bogat program

FOTOGALERIJA / Održana još jedna Ribarska noć: Omiljena istarska manifestacija inspirirana morem i ribarskom tradicijom

| Autor: Jelena Milović


Uvala Kuje, ukrašena jedrima Ližnjanke, protekle subote ponovo je zamirisala slasnim brodetima u još jednoj ližnjanskoj Ribarskoj noći, te je i ovoga puta pokazala svu svoju atraktivnost; kako za domaće, tako i za goste. Pored natjecanja u pripremanju brodeta, u ponudi su bile i radionice o morskom svijetu, adrenalinska jurnjava na »karićima« te na kraju odličan provod uz klapu Rišpet do kasno u noć.

Regata »Ližnjanka«

A sve je započelo s regatom. Naime, kao počast tradiciji jedrenja, Jedriličarski klub »Delfin« iz Pule, Općina Ližnjan i Turistička zajednica općine Ližnjan pokrenuli su prije devet godina regatu »Ližnjanka« koja je svake godine prekrasna uvertira u početak programa Ribarske noći te posebna atrakcija za posjetitelje u Uvali Kuje, a tako je bilo i ove godine. U regati su sudjelovale 22 jedrilice i stotinjak sudionika. Regata je bila navigacijska i međunarodnog karaktera s posadama iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Besplatan i raznovrstan dnevni te večernji program i ovog puta opravdao je reputaciju kojom se ponosi omiljena istarska manifestacija inspirirana morem i ribarskom tradicijom te zaokružena u kalendaru brojnih posjetitelja željnih odlične ljetne fešte.

- Dobre se stvari same od sebe poslože, očito je da i mi ovdje kombiniramo puno toga dobrog. Regata je, recimo, dala sportski predznak našoj manifestaciji, pa osim njega imamo tu i edukativni, gastro i zabavni program. Večeras kuha 15 ekipa, od kojih se njih 14 natječu, a jedna je grupa izvan konkurencije i to je grupa u kojoj je žiri. Oni su ove godine Domagoj Jakopović Ribafish, biolog Neven Iveša i ribar Marin Kuzmić. Naravno da ribari kuhaju najbolji brudet, pored vatrogasaca, kojih je i ove godine čak tri ekipe, uz puno simpatija opisala nam je tijekom večeri direktorica Turističke zajednice Ližnjan Natali Palko Zirdum.

I kao da je znala. Pobjedu je odnijela upravo ekipa vatrogasaca DVD-a Ližnjan, drugo mjesto pripalo je prošlogodišnjim pobjednicima, ekipi Muntićki tići, a treće ponovno vatrogascima - DVD-u Ližnjan 2. Kako je natjecanje osmišljeno kao veselo iskustvo, a u njemu natjecatelji rado eksperimentiraju, u konačnici nitko nije nezadovoljan; ponajmanje posjetitelji koji sve te fine morske delicije na kraju i sami kušaju.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

- Hrana je besplatna, a riječ je o obilnim porcijama od kojih se može najesti. Mještani vole ovu manifestaciju, a dovoljan je dokaz upravo to da se ovdje oni u najvećem broju i natječu. I turisti su s nama te i oni već znaju da se moraju požuriti kako bi dobili svoju porciju, jer brudet brzo plane. Uoči manifestacije nije neobično da se gosti raspituju upravo o tome, otkrila nam je direktorica.

A i sami počeci organizacije Ribarske noći su bili već tada na tragu onoga što imamo danas.

- Startali smo s brudetom još 2011. godine, jer je pala ideja da za vrijeme ližnjanske Martinje napravimo nekakvu feštu i tako krenuli upravo s njim. Polako je to zaživjelo pa se preselilo na rivu, što je bilo i logično jer je to postala prava velika manifestacija. Broj sudionika natjecanja je, zbog mjesta i plamenika, ograničen. Uglavnom, tu bude osim Ližnjanaca i sudionika iz Medulina, Fažane, Pule, ali imamo i goste iz Virja i Vinkovaca s fiš paprikašom; sve skupa je to jedan jako lijepi događaj. Žiri će šetati među njima, kušati i uzeti sve u obzir; tradiciju i neke nove elemente. Ovdje prvenstveno dolaze domaći posjetitelji, što mi je osobno jako drago i smatram da se i stranim gostima trebamo predstaviti s nečim autentičnim za naš kraj. Ako već ističemo turizam, njima se upravo i sviđa vidjeti naš način života, opisao nam je Eros Sorić iz Sportsko-ribolovne udruge Marlera.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Brudet zasigurno ima predznak prepoznatljivosti, ali ima i jako puno mogućih izvedbi. Saznajemo kako se ocjenjuje puno toga, a nije naodmet napomenuti da je riječ i o pravom »umjetničkom dojmu«.

