RESTORAN VIKING

Obiteljski restoran na Limskom kanalu poznat diljem svijeta slavi 60. godina rada

| Autor: Doria Mohorović


U prisustvu obitelji i brojnih prijatelja i gostiju, nezaobilazna institucija istarske, ali i hrvatske gastronomske scene - restoran Viking na Limskom kanalu, proslavio je 60. godina rada. Za ovaj ugostiteljski objekt kojeg prati duga tradicija posluživanja školjki, osobito kamenica, no i drugih morskih delicija, nema tko nije čuo ili bar jednom ondje bio na ručku ili večeri.

Ovaj veliki jubilej obitelj Matošević proslavila je uz pjesmu, prijatelje, dobru hranu i puno priča o dugogodišnjem radu koji je iza njih, ali i godinama koje tek dolaze. Svečanoj obljetnici, na kojoj su za zagrijavanje atmosfere bili zaduženi Gustafi, prisustvovali su i istarski župan Boris Miletić, stručnjaci iz turističkog sektora, gospodarstvenici, brojni istarski maslinari, vinari, ugostitelji, OPG-ovci i drugi uzvanici. Kanfanarski načelnik Sandro Jurman i direktorica Turističke zajednice Općine Kanfanar Ivana Maružin uručili su priznanje vlasniku Viliju Matoševiću i čestitali obitelji na ovom velikom postignuću.

Ki ni prova ne zna

- Već 60 lit na ovom mistu imamo jednu posebnu gastronomsku ponudu, izuzetan poslovni subjekt, ali i prije svega ljude koji su ambasadori ove male sredine. Jer ono što jednu sredinu čini drukčijom i posebnom, a daje joj na značaj i marketinški, prije svega su ljudi i ono što oni stvaraju, poručio je Jurman.

(Snimila Doria Mohorović)Sandro Jurman, Vili Matošević i Ivana Maružin (Snimila Doria Mohorović)

Na velikom jubileju obitelji Matošević čestitao je i istarski župan Boris Miletić.
- Istra je danas sigurno jedan simbol kvalitete. Ono čemu u Istri težimo je vrhunska kvaliteta, kvantitetu smo postigli odavno, i smatram da ovaj ugostiteljski objekt upravo to i nudi. Nudi vrhunsku kvalitetu prepoznatu ne samo u Istri, nego puno šire, i želim vam da na isti način nastavite raditi, promovirati našu regiju i naše vrhunske proizvode, poručio je Miletić.

- Ugostiteljstvo ni baš lako delo, ki ni prova ne zna. Doista se mogu samo veseliti da imamo i Viking i druge objekte u našoj Županiji na koje itekako možemo biti ponosni, dodao je Miletić.

Ovaj nagrađivani restoran, čija je tradicija duža nego godine većine gostiju koji su prošlog petka prisustvovali na proslavi velike obljetnice, zaslužan je za promicanje istarske gastronomije i razvoja turističkog gourmet proizvoda. Jedan je to od rijetkih restorana u Istri koji je počeo graditi svoju priču dok je turizam na Poluotoku bio tek u povojima, a koji je ostao dosljedan svojoj viziji ugostiteljstva.

Kako je tijekom svog obraćanja poručio gastrokritičar Davor Butković iz Kulta plave Kamenice, prije 25 godina prvi je put jeo u Vikingu i od tada je stalni gost. U tih 25 godina, kako je rekao, nikad ondje nije loše jeo, što se, ističe, rijetko događa, pogotovo u Hrvatskoj.

- Ovo je jedan od rijetkih primjera restorana koji u naizgled jednostavnom žanru zadovoljava strahovito visoke profesionalne standarde, i to u različitim kategorijama, bilo da je riječ o bazičnim ili dosta visokim proizvodima, rekao je Butković dodajući da je bitna značajka ovog restorana svježina ribe i morskih plodova.

(Snimila Doria Mohorović)Davor Butković (Snimila Doria Mohorović)

- Postoji dva, tri mjesta u Istri gdje možete biti sigurni unaprijed da se nećete zeznuti kad dođete, zbog čega i mislim da je restoran uostalom stekao takvu reputaciju. Jer ovdje je stvarno teško dobiti stol bez rezervacije osobito vikendom, uvijek su kolone automobila svih mogućih registracija na parkingu, ne samo lokalnih, a što najbolje govori o uspješnosti restorana, dodao je Butković apostrofirajući da je 60 godina rada veliko priznanje za jedan restoran.

