Gradsko vijeće Grada Poreča

Ovogodišnji proračun povećan za 7,4 milijuna eura: Porečani će dobiti dvojezične nazive, povećava se i razina dozvoljene buke...

| Autor: Zvonimir Guzić / Glas Iste
(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)


U Velikoj vijećnici Grada Poreča održana je 27. sjednica Gradskog vijeća Grada Poreča na kojoj su se podnosili izvještaji o izvršenju Proračuna i ostvarenju Programa javnih potreba za prošlu godinu, isto tako i izvješća o Programima građenja i održavanja komunalne infrastrukture u 2023. godini. Uslijedile su izmjene i dopune Proračuna Grada Poreča za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu, gdje je jednoglasno usvojeno povećanje ovogodišnjeg proračuna, za 7,414.130,00 eura, što je 12 posto više u odnosu na tekući plan za 2024., te on sada iznosi 68.353.930,00 eura.

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

U prvome redu, izmjene i dopune se odnose na usklađenje programa, aktivnosti i projekata s procjenom ostvarenja prihoda, kako kod Grada Poreča, tako i kod gradskih proračunskih korisnika. Najveće izmjene tiču se proračuna upravnih odjela za društvene djelatnosti, u čijem se proračunu nalaze proračuni i svih predškolskih, školskih, kulturnih i ustanova u zdravstvu i socijali i to u iznosu od 6.570.545,00 eura, odnosno povećanje od 18,28%, te u odjelu opće uprave s povećanjem od 13,38%, odnosno, 582.300.00 eura.

Dobrim dijelom se ova povećanja vežu za usklađivanja s kolektivnim ugovorima i njihovim aneksima, povećanjem plaća i osnovica u predškolskim i školskim ustanovama te ustanovama u kulturi, socijali i zdravstvu kao i vatrogascima te pokrivanje povećanje cijena privatnih vrtića Crvenkapica i 101 dalmatinac, kako taj teret ne bi pao na roditelje.

Od ostalih točaka izdvajamo Odluku o dozvoljenom prekoračenju najviše dopuštene razine buke na području Grada Poreča, gdje je sve prisutne pročelnica Morena Mičetić upoznala sa problemima vezanim za decibele.

-Nakon niza problema i pritužbi zbog povećane buke u nekim ugostiteljskim objektima, mi smo izvršili nenajavljena mjerenja i svim prekršiteljima propisa nismo više izdavali odobrenja za živu glazbu nakon čega su svu kontrolu razine buke preuzeli policija i državni inspektorat. Donošenjem ove odluke želimo nekako uskladiti zahtjeve ugostitelja, gostiju i domaćeg stanovništva tako da predlažemo odobrenje povećanja gornje granice buke u razdoblju od 1. svibnja do 30. rujna u periodu do 24 sata.

U brojkama to bi izgledalo; do 23 sata maksimalna granica iznosila bi 90 decibela, dok bi onaj sat do pola noći dozvoljeno bilo maksimalnih 80 decibela. U slučaju prijava građana, prišlo bi se mjerenju buke od strane ovlaštene osobe, te bi se uskraćivale dozvole ugostiteljima koji bi prekoračivali propisanu granicu, rekla je pročelnica Mičetić dodavši da je odluka prošla javnu raspravu i da nije bilo primjedbi ni od jedne zainteresirane strane.

Jedina točka gdje nije bilo jednoglasnog stava vijećnika bila je Statutarna odluka o izmjenama i dopunama Statuta Grada Poreča, gdje se vijećnica Ljiljana Sinanović nije slagala sa uvođenjem dvojezičnih natpisa u određene mjesne odbore poput Mate Balote i Joakim Rakovac, istaknuvši da se ta osobna imena ne mogu prevesti, niti ima smisla dva puta pisati potpuno isti naziv mjesnog odbora. Na to je predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar rekao da imamo primjer Antenala, gdje je na prometnoj tabli napisan dva puta istovjetan naziv.

Uz jedan glas protiv, uvedeni su nazivi u deset mjesnih odbora kojima se uz postojeći naziv dodaje talijanska inačica tako da sad imamo; Červar-Porat - Porto-Cervera, Baderna - Mompaderno, Fuškulin - Foscolino, Žbandaj - Sbandati, Varvari - Varvari, Novo Naselje - Santo Spirito, Joakim Rakovac - Joakim Rakovac, Mate Balota - Mate Balota, Nova Vas - Villanova i Špadići-Veli Maj – Spada-Maio Grando s tim da se prijašnjem mjesnom odboru Veli Maj naziv promijenio u Špadići-Veli Maj.

U uvodnom aktualnom satu nije bilo većih rasprava, pojedini vijećnici su uglavnom upozoravali na probleme sa parkingom u gradu, nedovršenim vodovodnim radovima, ilegalnim kamperima, potrebom za javnim špinama kao dijelom porečke tradicije, a bilo je i prijedloga da se kažnjavaju vijećnici koji ne dolaze nasjednice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter