AZRRI

FOTO / Istarskoj ovci prijeti izumiranje, nije smak svijeta, ali...

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto: AZRRI)

(Foto: AZRRI)


Istarskoj ovci prijeti izumiranje. Nije smak svijeta, ali..., potreban je kvalitetan i provediv plan očuvanja i povećanja populacije, ne na papiru nego u praksi, poručio je na okruglom stolu o očuvanju i unaprijeđenju uzgoja istarske ovce održanom u prostorima Agencije za ruralni razvoj Istre na Gortanovom brijegu u Pazinu, tijekom svoje prezentacije »Istarska ovca - stanje i budućnost uzgoja«, prof. dr. sc. Antun Kostelić, dr. med. vet. sa Sveučilišta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta.

Koordinirani pristup zaštiti

Istarska ovca autohtona je pasmina, u prošlosti se uzgajala na cijelom području istarskog poluotoka no danas je njen broj gotovo pa zanemariv. Procjenjuje se da je u Istarskoj županiji danas manje od tisuću čistokrvnih istarskih ovaca.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Nevjerojatno je da u Istri ima 13.000 ovaca, a svega tisuću istarskih, kazao je Kostelić.

Okrugli stol savjetodavne funkcije kojeg je moderirao Gordan Šubara, voditelj Centra za održivi razvoj stočarstva AZRRI-ja, okupio je sve one koji izravno sudjeluju u planiranju i provedbi uzgoja istarske ovce, ali i sudjeluju u proizvodnji i preradi animalnih proizvoda istarske ovce, kako bi se definiralo sadašnje probleme koji uvjetuju višegodišnji pad broja uzgojno valjanih grla istarske ovce i potaklo unaprijeđenje uzgoja. Predstavnike AZRRI-ja, županijskog odjela za poljoprivredu, Udruge uzgajivača istarske ovce, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Ministarstva poljoprivrede, predstavnike mljekara kao i uzgajivače ovaca, među njima i Branka Zlatića iz Sluma, naselja uz granicu sa susjednom Slovenijom, koji brani posljednje ovčarske boje Ćićarije.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Branko Zlatić (Snimila Gordana Čalić Šverko)

U fokusu se našlo sadašnje stanje uzgoja i proizvodnje i želja da se zajednički definiraju mogućnosti koje su na raspolaganju za očuvanje i unaprijeđenje uzgoja istarske ovce. Stanje je takvo da možda već sad ili ubrzo s ovim tendencijama istarsku će se ovcu smatrati visoko, pa i kritično ugroženom. Stoga je nužan koordinirani pristup zaštiti.

- Ambicija nam je i želja dublje ući u problematiku stočarstva u Istri, ne samo ovčarstva. Identitet svake regije pa čak i države, usuđujem se reći, je stočarstvo, pogotovo danas u svijetu opterećenom silnim migracijama ljudi, promjenama stanovništva, mislimo da je nužan nekakav rikverc da se malo vratimo unazad, u ono što su radili naši očevi, djedovi, bake i pradjedovi. Ovo je gotovo zadnji čas da se nešto poduzme i s istarskom ovcom. Poznato je koje smo sve napore uložili u očuvanje drugih pasmina. Moglo bi se ovo nazvati početkom revitalizacije ovčarstva u Istri. Mislimo da je to vrlo važno i da se time zadržava ljude u ruralnom dijelu Istre, da je to ekonomski i gospodarski vrlo vrijedno za Istru i njene stanovnike, u konačnici za naš turizam koji je u ovom dijelu Europe najjači, poručio je direktor AZRRI-ja Igor Merlić.

Treba reagirati i najprije podvući crtu da se vidi današnje stanje, da bi se moglo donijeti plan kako to popraviti i kako krenuti u smjeru povećanja stočarstva, a sve s ciljem održivosti autohtonih pasmina, kazao je županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan.

Pomoć stočarima

- Poljoprivreda ide svojim tijekom, ali stočarstvo je sve teže, jednostavno niti jedna mjera nije dovoljno jaka da bi se promjenio taj trend i da bi se počeo povećavati broj stoke. Mliječno stočarstvo i proizvodnja mlijeka, a i ukupno stočarstvo, vrlo je zahtjevno, vrlo izazovno. Ministarstvo ima dodatne mjere, Europska unija također, Istarska županija isto prihvaća mjere pomoći stočarima, i opet sve to skupa daje slabe rezultate, a mi bi htjeli da se oni vide brzo.

(Foto: AZRRI)(Foto: AZRRI)

Već tri desetljeća radimo na boškarinu i nekako je ta populacija stabilna, taj uzgoj goveda ima svoje uzgajivače i proizvode i gastronomiju i reći ćemo da to funkcionira iako i to treba još povećati, ali istarska ovca i istarska koza su došle u situaciju da ako sada nešto ne poduzmemo, kasnije bi moglo biti kasno, poručio je Pinzan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter