FESTIVAL BOŠNJAČKE KULTURE

FOTO / Sevdalinke i hrana u Puli i Medulinu: Očuvanje kulture, tradicije i običaja uz pjesmu i ples

| Autor: Mihael Stojanović


Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre organizirala je 19. Festival bošnjačke kulture koji je započeo prošlog utorka u Umagu, a nastavio se tijekom vikenda u Puli i Medulinu. Festival je usmjeren na očuvanje bošnjačke kulturne baštine i promicanje suradnje između Bošnjaka u Istri i Bosni i Hercegovini. Festival se odvijao na otvorenom prostoru, na Portarati u Puli i u Medulinu kod Malina na vitar.

U Puli i Medulinu nastupili su Jasmina Makota, Mirsad Kulo, Izeta Milišić i zbor NZBI Istarske gondže, folklorni ansambl RKUD Proleter, uz pratnju Narodnog orkestra Radničko kulturno-umjetničkog društva Proleter iz Sarajeva.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na području Istre djeluje 29 godine, te kroz svoje programe posvećuje se očuvanju kulture, običaja i tradicije Bosne i Hercegovine. Program je uključivao simpozije, okrugle stolove, izložbe fotografija i promocije knjiga.

Predsjednik NZBI-ja Senad Pršić kaže da danas zajednica broji 500 članova iz različitih gradova Istre te je istaknuo kako su zadovoljni položajem zajednice, ali svjesni su da još ima prostora za napredak. Za Islamski centar istaknuo je kako je to važna tema za islamsku zajednicu, dok su oni građanska udruga te je njihov fokus na rješavanju svojih pitanja.

- Surađujemo s islamskom zajednicom, ali svaka organizacija ima svoje specifične potrebe, kazao je Pršić.

Istarske gondže i tradicionalne sevdalinke

Na upit o mentalitetu Bošnjaka kao nacije kazao je da kao što se mentaliteti razlikuju između Labina i Pule, tako postoje razlike i unutar Bosne i Hercegovine.

- Bošnjaci u Istri usvojili su mnoge istarske običaje i kulturu. Imamo dva procesa - integraciju i asimilaciju. Želimo se integrirati u društvo i dijeliti dobro i zlo sa svima. Naši unuci, već treća generacija, govore tipično kao i ostali Istrani, dok stariji među nama još uvijek zadržavaju bosanske običaje, kaže Pršić.

Pršić kaže da cilj Festivala je očuvanje identiteta, kulture, tradicije i običaja od zaborava te prenošenje na mlađe generacije kako bi znali odakle dolaze. "U Puli i Istri čuvamo svoj kulturni identitet koji dijelimo sa sugrađanima. Time obogaćujemo društvo, čineći ga bogatijim kroz našu raznolikost", zaključio je Pršić.

Uime Grada Pule prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić dok je uime županije prisutne pozdravila Tea Batel, pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade.

Bošnjačka kultura u Medulinu

Nakon Pule, treća večer održana je u Medulinu, kod Malina na vitar. Ova večer s bogatim kulturnim programom bila je dočarana zalaskom sunca.

Pršić je istaknuo važnost programa koji su usmjereni na očuvanje kulture, običaja i tradicije, kao i na suradnju s organizacijama i institucijama iz Bosne i Hercegovine, te na uspostavljanje dobrih odnosa s institucijama Istre i Republike Hrvatske. Posebno je zahvalio Općini Medulin na podršci i suradnji, napominjući da je ovaj program dio obilježavanja Dana Općine Medulin.

Posjetitelji su uživali u tradicionalnim sevdalinkama koje su izvodili Makota, Kulo, Milišić i zbor Istarske gondže. Osim toga, fantastični folklorni ansambl RKUD Proleter, uz pratnju Narodnog orkestra Radničko kulturno-umjetničkog društva Proleter, predstavio je tradicionalne pjesme i plesove.

Na skupu su govore održali Pršić, predstavnica Općine Novi Grad Sarajevo Amina Vatreš-Nezirević, predsjednik Asocijacije BH Folk Fest Sahudin Kačar, te Suzana Racan Stern, pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Općine Medulin.

Izraženo je zadovoljstvo zbog sudjelovanja na festivalu, a istaknuto je i uspostavljanje važnih suradnji između istarske bošnjačke zajednice i Općine Novi Grad Sarajevo i Asocijacije BH Folk Fest. Vatreš-Nezirević naglasila je da će se suradnja između domaće bošnjačke udruge i Općine Novi Grad Sarajevo nastaviti i u budućnosti, dok je Kačar potvrdio intenziviranje suradnje između Bošnjaka u Puli i kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini.

Na kraju programa, posjetitelji su uživali u degustaciji tradicionalnih bosanskih jela: slastica poput baklave, hurmašice i tufahije, te slanih jela poput pita i bureka, čime je lijepo zaokružena ova bogata kulturna večer koju su priredili Bošnjaci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum