Vijeće Općine Marčana

Poduzeću Mandaleni odobren financijski leasing: Nakon samozapaljenja nabavljaju novi traktor

| Autor: Doria Mohorović
(Foto: Općina Marčana)

(Foto: Općina Marčana)


Na sjednici Općinskog vijeća Općine Marčana usvojena je odluka o dugoročnom zaduživanju trgovačkog društva Mandalena d.o.o. u svrhu kupnje traktora. Naime, u svibnju ove godine došlo je do samozapaljenja traktora ove tvrtke koja je u 100-postotnom vlasništvu Općine, a požar je uzrokovao kvar na instalacijama. Požar na traktoru je ugašen, no utvrđena je totalna šteta, zbog čega se sada ide u nabavu novog komunalnog vozila.

Obavljanje mnogih djelatnosti

Komunalnom poduzeću Mandalena traktor malčer nužan je za obavljanje svih djelatnosti, odnosno za održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta, protupožarnih, šumskih i poljskih puteva. Zbog toga je raspisan javni natječaj, putem javne nabave, s ciljem odabira najpovoljnijeg ponuđača za traktor. Pristupilo se i objavi javnog poziva s ciljem odabira najpovoljnijeg davatelja financiranja, s obzirom na to da Mandalena iz svojih tekućih raspoloživih sredstava na računu ne može u cijelosti financirati nabavu traktora. Riječ je o traktoru s dodatnim pomoćnim alatom - ispuhivačem. Iznos zaduživanja je, kako je navedeno u odluci o davanju suglasnosti Općine, 69.803,63 eura koji uključuje glavnicu, kamate i trošak obrade ugovora o financijskom leasingu. Rok zaduživanja je sedam godina.

S obzirom na to da Općinsko vijeće daje suglasnost za zaduženje i davanje jamstva pravnim osobama koje su u izravnom ili neizravnom vlasništvu Općine, kao i ustanovama čiji je osnivač, za iznose veće od 66.361,40 eura i ova je odluka išla na glasanje Općinskom vijeću. Odnosno, prema riječima pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti, gospodarstvo, financije i javnu nabavu Aleksa Bilića, da bi mogli potpisati ugovor o financijskom leasingu, odnosno ući u dogovor, Mandalena je morala imati suglasnost Općinskog vijeća.

Izmjene i dopune PP-a

Sjednica je, kako saznajemo, protekla u mirnom tonu. Uz ovu točku, prihvaćeno je Izvješće o prvoj preraspodjeli sredstava na proračunskim stavkama u Proračunu Općine Marčana za ovu godinu, što se odnosi na dodatne aktivnosti, kašnjenja u dinamici, promjenu tržišnih cijena i slično. Uz to, jedna od točki bila je i Izvješće općinskog načelnika vezano uz inicijative mještana za izradu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine. Naime, svatko može podnijeti inicijativu vezano uz promjenu prostornog plana, one se obrađuju u skladu sa zakonom o gradnji, a najčešće se odnose na zahtjeve za urbanizaciju i nekoliko zahtjeva za gradnju solarnih elektrana. U obrazloženju dokumentacije navedeno je da, u odnosu na planske pokazatelje i ograničenja, odnosno gustoću stanovništva i izgrađenost naselja, te broj stanovnika u pojedinim naseljima, kao i već dosegnuto povećanje građevinskog područja naselja za gotovo 30 posto površine, većina inicijativa nije osnovana i time je odbijena.


Podijeli: Facebook Twiter