ZAJEDNICA SRBA U LABINU

Obilježen Petrov dan: Paroh Goran Petković izveo obred rezanja slavskog kolača i osvećenja žita

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Zajednica Srba u Labinu u svojim je prostorima Vijeća i kluba Srba Grada Labina tradicionalno svečano obilježila slavu Petrov dan.

U nazočnosti velikog broja gostiju među kojima su bili labinski gradonačelnik Valter Glavičić, novi konzul Republike Srbije u Rijeci Nenad Maričić, Tea Batel, pročelnica županijskog odjela za autohtonu talijansku nacionalnu manjinu, ostale nacionalne manjine i mlade, Nataša Mihailović, sekretarka za kulturu grada Beograda, Jasmina Ninkov, direktorica Biblioteke Beograda, Nenad Šaponja, direktor kulturnog centra Vojvodine, Sonja Damjanović, dramska umjetnica iz Novog Sada i direktorica Festivala Labina, predstavnici Srba iz Pule, Vodnjana, Poreča, Fažane i Istarske županije te predstavnici nacionalnih manjina Bošnjaka, Talijana i Slovenaca koji žive u Labinu posvećivanje slavskog kolača te obred rezanja tog kolača s ovećenjem žita održao je Paroh Goran Petković iz Peroja.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Prije tog čina dobrodošlicu je svima zaželjela predsjednica zajednice Srba u Labinu Cvija Davidović i pozdravljajući sve goste istaknula kako je cilj ove svečanosti sačuvati svoju tradiciju i kulturu te da su nacionalne manjine bogatstvo ovoga grada i Istarske županije. Goran Petković, paroh iz Peroja naglasio je kako je predivan osjećaj svake godine doći u Labin gdje žive predivni ljudi i gdje se svatko u labinu ali i u Istri osjeća kao kod svoje kuće.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

- Petrov dan je povod da se družimo bez obzira na vjeru, nacionalnu pripadnost i političku orijentaciju. Teško bih mogao zamisliti život izvan Istre, možda jedino u lijepom Novom Sadu. Loklana vlast na čelu sa gradonačelnikom Glavičićem spremna je u svakom trenutku izaći u susret i pomoći srpskoj zajednici.

Drago mi je da sam i ja dio toga, ako Bog postoji, a vjerujem da postoji, neka vam da zdravlja i blagoslov, poručio je Petković. Županijska pročelnica Tea Batel pozdravila je u ime županije i župana Borisa Miletića te prenijela njegove čestitke te istaknula kako je najbitnije zajedništvo svih nacionalih manjina sa domicilnim stanovništvom koje se živi u Istri i da tako treba nastaviti i dalje. Novi konzul Republike Srbije u Rijeci Nenad Maričić primijetio je toplu i ljudsku atmosferu te rekao:

- U ove četiri županije koje pokriva naš konzulat u Rijeci položaj naših organizacija je komatibilan sa potrebama lokalne sredine, suradanja je svugdje pa tako i ovdje aktivna, vrlo dobra i dvosmjerna, rekao je između ostaloga konzul te svima zaželio sretnu slavu.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Nataša Mihailović također je uputila poruke mira i zajedništva:

- Izražavam poštovanje prema istrajnosti da se sačuva naša tradicija i kultura na ovim prostorima. I dalje treba graditi mostove zajedništva, sloge, dobrote , solidarnosti, blagostanja i da živimo u miru. Mi smo od ove godine gosti Festivala umjetnosti i tolerancije Labina a od iduće ćemo se aktivno uključiti, poručila je Mihailović.

Posljednji govornik bio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji se prisjetio svojih prvih susreta i kontakata sa predstavnicima nacionalnih manjina u Labinu, još iz vremena kada je bio kandidat za gradonačelnika

- Dobro surađujemo i to dosta dugo vremena, raduje me da se ta suradnja razvija i da svake godine donese nešto novo. Imamo institucije i pravne okvire za suradnju ali nitko ne može zamijeniti ono iskonsko u sebi, ili to imaš ili nemaš. Festival umjetnosti i tolerancije Labina nastao je nakon slučajnog susreta sa Sonjom Damjanović, ona je predložila taj projekt a mi smo ga prihvatili. Tolerancija je upravo ono što mi danas ovdje radimo. Treba i dalje surađivati, živjeti u miru i zajedništvu, želim da nacionalne manjine opstanu i da se i dalje razvijaju, zato se treba povezivati i razgovarati. Važno je da budemo otvoreni i da komuniciramo, poručio je Glavičić na obilježavanju slave Petrov dana.


Podijeli: Facebook Twiter