- Ovdje danas imamo škarpinu, oradu, mačku, salpe, goluba, svega pomalo. Kasnije dodajemo i škampe i kuha se sve skupa. Bit je da bude što raznovrsnije jer će to dati bogati okus. To je hrana ribara pa stoga što više raznovrsne ribe, to bolje. Prošle smo godine bili treći, a sviđalo mi se što je žiri kroz cijeli proces kuhanja prolazio i sa žlicom probavao cijelo vrijeme te su donosili sud na osnovu cijelog kuhanja, opisala nam je ekipa Rampini koju čine Miroslav, sa suprugom Mirnom i prijateljem Manuelom.

(Snimila Jelena Milović)Eros Sorić (Snimila Jelena Milović)

Kriteriji žirija

- Večeras ocjenjujemo sve; od simpatičnosti, uljudnosti prema žiriju, izgleda stola, do onog najvažnijeg - okusa. Dakle, ako ima neko »strano tijelo« unutra da ono ne dominira. Najvažnije je da se sve to dobro ukomponira i da se sve osjeti, ali da jedan okus ne prekrije sve ostale namirnice; pogotovo neki jaki začini, već da je more u prvom planu, najavio nam je tijekom večeri jedan od članova žirija, Ribafish, ono čime će se povoditi tijekom ocjenjivanja.

Međutim, ono što i jest najbolje kod ovih manifestacija je onaj pravi, opušteni, ljetni i veseli šušur, tako specifičan za fešte malih mjesta i velikog srca. Osmijesi na licima zorno su to pokazivala, a puno pjesme već i prije nastupa zvijezda večeri - klape Rišpet donijeli su Funbox Band, Škico Acoustic Band i DJ s kojima je vrhunski provod do jutra potpuno ispunio očekivanja. 

Plivajući od Rijeke do Pule

Na pola su puta plivanja, a plivajući uz cijeli istarski poluotok, Domagoj Jakopović Ribafish zaustavio se sa svojom ekipom u Uvali Kuje u Ližnjanu. Međutim, nas je zanimalo kakvi su mu ovdje još planovi, osim kao člana žirija.

(Snimila Jelena Milović)Domagoj Jakopović Ribafish (Snimila Jelena Milović)

- Plivamo od Rijeke do Pule i ovdje smo se sad »parkirali«. Kako ne možemo sa svojim brodom pristati u Premanturu i Medulin, u Ližnjanu smo puna tri dana. Svaki dan se vozimo brodom na mjesto gdje smo prethodno stali te plivamo pet kilometara, dok ne dođemo do našeg cilja, a to je Pula. Sve ovo je plemeniti cilj obećanja jednom dječaku da ćemo skupa oploviti cijeli Jadran, a kako se to nije na taj način ispunilo, sad ga ispunjavam na ovaj način.

Idemo okolo i govorimo o ljepoti bavljenja sportom i smislu borbe za prirodu, našoj jedinoj planeti te naglašavamo da ne postoji plan B koji imamo. Moramo čuvati taj naš planet, a opasnost od jednokratne plastike je toliko velika da će za dvadeset godina biti više plastike u moru nego živih organizama. Ako svi zajedno ne stanemo na loptu i mladim generacijama ne usadimo u glave da moraju paziti na planet, ne piše nam se dobro.

Plan projekta je malo plivanja, edukacije, potraga za skrivenim blagom, dijeljenje edukativnih poklona te akcija čišćenja plaže, opisao je neke od aktivnosti Ribafish.

Naime, danas je na rasporedu Rok Poluotok radionica u 10 sati u uvali Kuje u Ližnjanu na plaži Salbunić/Bura gdje će djeca ove godine moći puno naučiti o važnosti kretanja, bavljenja sportom i humanosti kroz sportsko-edukativnu avanturu ovog profesora geografije te food blogera i Udruge RokOtok pod nazivom RokPoluotok.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter