderne Pulaprometove autobuse, no 2006. godine situacija nije bila baš bajna - naime, vožnja Pulaprometovim autobusima do Medulina i Verudele tada je naišla na zgražanje i domaćih putnika i turista. »Ne mogu ovdje sjesti«, tada je za Glas Istre s gnušanjem je rekla jedna Britanka kada je ugledala prljava i pokidana sjedala, a jedna penzionerka je dodala: »Što se tiče »interijera«, najžalosnije je što smo se već svi navikli na ovu stravu i užas od autobusa. To je sramota za čitavu Pulu, a ako već nikoga nije briga u čemu se voze Puljani, neka barem poduzmu nešto da se više ne sramotimo pred strancima!«. Tadašnja realnost bile su razbijene i poderane sjedalice, iz kojih su virili komadići šperploče, pošarana ulazna i izlazna vrata te neupotrebljiva zadnja sjedišta. Srećom, danas Pulaprometovi autobusi izgledaju reprezentativno, a možda je zanimljivo spomenuti da je autobusna karta za vožnju od Pule do Medulina u jednom smjeru tada koštala 12 kuna.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Na sjednici pulskog Gradskog poglavarstva te godine, kako je pisala naša novinarka Vanesa Begić, na dnevnom redu je bila i točka o smjeni tadašnje ravnateljice Istarskog narodnog kazališta Saše Broz, koja je za Glas Istre izjavila da je o smjeni saznala - od novinara. Za v.d. ravnateljice predložena je Gordana Kaić Jeromela, zaposlenica u INK-u, rekla je gradska pročelnica za kulturu Klara Udovičić. I Boris Miletić, tada pulski gradonačelnik, izjavio je da je glavni razlog pokretanja postupka za smjenu ravnateljice neprihvaćeno izvješće o poslovanju pulske kazališne kuće.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

U Rovinju se pak u sjevernoj luci Valdibora more obojalo intenzivnom zelenom bojom, koja je izlazila iz kanalizacijske cijevi, zbog čega su građani pozvali novinare Glasa Istre i komunalne redare. Turisti su ovu situaciju iskoristili da sve zabilježe fotografski, a o čemu se radi objasnio je tadašnji direktor Komunalnog servisa Marko Paliaga, a danas gradonačelnik Rovinja:

- Boja koja se iz kanalizacijske cijevi ispušta u more bezopasna je i ekološki ispravna, a korištena je zbog sudskog vještačenja i utvrđivanja ispravnosti kanalizacije, rekao je Paliaga i dodao da je vještačenje obavljeno na zahtjev Općinskog suda u Rovinju i pod nadzorom stručne osobe.

Tadašnji IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin, a današnji gradonačelnik Buzeta, amandmanom je zatražio tri milijuna kuna za pomidore - konkretno, zatražio je da se u Zakon o državnoj potpori u poljoprivredi i ribarstvu uvrsti industrijska rajčica, čime bi se spriječilo gašenje proizvodnje u Umagu, kao i smanjio uvoz sirovine iz Italije i Kine, a nadasve je to zatražio zbog stavljanja u isti položaj proizvođača pomidora s ostalim poljoprivrednicima u Hrvatskoj. Tražio je i da se ubaci da korisnici poticaja za povrće i (dodano) industrijsku rajčicu budu poljoprivredna gospodarstva koja su proizvela, prodala i isporučila minimalno poticane količine povrća i pomidora. Za jedan kilogram zatraženo je 35 lipa.

U Savudriji su uhićena dvojica preprodavača prstaca. Zanimljivo je da je automobil, osiguran policijskom trakom u savudrijskoj luci, a u koji su trebale biti ukrcane školjke, ostao u pogonu na mjestu više od sedam sati.

U rubrici crna kronika 2006. godine u Glasu Istre zabilježeno je i da su u parking aparate Pula Parkinga u Puli provaljivala dvojica 13-godišnjaka, a to su učinili čak 17 puta. Ovom dvojcu to nisu jedina djela koja im se stavljaju na teret - policija ih je osumnjičila još i za provale u praonicu rublja, štand voća i povrća, jedan automobil i trgovina, a u sveukupno 23 provale počinili su štetu od 29 tisuća kuna.

Cijene nekretnina odavno su prešle granicu priuštivog za prosječne građane Istre, a o divljanju cijena stambenih kvadrata Glas Istre je pisao još 2006. godine, te su tada nekretnine u Hrvatskoj u tri mjeseca poskupile za 4,6 posto, a u Istri za čak 13 posto. Cijena jednosobnog stana u Puli bila je u prosjeku 57.347 eura. Trosobni stanovi najviše su poskupjeli, za 24,53 posto u odnosu na prethodno razdoblje, te su stajali u prosjeku 120.252 eura. Zemljišta i kuće na pulskom području poskupjeli su u prosjeku za 14 posto. Cijena četvornog metra zemljišta u prosjeku je iznosila 81, a kuće 1.382 eura.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Zelena Istra tražila je od Županije da ne podlegne pritiscima vlasnika kamenoloma, posebice u onima u kojima se minira, za izmjenu prostornog plana, gdje su vlasnici kamenoloma tražili da se izmjenama prostornog plana Istarske županije udaljenost eksploatacijskih polja kamenoloma od naselja smanji s 500 na 200 metara.

- U Županiji, prema podacima HGK-a, ima 200 ugašenih kamenoloma, u prostornom planu Županije ucrtano ih je 82, rješenja za eksploataciju ima 67, od čega 34 za tzv. tehnički kamen koji se minira, čime se najviše ugrožava okoliš, rekla je tadašnja predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić, koja je istaknula da nije poznato koliko je kamenoloma nelegalno jer te podatke Županija nema, ali pretpostavlja da ih je 15-ak.

Jeleni Vuković izmaknuo svjetski rekord

U sportskoj rubrici prije osamnaest godina zabilježeno je da je pulska sportašica s invaliditetom, Jelena Vuković, na mitingu Ašli Kožar u Varaždinu bacila kuglu 9,65 metara, i time postavila novi svjetski rekord u bacanju kugle, čak 28 centimetra bolje od dosadašnjeg rekorda. Nažalost, svjetski rekord joj nije priznat, zbog propusta organizatora koji nije omogućio doping kontrolu, smatrajući da nitko od bacača neće baciti tako dobar rezultat da bi morao biti podvrgnut doping kontroli.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

U tijeku je Pulski filmski festival, a 2006. godine uvertira u festival je bila dječja radionica animiranog filma pod nazivom Filmska škola profesora Baltazara, za djecu u dobi od 5 do 12 godina. Tijekom petodnevnog tečaja pod vodstvom akademskog slikara i snimatelja Danila Dučaka djeca su učila osnove animiranog filma, tehnike produkcije, praktični rad kompjutorske animacije i kako samostalno proizvesti svoj prvi crtani film. Film je na zatvaranju filmskog festivala biti sastavni dio svečanog programa.

Blues velikan Eric Sardinas uoči nastupa na Castle Blues Festivalu u Savičenti razgovarao je s novinarom Glasa Istre Borisom Vincekom.

- Svaki put kada dođemo u Hrvatsku je poput eksplozije. Uvijek ugodno provedemo vrijeme, sve liči na neobuzdanu feštu i svi se žele zabaviti. To je zapravo najvažnije: da se svi žele zabaviti i osjetiti glazbu, rekao je tada Sardinas. Tada je Glas Istre i dijelio deset ulaznica za koncert, a zadužen za izvlačenje sretnih dobitnika bio je legendarni frontman pulskih Messerschmitta, Miro Kusačić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter