astrofest u tićanu

FOTO / Korlević: Istra je bogata mitskim pričama i legendama, ali one nisu dovoljno popularizirane

| Autor: Zvonimir Guzić


Ni tmurno vrijeme s povremenom kišom nije spriječilo mnogobrojne obožavatelje astrologije da posjete već tradicionalni Astrofest koji je kod Zvjezdarnice u Tićanu pored Višnjana organiziralo Astronomsko društvo Višnjan, pod vodstvom Korada Korlevića uz pomoć mnogobrojnih volontera i suradnika.

Manifestacija koja na popularno-znanstveni način obilježava ljetni solsticij, najdulji dan u godini, počela je u popodnevnim satima raznoraznim znanstvenim radionicama za djecu, cilj kojih je da kroz edukaciju i igru djeluju motivirajuće na mlade umove kako bi i oni jednog dana krenuli u istraživačke vode.

Mitska bića

Predavanje o "Relativnosti bez vele matematike na čakavici" fizičara Matea Paulišića koji je na svima razumljiv način objašnjavao Einsteinovu teoriju relativnosti i Vernese Smolčić, najpoznatije hrvatske astrofizičarke, sveučilišne profesorice i voditeljice platforme, o mjesecu naziva "10 stvari koje niste znali o Mjesecu", bilo je samo uvod u centralni događaj i predavanje "Mitska bića istarskog poluotoka" Korada Korlevića.

Predavanje o mjesecu Vernese Smolčić (Snimio Zvonimir Guzić)Predavanje o mjesecu Vernese Smolčić (Snimio Zvonimir Guzić)

Kako je istaknuo sam Korlević, Istra je bogata mitskim pričama i legendama poput Irske ili nordijskih zemalja, ali one nisu dovoljno popularizirane. Ovo predavanje je bilo doprinost da se taj dio kulturne baštine istrgne od zaborava.

- Našim precima je ljetni solsticij bio najvažniji blagdan jer im je sunce bilo neki oblik božanstva. Najkraća noć im je predstavljala mješanje svjetovnog, duhovnog, umjetničkog i racionalnog, to je bila noć kad su se zajedno sjedinjavali svi oblici ljudskog stvaralaštva i duhovnosti.

Iz svega toga proizlaze i sva ta mitska bića i legende o kojima se čuva predaja na našem poluotoku. Vatra i krijes koji su se palili na današnji dan su bili neobično važni našim precima. U njihovo vrijeme vjenčanja su se odvijala samo na ljetni solsticij kojeg su oni nazivali Dan vjenčanja.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Ceremonija je izgledala tako da bi parovi držeći se za ruku skakali preko vatre, i ako si u tom preskoku ne bi pustili ruke mogli su se oženiti, ispričao je Korado u uvodnom dijelu predavanja. Uslijedio je dio o mitskim bićima koji su oni najmlađi slušali s posebnim zanimanjem. Okolina zvjezdarnice već je bila utonula u mrak što je predavanju davalo dodatnu dozu mističnosti.

- Jedna od prvih legendi vezanih za Istru je ona o vampiru Juri Grandu iz Kringe koju je još u srednjem vijeku napisao kranjski plemić Valvasor. Bilo je to sto godina prije nego su krenule priče o vampirima i drakulama, a kasnije su po tom modelu engleski autori počeli pisali o sličnoj tematici. Što se tiče ostalih mitoloških bića njih dijelimo u tri kategorije.

Prva su ona s kojima se plašilo djecu da ne odlaze tamo gdje nismo željeli, zatim imamo skupinu bića koja su postojala i o njima bi odrasli razgovarali, te skupinu bića o kojoj se nije pričalo na glas. Mitološke priče su bile izuzetno važne za odgoj djece, te za jačanje i opstanka zajednica u to vrijeme, rekao je Korlević nabrajajući i opisujući mnoga od bih bića od babau, vampira, divova, štriga i štriguna, mora, orka, šigimigija, do onih dobrih kao što je krsnik.

- U Istri je bilo zabranjeno pohvaljivanje nekoga ili nečega, jer se vjerovalo da pohvala baca urok. Prvenstveno je bilo zabranjeno hvaliti djecu koja su bila osjetljiva na uroke. Zato se pazilo da se kod pohvale ubaci negacija koja će poništiti urok. Tako imamo u Istri situaciju da vam netko kod pohvale djeteta kaže, "gledaj vražje dite kako je lipo".

Imamo još primjera negacije kod pohvale poput "lipo je vrime, sigurno će doći temporal" ili "vidi ga kako je lipo obučen, ali su mu šporke postole", na slikovit način opisivao je istarsku tradiciju i praznovjerje Korlević na oduševljenje preko tisuću okupljenih posjetitelja Astrofesta koji su došli iz svih djelova Istre, među kojima su bile cijele obitelji sa djecom.

Paljenje krijesa

- Odlična manifestacija s neponovljivim Koradom. Razmišljali smo da ponesemo šator i dočekamo jutro tu, ali nas je nestabilno vrijeme odgovorilo od toga, rekao nam je Robert iz Buja koji je na festival došao sa suprugom i dvoje djece. Starijeg sina Patrika posebno su zanimale "crne rupe" o kojima je slušao na predavanju o relativnosti.

Impresivno je bilo i noćno paljenje krijesa popraćeno ritmom bubnjeva i budnim okom vatrogasaca koji su pazili da sve protekne u redu. Velik dio pristiglih uz cijelonoćni glazbeni program, dočekao je jutro na obližnjim livadama oko zvjezdarnice ležeći na dekama ili odmarajući u donesenim šatorima. Izlazak sunca popraćen je glazbenim zvukovima Andrea Pongraca na handpanu.

Astrofest je organiziran u suradnji s partnerima Općinom Višnjan i Turističkim zajednicama Općina Višnjan, Vrsar i Funtana, uz podršku donatora Auto Centar Poreč d.o.o. i tvrtke Valamar Riviera d.d. koja je osigurala zdrave i ukusne Valfresco Direkt obroke za preko 70 volontera koji su uložili stotine radnih sati u organizaciji ove jedinstvene astro manifestacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter