načelnik o aktualnim i budućim projektima

Žminj prvi u Istri uvodi besplatne električne romobile i bicikle za mještane

| Autor: Petra Stefanović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Općina Žminj punom parom radi na podizanju kvalitete života svojih mještana. Kako nam je rekao načelnik Željko Plavčić, ovog su mjeseca imali otvaranje ponuda za radove na kanalizaciji Lukovica, a slijedi i nabava pročistača. Projekt vrijedan preko 3 milijuna eura s PDV-om je, kako kaže Plavčić, zadnja "rak rana" prošlog, ali i ovog mandata aktualne vlasti koju su sumještani izabrali i dali im povjerenje da vode Općinu te saniraju i unaprijede kanalizacijski sustav. Značajna sredstva za radove na kanalizacijskom sustavu uvelike će podignuti kvalitetu života i doprinijeti ekologiji, istaknuo je Plavčić.

Izgradnja vrtića

Za nešto manje od mjesec dana, 15. srpnja, raspisat će se i nabava za dogradnju, to jest izgradnju Dječjeg vrtića "Cere".

- Ovo je izuzetno bitno za Cerane i djecu koja tamo gravitiraju, ali i za razvoj i napredak zajednice, kaže Plavčić. Podsjetimo, u ožujku je načelnik potpisao ugovor s Vladom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja za izgradnju vrtića u okviru drugog Poziva koji je Vlada raspisala za izgradnju i dogradnju predškolskih ustanova.

- Gledamo ravnomjerno razvijati Općinu, ne sve situirati na jednom mjestu i centralizirati. Mi stvarno živimo tu decentralizaciju i njezin napredak, kazao je Plavčić.

Nakon sezone planirana je dugo najavljivana izgradnja kružnog toka "Vrh boške" od Savičente prema Pazinu, to jest raskrižje na izlazu iz Žminja prema Pazinu. Jedan infrastrukturni projekt prati drugi pa će tako po dovršetku tih radova, krenuti sanacija uskog grla i kritične prometnice ispod kaštela.

U planu je i dogradnja osnovne škole, kao i školske dvorane, a s tim projektom će se krenuti kada se vide uvjeti i rokovi. Osim škole i dvorane, i sportski sadržaji dobivaju "remont". U planu je izgradnja novog nogometnog stadiona, dok će se na polovici postojećeg nalaziti vanjski sportski objekti.

(Arhiva Glasa Istre)Željko Plavčić, općinski načelnik (Arhiva Glasa Istre)

Sukladno projektu "Razvoj pametnih i održivih rješenja i usluga – Smart City" ili u "Pametna općina" u žminjskom slučaju, Općini je odobrena nabava električnih bicikala i romobila s pratećom aplikacijom. Osim što će Žminj biti prvi u Istri s ovom uslugom besplatnom za mještane, Plavčić posebno ističe činjenica da su strategiju sukreirali učenici viših razreda osnovne škole.

- Nevjerojatno je koliko možete izvući iz klinaca kada im date odriješene ruke. Nemaju ograničenja, mašta im je neograničena. Ovo je jedan od manjih projekata koji će podignuti kvalitetu i razinu života u zajednici na maksimum primjenjujući najmodernije tehnologije i rješenja, ponosno je kazao načelnik. Dodao je kako je uz ovaj, bilo jako puno dobrih projekata osnovaca. Naime, kako bi rasteretili roditelje, predložili su i car sharing uslugu s električnim vozilima.

Osim nabave električnih vozila i aplikacije kao druge komponente spomenutog projekta, u nabavi je i aplikacija za prijavu komunalnih nereda i bespravne gradnje. U prvoj se fazi digitalizirala javna uprava, postavljale punionice za električne automobile te razvijala aplikacije Treća komponenta projekta "Smart City" obuhvatit će postavljanje sustava nadzora prometnog komunalnog redarstva, cjelokupni sustav informiranja građana te dodatne punionice za električna vozila.

Divlji deponiji

Iako su planovi ambiciozni i Općina predano radi na unaprjeđenju kvalitete života mještana, problemi i dalje postoje. Primarno se odnose na divlja odlagališta otpada i njihovo širenje, dok bespravna gradnja nije toliki problem kao i u nekim obalnim istarskim mjestima.

- Na 100 četvornih kilometara općine, 113 sela, petero ljudi u Upravi i šest za komunalne poslove, ne možemo adekvatno i koliko bi željeli pokrivati općinu pa moramo nalaziti tehnološka rješenja koja će zadovoljiti sustav, zaključio je Plavčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter