općinsko vijeće

Izvanredna sjednica u Kršanu: Za povećanje plaća u vrtiću nema novaca, a za prodaju parcela nema više bodova koji prednost daju domaćim obrtnicima

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Općinsko vijeće Kršana izmijenilo je na svojoj drugoj izvanrednoj sjednici Odluku o prodaji parcela u Poslovnoj zoni Kršan Istok te prateći Program poticajnih mjera za
ulaganje u nju nakon što se nitko nije javio na natječaj za prodaju parcela.

Sada najviša ponuđena cijena znači najpovoljniju ponudu, odnosno neće više biti bodovanja koje je prednost davalo poduzećima sa sjedištem u općini Kršan. Povećan je rok za početak gradnje u kupljenoj parceli s pet na sedam godina i roka za izdavanje građevinske dozvole sa šest na osamnaest mjeseci.

Program poticajnih mjera izdvojen je iz Odluke, a uvjeti za ostvarivanje poticajnih mjera su minimalni: otvaranje barem dva nova radna mjesta i pedeset posto radne snage s područja općine Kršan ako odgovarajuća radna snaga postoji na lokalnom tržištu rada. Poduzetnik će moći ostvariti povrat pedeset posto ugovorene kupoprodajne cijene zemljišta, ovisno u dinamici plaćanja.

Primjerice, ako je kupio tisuću četvornih metara po cijeni od 35 eura, što je platio 35 tisuća eura Općina će mu u konačnici vratiti 17.500 eura. Također, ovisno o svojoj primarnoj gospodarskoj djelatnosti poduzetnik može ostvariti od 10 do 50 posto popusta na nominalnu vrijednost obračuna komunalnog doprinosa te popusta na nominalnu vrijednost obračuna komunalne naknade od 20 do 70 posto na pet godina.

Svi ulagači, neovisno o sjedištu poduzeća moći će ostvariti potporu iz općinskog proračuna ovisno o  mogućnostima proračuna. O tim će se promjenama organizirati javno savjetovanje koje će biti provedeno u minimalnom zakonskom roku od 15 dana.

Vijećnici su raspravljali i o zahtjevu sindikata za povećanju plaća u Dječjem vrtiću Kockica Kršan u kojem je prema riječima ravnateljice Irene Bašić ostalo neupisano 17 djece od čega 12 jasličke dobi. Povećanje, odnosno usklađivanje plaća, djelatnicima u Dječjem vrtiću obrazložile su zamjenica predsjednice sindikata Obrazovanja, medija i kulture RH, podružnica Rijeka Ingrid Čavić te odgajateljica Nina Benazić Glavičić, inače sindikalna povjerenica u vrtiću.

Nezavisni vijećnik Valdi Runko predložio je da se krene s parcijalnim povećanjem koeficijenta  i da ga prati povećanje dijela osnovice s nekim postotkom sve do uravnoteženja sustava plaća u cjelini od rujna i listopada pa na dalje. Boris Rogić sa Carićeve liste Novi smjer smatra da je posao odgajatelja odgovoran, ali situacija u Općini Kršan je takva da se samo zajedničkim dogovorom mora tražiti način da se zadovolje temeljni uvjeti povišenja plaća i da djelatnici još bolje rade.

- Tema Dječjeg vrtića Kockica je šira i nije samo pitanje primanja djelatnika, troškovi rastu otprilike 15 posto godišnje, i ono što je 2017. iznosilo milijun kuna, danas je 5,5 do 6 milijuna kuna. Načelno podržavam stav sindikata, međutim matematika je konkretna, u proračunu ove godine nedostajat će oko  milijun eura.

Prihodi se smanjuju pa se ni rashodi ne mogu povećavati. U ovom trenutku ne vidim prostora za povećanje od 20 ili 25 tisuća eura mjesečno, ili jedino uz drastično rezanje kod ostalih korisnika proračuna.

Ne bježimo od problema, ali upitno je ispunjenje i ostalih plaća. Više ćemo znati od 1. rujna, rekao je općinski načelnik Roman Carić. Sindikalni povjerenik za IŽ SSS RH Damir Lučić istaknuo je da je inflacija od sredine 2019. do 2024. narasla 28,4 posto, pa su odgajatelji sada manje plaćeni u odnosu na ono što im je plaća vrijedila do 2019.

Predsjednik općinskog vijeća Silvano Uravić iz SDP-a rekao je kako razumije načelnika, ali odgajatelji formiraju osobe pa se zalaže se da se u dogledno vrijeme  usklade plaće sa Uredbom Vlade RH. Međutim, nada se da će i sindikati shvatiti težinu situacije 

- Mi sindikati smo između radnika i osnivača, stanje u predškolskom obrazovanju u RH na rubu je propasti, a EU je zadala potrebu za još više otvaranja dječjih vrtića kako nam niti jedno dijete ne bi ostalo izvan sustava  predškolskog odgoja i obrazovanja do 2030., rekla je Ingrid Čavić.

Načelnik Carić je dodao kako su svi načelno za povećanje plaća jer je dječji vrtić važna tema, ali je općina na prekretnici pa se postavlja pitanje da li i dalje skrbiti o svim kategorijama stanovništva ili da općina ima samo dječji vrtić i ništa više.

- Za obrazovanje školsko i predškolsko ide skoro milijuna eura, a sa traženim povećanjem i 1,2 milijuna eura. Podržavam dobru volju, ali naši su glavni prihodi od poreza, i ne rastu tim tempom, ide i zahtjev općinske uprave za povećanje plaća. Vijeće se mora opredijeliti za prioritete, mladi ili stari, općinska uprava, ili projekti? Ili nešto treće.

Kroz 15 do 20 dana imat ćemo presjek financijskog stanja do kraja godine i za sve skupa, u proračunu neće biti sredstava. Bila je ideja da se popriča na jednom višem nivou, da se nešto riješi, pitanje je vremena, pa vas molim za strpljenje. Ne može iz ove kože, niti jedna javna usluga nije obustavljena, ni prebačena. Sve obaveze su podmirene i molim za razumijevanje, apelirao je Carić.

Nakon petominutne pauze jednoglasno je donesen zaključak da se po informaciji o Izvršenju proračuna odrede rokovi do kraja godine kako bi se započelo sa pregovorima i modalitetima  usklađivanja plaća sa Uredbom Vlade RH te da se to isto predvidi za 2025. i 2026. godinu. Vijećnici su donijeli i odluku o godišnjim nagradama i priznanjima koje će se dodijeliti na svečanoj sjednici u povodu Dana općine 19. srpnja.

Godišnja nagrada Općine Kršan bit će dodijeljena, Obrtu "Aldo" za profesionalni i predani rad tijekom 30 godina djelovanja obrta, za visoku kvalitetu usluge, stručnost i profesionalizam u obavljanju djelatnosti te opće prepoznatljivosti obrta, Judo klubu "Meto" Labin, za uspješna sudjelovanja u sportskim natjecanjima, promociji sporta i zdravog načina življenja, masovnom okupljanju članstva te iznimnih uspjeha kluba.

Noli Fornažar i Kristianu Marianu, talentiranim judašima i članovima kluba dodjelit će se pohvalnica povodom brojnih osvojenih trofeja. NK "Plomin" dobit će godišnju nagrdau povodom 50. godišnjice postojanja kluba,  predanosti i promicanja sportskog duha, promicanja zajedništva na području Plomištine i Općine Kršan, a dr. Miljenku Faraguna, po odlasku u mirovinu nakon dugogodišnjeg rada u ambulanti u Potpićnu, liječniku obiteljske medicine, predanosti i podršci mještanima te sposobnosti pružanja visokokvalitetne medicinske skrbi, uz istovremeno očuvanje ljudskosti i empatije prema pacijentima.

Godišnju nagradu općine Kršan dobiti će i Valter Kvalić, kapetan duge plovidbe u mirovini, enigmatičar, urednik i logičar iz Vozilići, prvak Hrvatske u sastavljanju i rješavanju zagonetki, bivšem predsjedniku Svjetske enigmatske federacije, te i za promoviranja Općine Kršan u domovini i svijetu.

Nagrada ide i Zoranu Karliću, dugogodišnjem predsjedniku KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" , učitelju tradicijske glazbe i etno glazbeniku, povodom kontinuiranog doprinosa očuvanju, revitalizaciji i živosti UNESCO-om zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstva s područja općine Kršan, promoviranju iste u domovini i svijetu, organizaciji kulturnih manifestacija, radu s mladeži te ostvarenim uspjesima za doprinos živosti istarske tradicijske glazbe na području općine Kršan.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter