tradicionalna manifestacija "Armonike Zad kaštela"

U Žminju se armonika sviri već 28 lit

| Autor: Zoran Oljača
(Foto: TZO Žminj)

(Foto: TZO Žminj)


Dvadesetosmo izdanje manifestacije »Armonike Zad kaštela« održati će se danas s početkom u 20 sati. Na lokaciji Zad kaštela svirat će se polke, valceri, baluni, mazurke i autorske pjesme. Najavljujući ovu tradicionalnu, već 28. po redu susret samoukih harmonikaša »Armonike Zad kaštela«, načelnik Općine Žminj Željko Plavčić zahvalio se organizatorima.

Armonikin pir

- Zahvalio bih se svima koji već dugi niz godina sudjeluju u organizaciji ove tradicionalne manifestacije, a pozvao bih sve ljubitelje harmonike da posjete manifestaciju u što većem broju. Naglasio bih da ono što raduje jest sve brojniji odaziv mladih izvođača. Na susretu se prenosi sviranje na harmonici iz generacije u generaciju, a ova manifestacija izvrstan je pokazatelj da se i mladi i stariji i dalje bave glazbom, rekao je prilikom najave ovogodišnjeg susreta načelnik Željko Plavčić.

Direktorica Turističke zajednice Blašković - Janko prisjetila se stihova Mate Balote rekavši:

- Sopele svire već miljar lit, a u Žminju armonike svire već 28. lit. Organizirati manifestaciju toliki dugi niz godina zahtjevna je zadaća iza koje stoje vrijedni ljudi koji usprkos svemu ustraju na očuvanju tradicije i lokalnih običaja, kazala je Blašković - Janko te još jednom pozvala sve u Žminj na »armonikin pir«.

Daniele Pernić, umjetnički ravnatelj manifestacije prisjetio se svoga pokojnog oca etnomuzikologa Renata Pernića.

- On je 1995. godine došao na ideju da na jednom mjestu okupi izvođače na harmonici koji su bili pokretači zabava. Nije bilo glazbenih sastava, nego su ti pokretači zabava bili zaduženi za stvaranje atmosfere na vjenčanjima, krštenjima, pučkim svečanostima i sličnim prilikama za zabavu, rekao je Pernić.

Na ovom najdugovječnijem istarskom harmonikaškom susretu uobičajeno se okupljaju i predstavljaju samouki harmonikaši, oni koji nisu pohađali nikakvu glazbenu školu, koji zapravo nemaju nikakvu formalnu glazbenu naobrazbu, ističe Pernić i dodaje da se očekuje nastup pedesetak svirača svih uzrasta iz cijele Istre, a na repertoaru će biti tradicionalno baluni, rašpe, šetepaši, polke i valceri, no poneki će izvođači zasigurno iznenaditi i izvođenjem poznatih te nekad popularnih internacionalnih šlagera ili evergreena.

Jubilarci

Dražen Stanić, istinski zaljubljenik u harmoniku, samouki svirač, na manifestaciji sudjeluje već 21. godinu.

- Ljepota je u sviranju, a ponajviše druženju na manifestaciji, smatra Stanić koji je prilikom predstavljanja programa prisutne počastio veselom izvedbom na harmonici kojom je dao naslutiti samo djelić onoga što nas očekuje danas Zad kaštela u Žminju.

Prema dugogodišnjoj tradiciji, i na ovogodišnjem će susretu malo stariji svirači biti nagrađeni za jubilarnih 10 i 15 godina redovitog nastupanja. Deset godina nastupaju Mladen Tomišić, Alfonso Konović i Branko Pušec, dok petnaest godina nastupaju Branko Zlatić i Slavko Vitez iz Slovenije. Ceremoniju otvaranja uveličati će dječica Dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja, učenice i učenici Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminja i Folklorno društvo Cere. Organizatori manifestacije su Općina Žminj, Turistička zajednica Općine Žminj i Daniele Pernić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter