predsjednica sindikata istre i kvarnera

Marina Cvitić: Danas jedan kuhar u elitnom restoranu dobije plaću veću od liječnika

| Autor: Suzana Župan, Nikolina Lucić, Zoran Oljača, Edi Prodan, Dragana Korpoš i Debora Šimić
(Snimio Hrvoje Jelavić/Pixsell)

(Snimio Hrvoje Jelavić/Pixsell)


Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) kaže kako je radni kontingent za Jadran desetkovan.

- Kada govorimo o radnicima s kontinenta Hrvatske, moramo naglasiti da je tih radnika manje. Razlog tome jest što ti radnici napuštaju svoje domove pa sada odlaze u zapadne zemlje gdje su plaće sigurno veće, a uvjeti rada su bolji, kaže Cvitić.

Cvitić potvrđuje i navode da su uvjeti rada u velikim turističkim tvrtkama puno bolji jer nude i bolje uvjete smještaja i bolje plaće, osobito od lipnja do kraja rujna.

- Oni sigurno nude bolje uvjete u odnosu na manje obrtnike, kafiće i restorane. U njima se uglavnom poslodavci drže minimalnih plaća i uvjeti smještaja ne mogu parirati onima koje nude velike turističke kompanije.

Oni objekte manje kategorije, koje ne iznajmljuju turistima, namijene za smještaj personala, a nekada čak i komercijalne objekte pretvaraju u smještaj za radnike. Međutim, ima i izuzetaka kod manjih poduzetnika koji znaju cijeniti dobrog radnika, kazala je Cvitić. 

(Arhiva Novog lista)Marina Cvitić (Arhiva Novog lista)

Kada je riječ o plaćama u sezoni, turizam kao djelatnost zaostaje.

- Ne bih rekla da će novi Zakon nešto poboljšati ako država sama ne regulira odnos među plaćama. Sada se događa totalni nesklad između zanimanja općenito, ne samo u turizmu.

Nama danas jedan kvalitetan kuhar koji radi u elitnom restoranu dobije plaću veću od liječnika. Jedna čistačica ili spremačica dobije veću plaću od odgojiteljice. Mišljenja sam da bi se kroz neke zakonske akte trebalo regulirati, ovisno o stupnju obrazovanja i ovisno o složenosti i težini posla.

To bi se dalo regulirati kroz neki opći kolektivni ugovor kao što je to primjer u drugim zemljama. Ovaj novi Zakon turizmu gdje se sezonski radnici mogu smjestiti, neće puno utjecati na stanje u turizmu, mišljenje je predsjednice SIKD-a Marine Cvitić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter