u rovinju

Povodom Dana antifašističke borbe na Spomeniku palim borcima na Valdibori položeni vijenci

| Autor: Glas Istre


Povodom Dana antifašističke borbe na Spomeniku palim borcima na Valdibori gradonačelnik Marko Paliaga, predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević, zamjenik gradonačelnika David Modrušan i predsjednik UABA Rovinjštine Branko Oplanić su polaganjem vijenca te minutom šutnje odali dužnu počast civilima, borcima i svima koji su dali život za vrijednosti antifašizma.

Komemoraciji su također prisustvovali i rovinjski vijećnici, pročelnici Upravnih odjela Grada Rovinja-Rovigno, predstavnici gradskih poduzeća i ustanova, javnih službi te javnog i političkog života grada, kao i članovi Udruge antifašističkih boraca Rovinjštine i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

(Foto: Grad Rovinj)(Foto: Grad Rovinj)

Prisutnima se prigodnim govorom obratio predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević koji je tom prilikom podsjetio na doprinos građana Rovinja-Rovigno u drugom svjetskom ratu, te kako je njihova borba za pravdu, slobodu i ljudska prava postavila čvrste temelje za modernu demokraciju, omogućujući nam da živimo u miru i stabilnosti.

- U posljednje smo vrijeme svjedoci kako Europa sve više skreće u desno i kako su narodi sve skloniji biranju ekstremnih opcija.

Prema riječima stručnjaka, ovakve promjene imat će značajne posljedice za Europsku uniju u cjelini, ugrožavajući u nekim zemljama demokratske kontrole i ravnoteže.

Mi u Istri živimo još uvijek u uravnoteženoj cjelini, stoga nam takav scenarij možda ne izgleda blizak, no važnije je nego ikada da branimo naša uvjerenja i civilizacijske vrednote koje smo naslijedili od naših predaka, Istaknuo je Nimčević.

(Foto: Grad Rovinj)(Foto: Grad Rovinj)

- Prema riječima jednog poznatog filozofa - povijest nas uči da iz povijesti ništa nismo naučili. Zato se ovdje okupljamo svake godine, kako bi podsjetili na one događaje iz prošlosti koji se nipošto ne smiju ponoviti. Kako bi podsjetili da su naši preci žrtvovali svoje živote za one vrijednosti koje danas uzimamo za date. Kako bi jasno i glasno rekli da mi nećemo biti ti koji iz povijesti nisu ništa naučili.

Rovinj-Rovigno i Istra će nastaviti biti mjesto ujedinjenja, slobode i međusobnog poštovanja a ne mjesto podjela i polarizacija.

U ovim izazovnim vremenima, nastavit ćemo raditi na jačanju zajedništva i solidarnosti, te promicanju ideala koji su nas doveli do današnjeg napretka, nadodao je predsjednik Gradskog vijeća.

(Foto: Grad Rovinj)(Foto: Grad Rovinj)

Nakon svečanosti, prisutni su s Valdibore krenuli prema gradskom groblju, gdje je također odana dužna počast polaganjem vijenca na kosturnici, te zatim i na spomeniku Žrtvama fašizma u Rovinjskom Selu i Velikoj krasi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter