Ribarska noć u srpnju u ližnjanu

Od jedriličarske regate, balinjerada, brodet kup-a do koncerta klape Intrade

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Najava Ribarske noći u Ližnjanu (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Najava Ribarske noći u Ližnjanu (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Ližnjan, malo mjesto na istarskoj obali koje njeguje ribarsku tradiciju, priprema se za još jednu omiljenu pučku feštu - tradicionalnu Ribarsku noć. Manifestacija posvećena moru, ribi i ribarima, održat će se 8. srpnja u ližnjanskoj Uvali Kuje, donoseći posjetiteljima obilje sadržaja i zabave. Osim popularnog natjecanja u pripremi najboljih brodeta i degustacije raznih morskih specijaliteta, organizirana je i uzbudljiva jedriličarska regata, radionice na temu plavih dubina te nastup klape Intrade. Bogat program Ribarske noći koji Turistička zajednica općine Ližnjan organizira uz podršku Općine Ližnjan, jutros su najavili direktorica ližnjanske turističke zajednice Natali Palko Zirdum, ližnjanski načelnik Marko Ravnić, predsjednica Jedriličarskog kluba Delfin Sanja Vale Čupić, ravnateljica ližnjanskog Dječjeg vrtića Bubamara Vanja Glavaš te Sandro Želesko, direktor Adria Eventsa.

Da je Ribarska noć tradicija koju pamte od malih nogu, a koja istovremeno simbolizira početak ljeta i događaja kojih je u općini sve više i više, zadovoljno je istaknuo načelnik Ravnić.
-   Uvijek pamtimo tradiciju kuhanja brodeta kao što će to biti i ovaj put, a jako nas veseli što na događaj dolazi velik broj obitelji, što domaćih, što turista. Ližnjan ovime dokazuje da i dalje ostajemo malo mjesto na moru kojemu je tradicija naravno uvijek bila ribarstvo, ali i poljoprivreda, rekao je Ravnić pa najavio da će kroz mjesec dana u uvali Kuje imati izgrađen ribarski trg, na kojem će biti postavljene info ploče o tradiciji ribarstva u Ližnjanu.

U sklopu ribarske noći, održava se atraktivna dugogodišnja manifestacija Brodet kup. Kako napominje Palko Zirdum, u pripremi najboljeg brodeta, kao i svake godine, natjecat će se 16 ekipa. S kuhanjem će započeti u 18 sati kada će svaka ekipa dobiti start paket sa potrebnim namirnicama i 13 kilograma ribe. Nakon što stručni žiri ocijeni i izabere najbolji brudet, porcije će se posjetiteljima podijeliti besplatno. Prijave za sudjelovanje su zatvorene, a sva mjesta popunjena. Ove će godine svoje kulinarske vještine prezentirati i gosti - ribička udruga iz Podravine koja će tom prilikom skuhati 100 porcija fiša.
- Planirano je da će se podijeliti oko 850 besplatnih porcija brodeta i 100 porcija fiša. Na taj način povezujemo ribe i ribarstvo na sve moguće načine, pa ćemo ovdje imati i poveznicu slatkovodne i morske ribe, najavljuje direktorica ližnjanskog Tz-a.

Za sve ljubitelje vjetra i jedrenja, u ližnjanskom arhipelagu održat će se regata "Ližnjanka" na kojoj se, kako najavljuje Vale Čupić, očekuje 40-ak brodova i stotinjak jedriličara.

Posade će, osim Istrijana i jedriličara s Kvarnera, činiti i Talijani, Austrijanci i Slovenci. Ruta će se definirati ovisno o vremenskim prilikama. Kako ističe Vale Čupić, planirano je da regata starta u 11 sati u Uvali Kuje, no u slučaju bure jedrilice će zaploviti iz Pule. Valja spomenuti i da se "Ližnjanka" i ove godine boduje za istarski kup krstaša - Argonaut kup, a startnina se ne naplaćuje.

Pobjednici regate i brodet kupa primit će nagrade koje su izradila djeca iz Dječjeg vrtića Bubamara, a koji djeluje na dvije lokacije, u Šišanu i Ližnjanu.
-   Na ovaj način, kroz likovne aktivnosti, dat ćemo jedan naš mali doprinos kao najmlađi naraštaj, kaže ravnateljica Glavaš dodajući kako je cilj mališanima od malih nogu usaditi važnost mora, sporta, rekreacije i zdravog pristupa životu.

Nastavlja se i s tradicionalnom Balinjeradom u organizaciji Udruge Ližnjanske maškare. Za adrenalinsko spuštanje karićima svi oni hrabriji mogu se prijaviti od 17 sati na lokaciji balinjerade. Do 20 sati će se voziti slobodne vožnje ulicom Pod Vrh, a u 20.15 očekuje se natjecateljski dio - start prve trke na prstenac. Po promotivnim će cijenama posjetitelji i ondje moći kušati frigane srdele.

Edukativnu i zabavnu interakciju s morskim svijetom pružit će zanimljive radionice na temu podmorja. Pa tako će i ove godine veliki i mali posjetitelji imati priliku upoznati "Morski svijet izbliza" te naučiti poneku novu informaciju od morskog biologa Nevena Iveše.

Želesko je najavio da će bogat sadržaj koji se odvija kroz cijeli dan u Ližnjanu zaokružiti zabava uz glazbeni program. Publiku će zagrijavati predgrupa Funbox band, Škico Acoustic band i DJ Smile, a zatim slijedi nastup jedne od najpoznatijih hrvatskih klapa - klape Intrade.
Očekuje se velika gužva, stoga se pozivaju posjetitelji da se propisno parkiraju uz cestu kako bi nadležne službe mogle nesmetano proći u slučaju hitnoće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of