VATROGASNA MJERA

Dom za starije u Buzetu bez povećanja plaća neće opstati

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko

(Snimila Gordana Čalić Šverko


Prvim ovogodišnjim rebalansom buzetski gradski proračun povećan je za 2,27 milijuna eura i iznosi 11,47 milijuna eura. Jednoglasno su ga na ovotjednom zasjedanju Gradskog vijeća Buzeta usvojili vijećnici vladajuće koalicije Nezavisna lista/SDP, vijećnici iz Kajinove kvote s liste SDP-a te vijećnici IDS-a.

Prihodi od poreza povećavaju se za 374.875 eura. Kod pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna, povećanje je 1,44 milijuna eura od čega se 788.551 eura odnosi na Grad Buzet. Iznos od 738.178 eura odnosi se na kapitalnu pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje energetske obnove Sportske dvorane. Iznos od 35.000 eura planira se od Ministarstva kulture i medija za izradu projektne dokumentacije za gradske zidine.

Veće osnovice

Proračunskim rebalansom Gradsko vijeće je podržalo i povećanje plaće, odnosno osnovice za obračun plaća svim zaposlenicima u sustavu, gradskoj upravi, domu za starije, vrtiću, vatrogascima i učilištu, na način da se osnovica za obračun plaća poveća sa 782,78 eura na 840 eura, odnosno za 7,3 posto, tako da minimalna osnovica bude izjednačena s utvrđenom minimalnom bruto plaćom u Hrvatskoj.

Iznimno su dodatno povećani koeficijenti odgojitelja i stručnih službi u vrtiću s obzirom na to da ih se kod utvrđivanja koeficijenata prilikom kolektivnog pregovaranja u pretprošloj godini za prošlu, zbog nedostatka osiguranih financijskih sredstava u proračunu, nije moglo uvrstiti u visini primjerenoj stručnoj spremi. Grad bi ovime smanjio razliku u odnosu na plaće u državnim i javnim službama te time kroz naredne korake bio na putu do ostvarenja usklađenja.

(Snimila Gordana Čalić Šverko (Snimila Gordana Čalić Šverko

Gradonačelnik Damir Kajin komentirao je kako nema većeg sindikaliste od njega. U 13 godina se u Gradu Buzetu nije korigirala plaća, a sada se korigira peti put. Najbitnija stavka koja se mijenja u rebalansu, istaknuo je, među ostalim je 738.178 eura koliko će se dobiti za energetsku obnovu postojeće sportske dvorane, te 637.682 eura koji se odnose na prihode EU fonda kroz projekt dogradnje Doma za starije. Od EU projekata kandidirana je atletska staza, palača Moretti, cesta Most - Rošovo.

Generalni je zaključak, naglasio je potpredsjednik Gradskog vijeća, SDP-ovac Vedran Majcan, da se s rebalansom predugo čekalo. Održano je više koordinacija zajedno s Klubom vijećnika Nezavisna lista/SDP oko projekata i povećanja plaća.

Klub je detektirao potrebu posebnog povećanja plaća za djelatnike vrtića i Doma za starije, no nije se do kraja ispoštovan njegov stav tako da je i u ovom rebalansu predloženo da se svima u sustavu Grada Buzeta plaća podigne za određeni postotak, a da se vrtiću predvide sredstva za dodatno povećanje plaća kroz koeficijent, dok je to dodatno povećanje izostalo za djelatnike Doma pa se Majcan, kako je istaknuo, nada da će kvalitetnim prijedlogom koeficijenata, dodatna sredstava za to biti osigurana u sljedećem rebalansu. Potpredsjednik Vijeća, IDS-ov vijećnik Elvis Černeka nadovezao se te rekao da će IDS podržati rebalans.

- Ima nekoliko dobrih stvari, doduše minimalnih poput usklađivanja plaća s minimalcem, ali ne rješavamo krucijalne probleme. Gospodo, morat ćete drugačije posložiti prioritete jer će nam važne ustanove ostati van funkcije, poručio je vladajućima Černeka. Predsjednik Gradskog vijeća Davor Prodan, vijećnik Nezavisne liste, predložio je da se o plaćama razgovara na posebnoj tematskoj sjednici nakon rujanskih svečanosti gdje bi se analizirao kompletan sustav.

Goruće pitanje

Da pod hitno treba dodatno korigirati plaće djelatnicima Doma za starije, pokazala je rasprava prilikom razmatranja izvješća o prošlogodišnjem radu i izvršenju financijskog plana.

- U Domu su s 31. prosincem prošle godine bila 34 radnika, a na stalnom smještaju 50 korisnika, najviše u jedinici za pojačanu njegu. Na listi čekanja bilo je evidentirano 109 zahtjeva, od toga 70 osoba koje žele smještaj u ustanovu odmah, a među njim je 38 s područja grada Buzeta, rekla je ravnateljica Gordana Helen Šišović.

(Snimila Gordana Čalić Šverko Gordana Helen Šišović (Snimila Gordana Čalić Šverko

Postojeća zgrada Doma za starije kapaciteta je 50 korisnika. EU projektom krajem prošle godine dograđena je nova zgrada uz postojeći objekt, koja obuhvaća institucionalni dio za smještaj ukupno 36 novih korisnika te izvaninstitucionalni dio za korisnike cjelodnevnog i poludnevnog boravka kao i prostorije za usluge pomoći u kući. Vijećnicu Nezavisne liste Muru Kalčić Salopek je zanimalo je li pronađeno osoblje potrebno za otvaranje novog, dograđenog dijela Doma.

- Pitanje je gdje pronaći ljude koji će raditi u Domu i stoga treba reći veliko hvala svima onima koji su u njemu zaposleni, kazao je Kajin. IDS-ov vijećnik Černeka zamolio je ravnateljicu da vijećnike detaljnije upozna s trenutnom situacijom što se tiče kadrova, odnosno njihovog nezadovoljstva visinom plaća, s obzirom na to da su značajno niže od plaća u državnim službama.

- Već godinama dolazi se do radnika zapošljavajući većinom strance. Počelo je s radnicima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, potom Ukrajine i sada se rješavaju dozvole za boravak i rad za dvije radnice iz Uzbekistana, uzvratila je ravnateljica.

Minimum minimuma

- Još uvijek nemamo licencu ili rješenje županijskog povjerenstva o ispunjavanju uvjeta za pružanje socijalnih usluga u novom dijelu doma, no dobit ćemo je, iako nemamo sve potrebne radnike. Obvezali su me da napišem izjavu da ću s primanjem novih korisnika, zaposliti dovoljan broj radnika.

Trenutno je objavljeno pet natječaja, od toga četiri za njegovateljice, jedan za medicinsku sestru/tehničara, kuhara, pomoćnog radnika u kuhinji i fizioterapeuta. Do sada su zaposlene tri čistačice, sve redom strane državljanke. Veliko je nezadovoljstvo radnika jer su se plaće povećavale selektivno samo nekim radnim mjestima. Izašla je nedavno uredba o plaćama državnih službenika i namještenika.

Bilo bi dobro barem donekle približiti plaće buzetskog Doma istim radnim mjestima u domovima za starije u županijskom ili državnom vlasništvu. Postojeći bi radnici ostali i eventualno bi privukli nove, bilo strane ili domaće jer niti strani radnici ne žele za ove plaće raditi. Plaća čistačice za lipanj bila je oko 700 eura neto s putnim troškovima, kazala je Gordana Helen Šišović.

Dodala je kako je nova osnovica na razini minimalne plaće, minimum minimuma te najavila da će pripremiti prijedlog novih prilagođenih koeficijenata jer više nije pitanje hoće li se primiti nove korisnike, već hoće li se moći brinuti i o postojećih pedeset.

Vatrogasci, logopedi...

Podnoseći izvješće o prošlogodišnjem radu, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Buzet Denis Prodan istaknuo je da bi JVP trebao imati najmanje 21 profesionalnog vatrogasca, a trenutno ih broji 18 i mora zaposliti još tri. Sada je objavljen natječaj za vatrogasca vozača s obzirom na to da jedan vatrogasac u kolovozu ide u mirovinu. Plaće buzetskih vatrogasaca, istaknuo je Prodan, najniže su u Istri. Vatrogasac vozač ima oko 1.100 eura s dodacima na uvjete rada, noćnim radom i putnim troškovima. Tko će se javiti na natječaj kada su u privatnom sektoru plaće puno veće.

- Svi u javnom sektoru Grada Buzeta, na žalost, imaju problem s plaćama, odnosno s materijalnim pravima radnika, pa se bojim da ćemo i mi izgubiti logopedinju, kazala je govoreći prošlogodišnjem radu ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Buzet Lara Černeka. U Crvenom križu dvije su zaposlene osobe, obje na nepuno radno vrijeme.

Jednoglasno je donesena odluka kojom Grad Buzet radi moguće gradnje nove sportske dvorane u Buzetu, pristupa kupnji oranice od 849 kvadrata i pašnjaka od 4.124 kvadrata, procijenjene vrijednosti 190.000 eura. Pojašnjavajući zašto se u situaciji kada se s jedne strane jedva krpa za plaće, s druge strane izdvaja za kupnju zemljišta, Majcan je rekao da postojeća dvorana ne zadovoljava potrebe te se želi omogućiti pretpostavke da se nova dvorana može kandidirati na fondove i pokušati pronaći sredstva izvan gradskog proračuna. Krajnji rok za prijavu jednog takvog sportskog sadržaja na sufinanciranje projekta do 6 milijuna eura, je 31. ožujak iduće godine.

- Kao aktivan član zajednice sportova prvi ću glasati za ovaj prijedlog, ali slušajući krucijalne probleme, čovjek ne može da se ne upita je li ovo pravi put u ovom trenutku izdvajati toliki iznos iz proračuna, kazao je Černeka. 

Zadovoljavajuće sigurnosno stanje

Sigurnosno stanje buzetskog područja procjenjuje se zadovoljavajućim s obzirom na to da nisu zabilježeni događaji koji bi bitno narušili sigurnost građana i imovine, istaknula je načelnica Policijske postaje Pazin s Ispostavom Buzet Eliza Štoković, podnoseći izvješće o prošlogodišnjem stanju sigurnosti.

Gradonačelnik Kajin pohvalio je suradnju Policijske postaje s Gradom Buzetom. Gotovo pa nestvarno, kazao je, zvuči smanjenje broja kaznenih djela. Lani su evidentirana 54 kaznena djela što je za 38 kaznenih djela ili 41,3 posto manje nego u prethodnoj godini. 

Školsko odmaralište Vrsar

Na sastanku s ravnateljicom Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet, članovima Školskog odbora te projektantom Berislavom Iskrom, uz prisustvo gradonačelnika, pročelnica i vijećnika, održana je nedavno video prezentacija plana obnove učeničkog doma u Vrsaru. Prenoseći što je dogovoreno na sastanku, predsjednik Gradskog vijeća Davor Prodan kazao je kako bi do kraja kolovoza Vijeće trebalo od Školskog odbora dobiti stav o tome prihvaća li sadržaj sveukupne sanacije, preuređenja i namjene, ili predlaže neku drugu varijantu obnove.

- To je jedan od ključnih svebuzetskih projekata, uz novu sportsku dvoranu i energetsku obnovu postojeće, revitalizaciju palače Moretti, rekonstrukciju gradskog stadiona i uređenje središnjeg gradskog Trga Fontana. Nalazimo se u trenutku kada glavni projekt zgrade u Vrsaru treba završiti, pronaći najbolji način upravljanja, riješiti pravne nedorečenosti, kandidirati zamisao obnove zdanja na odgovarajuće EU, nacionalne i županijske natječaje, te što prije započeti s građevinskim radovima na samom objektu. Suglasnost Školskog odbora potrebna je zbog dobivanja građevinske dozvole, sve druge sigurnosne, konzervatorske i ostale uvjete smo zadovoljili, a bili su godinama sporni, naglasio je Prodan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter