prvi u Istri

U novigradskim vinogradima i maslinicima postavljene agrometeorološke stanice

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)


Grad Novigrad je prvi u Istarskoj županiji, uz stručnu podršku dr. Marijana Bubole iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, realizirao pilot projekt postavljanja osam agrometeoroloških stanica u vinogradima i maslinicima na širem gradskom području, s ciljem pomoći poljoprivrednim proizvođačima koji mogu uz prikupljene informacije sa uređaja poduzeti daljnje korake u zaštiti svojih kultura.

Dobrobit tehnologije

U povodu toga u Lovačkom domu društva "Patka" u Bužiniji održana je edukativna radionica u kojoj je zainteresiranim vinarima i maslinarima objašnjeno na koji se način u aplikaciji očitavaju i prikupljaju podaci sa stanica, te koje su mogućnosti primjene u praksi tih prikupljenih podataka.

- Ovo bi trebalo biti sustavno rješenje koje će omogućiti praćenje raznih parametara na terenu zbog što boljeg tretmana, bilo da se radilo o vinogradu, masliniku ili nekom drugom poljoprivrednom dobru. Vjerujem da će to pridonijeti većoj produktivnosti vašeg rada i znatnim uštedama. Ovo je prva faza u kojoj smo pokrili tzv. "gornji plato", i ako se projekt pokaže uspješnim onda ćemo ga u narednom razdoblju proširiti i na područje doline rijeke Mirne - u uvodnom obraćanju zainteresiranim vinarima i maslinarima rekao je gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

(Snimio: Zvonimir Guzić)Anteo Milos i Marijan Bubola (Snimio: Zvonimir Guzić)

Sa stručnog stajališta projekt je predstavio i dr. Marijan Bubola s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča koji je istaknuo kako ljudi premalo koriste dobrobiti tehnologije koja ima mogućnosti na vrijeme upozoriti na neke štetne parametre poput bolesti, nametnika ili suše, koji mogu biti prijetnja poljoprivrednoj proizvodnji.

Na kraju je u ime dobavljača opreme, poslovnog odjela Digital Agro, stručne specijalizirane tvrtke Agrigentum, njen vlasnik Igor Frljužec u edukativnom predavanju pokazao sam rad aplikacije Field Climate.

Besplatna aplikacija

Ona prima i obrađuje niz podataka o vjetru, vlažnosti zraka i tla, sunčevu zračenju, temperaturi zraka i tla i još niz drugih parametara bitnim za uspješnu obradu i zaštitu poljoprivrednog dobra. Aplikacija je besplatna i mogu je koristiti svi građani, a osim poljoprivrednicima, zbog niza meteoroloških podataka može koristiti nautičarima i ribarima prilikom izlaska na more. O samom pristupu i načinu korištenja aplikacije, svi zainteresirani, moći će pronaći više informacija na internet stranicama Grada Novigrada gdje će biti sve detaljno objašnjeno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter