ROYAL CLIPPER

Jedan od najvećih jedrenjaka na svijetu uplovio u rovinjsku luku

| Autor: Sandra CERIN
(Snimio Šime Zelić)

(Snimio Šime Zelić)


Jučer je Rovinj imao priliku ugostiti pravu pomorsku senzaciju - veličanstveni Royal Clipper, jedan od najvećih i najpoznatijih jedrenjaka na svijetu dug impresivnih 134 metara, dizajniran prema legendarnom clipperu Preussen i nosi titulu najvećeg jedrenjaka s punim jedrima u svijetu.

Luksuz

Ovaj luksuzni brod, koji sa svojih pet jarbola i čeličnim trupom dominira horizontom, ostao je u luci do 18 sati kako javljaju iz lučke kapetanije Rovinj.

Jedrenjak ima 42 jedra koja zajedno pokrivaju preko 5200 kvadratnih metara. Iako svojom pojavom podsjeća na jedrenjake iz zlatnog doba pomorstva 19. stoljeća, Royal Clipper nudi sve pogodnosti modernog luksuza. Njegovi putnici mogu uživati u nevjerojatnom pogledu na more kroz proziran pod bazena na glavnoj palubi. Većina kabina opremljena je prozorima ili balkonima s pogledom na ocean, omogućujući gostima da se opuste uz morske pejzaže.

(Snimio Šime Zelić) (Snimio Šime Zelić)

Na brodu se nalaze i tri bazena, spa centar, sauna, fitness centar te bogata biblioteka. Osim luksuznog smještaja, Royal Clipper je i tehnološki čudo - opremljen je naprednim elektronskim sustavom za automatsko upravljanje jedrima, kako bi posada mogla brzo podesiti ili skloniti jedra prema potrebi. Njegov brodski most inspiriran je kapetanom Nemom iz Jules Verneovog romana »20.000 milja pod morem«.

Ekološki osvješten

Brod je i ekološki osvješten; kada god to uvjeti dopuštaju, koristi snagu vjetra za plovidbu kako bi značajno smanjio potrošnju goriva i emisiju štetnih plinova, a može postići brzinu do 37 km/h, čime se svrstava među najbrže jedrenjake na svijetu.

(Snimio Šime Zelić) (Snimio Šime Zelić)

Jedrenjak putuje po Karibima, Sredozemlju i Atlantskom oceanu. Program na brodu uključuje ronjenje, jedrenje na dasci, svečane večere i kulturne predstave. Više od 100 članova posade, uključujući mornare, kuhare i konobare, brinu o svakom detalju kako bi putnicima pružili nezaboravno iskustvo.

Mnoge poznate ličnosti boravile su na ovom brodu, uključujući Brada Pitta i Angelinu Jolie prilikom posjeta Malti, Oprah Winfrey, Nicole Kidman, Toma Hanksa i Monicu Bellucci, što dodatno pridonosi njegovoj glamuroznoj reputaciji.

(Snimila Sandra Cerin)(Snimila Sandra Cerin)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter