GOSPIĆ

Gradsko vijeće Gospića: Čeka se dopis Ministarstva uprave poreznim odlukama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sjednica gospićkoga Gradskog vijeća na kojoj se odlučuje o proračunu za 2020.godinu nije počela u 13 sati jer je predsjednik Petar Radošević (HDZ) zatražio stanku od sat i pol bez obrazloženja, a gradonačelnik Karlo Starčević (HSP) je rekao da se čeka dopis Ministarstva uprave o dvijema proračunskim odlukama.  

Gradsko vijeće 23. studenoga donijelo je na prijedlog HDZ-a odluku o ukidanju prireza i odluka o ukidanju poreza na potrošnju pića u ugostiteljskim objektima, zbog čega bi u gospićkom proračunu trebalo biti oko 3,6 milijuna kuna manje prihoda, što bitno ruši prihodovnu stranu Starčevićeva prijedloga proračuna.

Starčević je zatražio je od Ministarstva uprave i Ministarstva financija mišljenje o zakonitosti tih dviju odluka kojima se javno protivio jer imaju fiskalne posljedice koje onemogućuju provedbu njegova proračuna, sačinjenog i predloženog prije nego što su ih vijećnici, okupljeni oko HDZ-a, izglasali 23. studenoga.  

Stračević: Iza svega stoji Milinović 

Gradonačelnik Starčević rekao je danas kako je riječ o nepoštovanju, šikaniranju Gradskog vijeća i vijećnika te je zatražio da se stanka svede najviše na pola sata, a da iza svega, pa i HDZ-ova prijedloga, stoji župan Darko Milinović.

Radošević je potvrdio da se čeka dopis Ministarstva uprave, koji je već trebao stići, te je predložio da on i gradonačelnik održe sastanak, a da vijećnici pričekaju.

Pročelnica za upravu i samoupravu Ivana Kaleb Asić rekla je za Hinu da je riječ o dvije odluke koje je većina vijećnika prihvatila uz manjkavu proceduru. Samostalno su napisali prijedlog odluka a da se nisu konzultirali sa stručnim službama grada i u propisanom ih roku nisu uputili predsjedniku GV-a, znači najkasnije dan uoči sjednice  23. studenoga, rekla je Kaleb Asić. Predsjednik Radošević nije uputio prijedlog da se akt prihvaća po hitnom postupku vijećnicima, čak ni gradonačelniku, što je po proceduri morao.

Te su odluke predočene vijećnicima neposredno prije utvrđivanja dnevnog reda, rekla je Kaleb Asić i posebno istaknula da prijedlog nije potpisao nijedan vijećnik, prijedlog je uputila stranka, HDZ, a ne vijećnici, čime je povrijeđen poslovnik", jer se politička stranka ne smatra ovlaštenim predlagateljem."

Te  odluke navodno nisu bile ni raspravljene na radnim tijelima, na Odboru za proračun i financije, te za njih nije provedeno ni savjetovanje s javnošću, a za ovakve odluke, koje zadiru u prihodovnu stranu proračuna, to je obavezno.

Prema mišljenju djela oporbenih vijećnika, to se sve dogodilo zato što se predsjednik Odbora za proračun i predsjednik Petar Krmpotić (HDZ) , koji je i predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, odselio u Irsku i ondje zaposlio, a da dužnost i mandat nije prepustio nekom drugom s koalicijske liste.

Štoviše, gradonačelnik Starčević tvrdi kako iza tih "odluka i nereda" stoji Darko Milinović, čija lista službeno ima jednog vijećnika, no "upravlja i s osam od devet vijećnika HDZ-ove koalicijske liste, dakle HDZ i HSS, bez vijećnika HSP AS".

"Bivši 'lokalni šerif' Milinović želi izazvati izbore na kojima bi HDZ doživio poraz da on može kasnije Andreju Plenkoviću reći da HDZ u Gospiću ne može bez njega opstati. On manipulira  političkim stanjem koje se događa. On zna da ću ih ja pomesti na izborima, on to čini HDZ-u, namjerno im čini štetu", rekao je Starčević za Hinu.

"Proračun ne mogu povući da i hoću jer je takav kakav je prošao javno savjetovanje, a na moj prijedlog proračuna do današnjeg dana nije stavljen nijedan jedini amandman", dodao je.

Za zakonsku mogućnost da podnese ostavku, pa da do kraja mandata Grad vode njegovi zamjenici, bez izbora, jer je prošlo više od pola mandata, Starčević je rekao kako se s tim scenarijem nitko ne treba mučiti.

Kako je  dodao, dokazano je da su sporne fiskalne odluke kojima se ruši njegov prijedlog proračuna "sastavile stručne službe u županiji po nalogu župana Milinovića". 

Starčević je prošli tjedan predočio odgovor iz Ministarstva financija da je propisano da prijedlozi zakona, drugih propisa i akata planiranja "moraju sadržavati fiskalnu procjenu posljedica za proračun iz koje mora biti razvidno povećavaju li se ili smanjuju prihodi ili rashodi proračuna, te da je propisano da su vijećnici koji su predlagali i usvojili takvu odliku bili obvezni izvršiti procjenu negativnog utjecaja na proračun“.

"S obzirom na činjenicu da se ukidanjem prireza zadire u prihodovnu stranu proračuna... želim da se zna da svoj prijedlog proračuna neću povući i da su vijećnici, koji su predložili sporne odluke, to učinili vrlo podmuklo i politikantstvom destabilizirali proračun na kojega nisu podnijeli ni jedan amandman“, rekao je tada Hini Starčević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter