vratile se na posao

Postignut dogovor: Odgojiteljice iz Dječjeg vrtića "Tići" u Vrsaru prekinule štrajk

| Autor: Petra Stefanović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Nakon punih šest tjedana i jednog dana provedenih u štrajku, odgojiteljice iz vrsarskog Dječjeg vrtića "Tići" u ponedjeljak su prekinule štrajk i jučer se vratile na posao. U štrajk su krenule jer, kako nam govori povjerenica područnog Sindikata obrazovanja, medija i kulture Adrijana Ivković, "osnivač nije imao sluha da poveća plaću po staroj zakonskoj uredbi".

Napravljen je jedan korak prema cilju, a to je primarno prvi kolektivni ugovor između Sindikata i osnivača vrtića otkad sam vrtić postoji. S prvotno traženih 1.903 eura bruto plaće, odgajateljice su pristale na staru zakonsku uredbu od 1.514 eura bruta, a dogovoreno je i da će im se 50 posto dana provedenih u štrajku platiti, govori nam Ivković.

- Trenutno smo zadovoljne jer smo se vratile na naša radna mjesta, na posao koji volimo i za koji smo se školovale. Svašta se nešto tu izdešavalo. Iako smo zadovoljni, ovime nismo prekinuli procese pregovora za povećanje plaće. Oni se nastavljaju nakon sezone, u rujnu. Zakon se mora poštovati, dodala je povjerenica.

Na pitanje jesu li optimistični i očekuju li pozitivan ishod najesen, Ivković kaže da "moramo vjerovati u dobro. Obzirom da općinari govore da su za dijalog, mi ćemo ih uzeti za riječ i nadamo se da će poštovati zakonske uredbe".

- Zahtjevi Sindikata su ispunjeni i mi smo štrajk obustavili, kazala nam je Božica Žilić, predsjednica SOMK-a. Ne možemo reći da smo skroz zadovoljni jer se u ovom trenutku nije moglo više postići što se tiče materijalnog djela, ali obzirom da se u situacijama kada su zaostaci veći teško i može sve riješiti odjednom, radnicima je ovo bilo prihvatlijvo i to smo u ovom trenutku kapitalizirali kroz kolektivni ugovor, dodala je.

Žilić ističe da je nakon ovog "iskustva" uspostavljen jedan socijalni dijalog s Općinom koji je zasad korektan, ali da je posve jasno da se mora doći do zakonskih plaća.

- To što je Sindikat pristao na čekanje do nakon sezone da se vide financijski pokazatelji i da se vidi kada bi se moglo doći do željene razine plaća smatram korektnim i mislim da će pregovarači sa strane Općine to percipirati te da će daljnja suradnja biti puno konstruktivnija i bolja, zaključno nam je kazala Žilić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter