"beside u jatu"

FOTOGALERIJA / Održan 14. susret barbanskih pjesnika i predstavljena nova zbirka na čakavštini

| Autor: Glas Istre


U dvorištu Župne crkve Sv. Nikole u Barbanu održan je u petak, 12. srpnja, 14. Susret barbanskih pjesnika i predstavljanje nove zbirke na čakavštini "Beside u jatu".

Sve je započelo svirkom Mantinjade, koju su na velikoj i maloj roženici odsvirali Tedi Trošt i Luka Glavaš.

Voditeljica Dheeba Kožljan Škabić na početku je pozvala direktoricu Turističke zajednice Barban, Jelenu Baćac da pozdravi drage pjesnike i sve prisutne. Posebno se zahvalila pjesnikinji Avelini Damijanjević Draguzet, Zdenki Vujici, Branku Valiću i Željku Pauletiću koji nažalost više nisu sa nama.

(Foto: KUD Barban)(Foto: KUD Barban)

Koordinatorica Susreta Nives Trošt, obratila se prisutnima prigodnim riječima zahvale pjesnicima i svima koji pomažu oko organizacije za ovu i sve prethodne godine.

Ove godine, četrnaesto izdanje donosi 104 pjesme, napisanih od 45 pjesnika. Kako kroz sve godine do sada, pa tako i ove, dominiraju pjesnikinje. S ovogodišnjim Besidami, "u jatu" napisano je ukupno 1076 pjesama.

- Pišite i naprid, u miru, lipo, za sebe, za druge, za Barban i Barbanštinu, za ti trdi naš koren barbanski! Zvonit će naprid vaše beside, pojt će u svit, svitlost vela će bit. I ne daj se Bog nikada sramovat te naše mile beside! Budimo srićni ča je imamo, ča još je živa, ča ćemo dicu našu, nuke i pranuke, još vadit tako, po našu, kušeljat, ča ćemo tu našu dotu srčano naprid nosit još miljare i miljare lit, za sve une ki se još nisu nanke rodili, a štimat će je stešo i volit ka i mi, poručio je urednik Denis Kontošić.

(Foto: KUD Barban)Denis Kontošić (Foto: KUD Barban)

- Potom su pjesnici iznijeli cijelo bogatstvo čakavštine kroz pjesme koje su ispunile srca mnogobrojnoj publici. Bilo je jako emotivno i lijepo.

Prije gosta kako to uvijek biva, malo smo se odmakli od stihova sa svirkom barbanski balon kojega je na mihu zasvirija Mihael Glavaš, prenose organizatori.

Gost ovogodišnjeg Susreta i zbirke bio je poznati pjesnik Josip Klarić iz Gračišća.

(Foto: KUD Barban) Josip Klarić (Foto: KUD Barban)

Na kraju Susreta voditeljica je prisutne još jedanput srdačno pozdravila i zahvalila organizatorima i domaćinima susreta: Kulturno-umjetničkom društvu Barban, Općini Barban i Turističkoj zajednici Barban, gostu Josipu Klariću, uredniku Denisu Kontošiću, medijskim partnerima, Radio Istri, Radio Puli, Radio Labinu, Radio Rovinju FM, Glasu Istre, Regional expresu, Istarskom hr, te velečasnom Bernardu Jurjeviću koji nam je i ove godine ustupio dvorište Župne crkve.


Podijeli: Facebook Twiter