10. KOTLIĆ FEST

Tridesetak kuhara u Marčenegli spravljalo lovačke kotliće. Natjecanje "zapaprio" Tomislav Špiček

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Nagrada je ostala u Istri, ali u slovenskom dijelu, jer prvo mjesto na jubilarnoj gastro manifestaciji, 10. Kotlić festu, natjecanju u pripremi lovačkog kotlića, ujedno i degustaciji gotovo trideset različitih lovačkih gulaša, održanoj u Marčenegli na vinorodnoj Vrhuvšćini, pripalo je slovenskoj ekipi Puče iz istoimenog mjesta kod Kopra.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Drugoplasirana je ekipa Bero i prijatelji iz Bertošići kod Kaldira u motovunskoj općini, a na treće mjesto zasjela je ekipa Pojanke iz Marčeneškog Polja.

Ocjenjivački žiri

Ocjenjivački žiri, u čijem su sastavu bili Siniša Žulić, Nevio Šćulac i jedan od najpoznatijih kuhara u Hrvatskoj Tomislav Špiček, ekipama Puče te Bero i prijatelji dodijelio je isti broj bodova, njih 38, ali je u »pripetavanju« koje je odradio Špiček, pobijedila ekipa Puče. Trećeplasirana ekipa osvojila je 37 bodova. Žiri je van konkurencije ocjenjivao kotlić iznenađenja, gulaš kojeg su spremili umirovljenici iz Marčenegle, a tu je bio najizdašniji, svaki član žirija dodijelio je maksimalnih petnaest bodova.

S obzirom da na mladima svijet ostaje, priznanje organizatora za naj ekipu Kotlić festa dobila je ekipa LD Cerovlje - mladi, u čijem su sastavu bili 17- godišnji Rayan Anzur, 20 - godišnji Martin Grah i 18 - godišnji Rafael Škrinjar iz Cerovlja.      

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U pripremi lovačkog kotlića natjecalo se 27 ekipa iz raznih krajeva Lijepe naše, od Dubrovnika, Osijeka, Zagreba, Vrbovskog, Cerovlja, Buja, Kaštela, do ekipa iz Primorsko goranske županije koje su jedine sudjelovale na svih deset izdanja Kotlić festa, Mune 1 i Mune 2, potom ekipa s Buzeštine, te nekoliko ekipa iz Slovenije. Svaka ekipa dobila je ukupno tri kilograma mesa, veprovine i srnetine, a začine su osigurali sami.

Prvo izdanje Kotlić festa u Marčenegli organizirano je 2015. godine na inicijativu Nevena Majcana iz Lovne grupe Vrh, Lovačkog društva »Mirna« Buzet. Lovci Vrhuvšćine, kazao je Kristijan Jermaniš, često posjećuju druga lovačka društva u Istri, na riječkom području ili u Sloveniji, i natječu se u pripremi lovačkog kotlića, pa su i u Marčenegli, došli na ideju da bi mogli i sami organizirati jedno takvo natjecanje. Svake godine sve je više zainteresiranih grupa koje bi kuhale lovački kotlić, a ove ih se godine okupilo rekordnih dvadeset i sedam.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Među gastro debitantima bio je Đuro Vladimir iz Dubrovnika. Udružio se je s kumom svoje djece, Sarom Štanger iz Tel Aviva koja od 1999. godine živi u Istri. Đuro se okušao u pripremi svog prvog lovačkog gulaša, za razliku od Sare čiji je otac bio lovac pa ga u obitelji često priprema po receptu svoje majke, rodom iz Bugarske.

Druženje je najbitnije

Ekipa Jazavci Lovačkog društva »Mirna« Buzet na Kotlić festu sudjeluje od 2018. godine u kontinuitetu. Na ovakvim gastro natjecanjima, kazala je Ines Jerman, uz prezentiranje lovačkog gulaša od mesa divljači, najvažnije je druženje s članovima susjednih lovačkih društva, kao i s ekipama koje u svom sastavu nemaju isključivo lovce.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Prvenstveno je najbitnije druženje, prije nego osvajanje nekakve nagrade. Naravno, ako dođe, dobro došla, povjerila nam je ova buzetska lovkinja.

Mladi Marčenegle, organizatori jubilarnog izdanja gastro manifestacije, održane pod pokroviteljstvom Lovačkog društva »Mirna« Buzet - Lovne grupe Vrh, Mjesnog odbora Vrh i Grada Buzeta, za zabavu su na jubilarnom izdanju Kotlić festa angažirali slovenski band Zemljotres.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Među gastro debitantima bio je Đuro Vladimir iz Dubrovnika. Udružio se je s kumom svoje djece, Sarom Štanger iz Tel Aviva koja od 1999. godine živi u Istri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter