Decanter 2024 Winners Showcase

Suradnja udruge Vinistra i najčitanijeg medija o vinima rezultirala  prvim ekskluzivnim eventom Decantera u Hrvatskoj

| Autor: Glas Istre
(Foto: Vinistra)

(Foto: Vinistra)


Sjajna suradnja udruge Vinistra i najčitanijeg medija o vinima rezultirala je prvim ekskluzivnim eventom Decantera u Hrvatskoj. Ovaj prestižan event Decanter 2024 Winners Showcase by Vinistra sinoć je u luksuznom Golf Adriatic Clubhouseu hotela Kempinski u Savudriji, okupio dvjestotinjak uzvanika, vinskih profesionalaca i novinara iz čitave Europe.

Oni su na prvom Decanterovom događaju u Hrvatskoj u organizaciji Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, uživali u vinima četrdesetak hrvatskih vinara koji su u Londonu na nedavno održanom ocjenjivanju Decanter Wine World Awards (DWWA) osvojili ukupno 364 medalje.

Slavila se čista romantika hrvatskih vina

Hrvatskim vinarima medalje je uručila velika prijateljica istarskih vina Britanka Caroline Gilby, Master of Wine i regionalna predsjednica DWWA za Balkan, Srednju i Istočnu Europu, Hrvatsku i Sloveniju. Ona je i jutro uoči održavanja eventa vodila inspirativni masterclass „Upoznajte Istru“, na kojem su strani novinari i uzvanici doživjeli našu najatraktivniju vinsku regiju kroz 13 odabranih malvazija i terana.

„Danas u čaši malvazije i terana možete vidjeti sve ljepote istarskog poluotoka, ali i karakter istarskih vinara. Lijepo je vidjeti ogroman napredak koji su istarski vinari napravili u posljednjih deset godina o čemu svjedoče i medalje s ocjenjivanja, a kriteriji Decanterovog ocjenjivanja su vrlo strogi. Fokus je isključivo na kvaliteti, a u čaši se ocjenjuje čitava jedna vinogradarska godina“, istaknula je Gilby na početku svečane dodjele odličja hrvatskim vinarima.

Njezina kolegica Kineskinja Sylvia Wu, predstavnica Decantera Kina i regionalna urednica za Aziju, Sjevernu i Istočnu Europu rekla je kako joj je iznimna čast biti na Decanterovom eventu u organizaciji Vinistre i slaviti čistu romantiku hrvatskih vina.
„U suradnji s Vinistrom otkrili smo vrhunska vina ne samo u Istri nego i u čitavoj Hrvatskoj pa se od prošle godine Hrvatska našla na Decanterovoj vinskoj karti“, poručila je Wu.

„Dolazak Decantera u Hrvatsku i najutjecajnijeg ocjenjivanja vina na svijetu značajni su iskoraci u rastu hrvatske enologije, ali i domaćeg turizma u cjelini. Riječ je o događanju koje možemo smatrati svojevrsnom potvrdom kako naša zemlja kontinuirano radi na kvalitetnom razvoju vinske proizvodnje, a samim time i na podizanju eno-gastronomije kao jednog od traženijih turističkih proizvoda koji često predstavlja i važan motiv dolaska gostiju u destinaciju“, rekao je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, dodavši da upravo posebna događanja poput ovoga uvelike doprinose razvoju cjelogodišnjeg turizma.

Obilazak 15 vinogradarskih lokacija helikopterom

Iznimno ponosan sinoć je bio i predsjednik udruge Vinistra Luka Rossi koji je istaknuo kako je nakon prošlogodišnjeg domaćinstva Concours Mondial de Bruxellesu, ovo još jedan značajan event za promociju Istre i hrvatskih vina.


„Naša udruga je za strane uzvanike i medije organizirala i posjet istarskim vinarijama te najnoviju ponudu Istre, obilazak 15 vrhunskih vinogradarskih lokacija helikopterom. Siguran sam da će se našim gostima svidjeti sve ono što će vidjeti i da će nam se ponovo vratiti. Koristim prigodu još jednom čestitati svim nagrađenim hrvatskim vinarima“, rekao je Rossi.

A hrvatskim vinarima, ovogodišnjim dobitnicima Decanterovih medalja u svoje ime te u ime premijera Andreja Plenkovića i ministra poljoprivrede Josipa Dabre, čestitao je i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak. Čestitkama se pridružio i Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i lovno gospodarstvo Istarske županije.

„Nakon Concours Mondial de Bruxellesa, imati u ovako kratkom vremenu u Istri i Decanter veliko je priznanje svim vinarima i udruzi Vinistra koja ove godine slavi 30. obljetnicu“, rekao je Pinzan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of