Na obiteljsku tradiciju ovog restorana osvrnuo se i sam vlasnik Vili Matošević, koji restoran vodi uz podršku roditelja koji su i pokrenuli ovu priču, supruge Karmen i troje djece - Tonija, Tine i Nine.

- Kad su mama Marčela i tata Alfio krenuli u ugostiteljstvo 1964. godine, započeli su s četiri stola i sedam, osam stolica. Prodavali su malo školjki, pedoća, oštriga, vino, rakije i kruha, kao i ribu koja se lovila po Limu, i to je to. Imali su tada pet zaposlenih, što je i bilo dozvoljeno po ondašnjem zakonu. S vremenom su rasli, mic po mic. Ove im se godine poklapa 60 godina braka i restorana, a ovom feštom smo sve to zajedno ujedinili. Došli su nam prijatelji koji su i nekad surađivali s mojom mamom.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Restoran je rastao, širio se posao, kao i obitelj. Pomalo sam i ja došao na poziciju 1991. godine i evo od tada nastavljamo rasti. Sad imamo 25 zaposlenih, a u sezoni nas ima 32. Mala je to tvornica, rekao nam je Vili Matošević. Istaknuo je da je povratak gostiju koji su postali stalni, rezultat njihove upornosti, truda i posvećenosti, kao i činjenica da rade cijele godine osim u siječnju kad su na kolektivnom godišnjem odmoru. Stvorila se, kako je rekao, uzajamna veza u kojoj su zadovoljni i gosti i osoblje restorana. Nikad nisu, kažu, uzeli u obzir da rade samo sezonski.

Specijalitet

Komentiramo da je teško reći je li Lim postao popularniji zbog restorana, ili je, pak, restoran stekao svoju popularnost zbog Lima, odnosno zbog specifične lokacije i specijaliteta koji se uzgajaju u Limskom kanalu.

- Oštriga je bila na bečkom dvoru daleko prije nas i ovo je područje oduvijek poznato po toj limskoj kamenici koja je jako ukusna, specifična, mekana i nježna. Mi ne nudimo samo taj specijalitet, nego ga na jedan specifičan način i promoviramo, rekao je Matoševič, dodajući da je velika prednost u radu uzgajalište koje se nalazi u samom zaljevu, a riječ je o jedinom takvom na toj poziciji.

- Brodom u sat vremena je na stolu. Doduše, školjka zbog sigurnosti ide najprije u depuraciju, pa mora proći neko vrijeme, ali u svakom slučaju jako su svježe, ističe vlasnik restorana.

Oštriga - delicija zbog koje se dolazi već 60 godina

Kako nam priča, nekada su, u dva dana, znali otvoriti od jedne do dvije tisuće kamenica u ovom restoranu.
- To je stvarno veliki broj, ljudi su ciljano dolazili na kamenice. Pogotovo jako puno Francuza, koji inače imaju tvrde atlantske kamenice, pa su dolazili kušati naše. Sad je taj broj nešto manji, ali bez obzira, otvori se oko 200 do 300 kamenica dnevno, rekao nam je Matošević.

(Snimila Doria Mohorović)Oštriga (Snimila Doria Mohorović)

Kako ga je istarski župan nazvao - Spiritus Movens restorana Viking, šef sale Roberto Rojnić, posljednjih 36 godina važan je dio ovog restorana.

- Čuda sam se vremena zaustavio kod njih jer su prepravi i prekorektni, rekao je Rojnić i otkrio zbog čega je restoran stekao takvu reputaciju.

- Naša limska oštriga je specifična, otvara se na poseban način i svi ih dolaze probati. Kažu da su naše jedne od najboljih oštriga u Europi, iako moramo priznati, kažu to i za stonske, ističe Rojnić. Otkriva da su se posljednjih godina više okrenuli domaćem tržištu i gostima iz susjednih zemalja, što je, smatra, pun pogodak.

Viking danas raspolaže s dvjestotinjak sjedećih mjesta, a s njegove se terase pruža pogled na smaragdnu boju Limskog kanala, potopljenog krškog kanjona koji obiluje planktonima. Zbog specifičnih uvjeta u kojima rastu, ovaj jedinstveni prirodni rezervat u kojem se uz Viking nalazi i restoran Fjord, toliko je postao poznat po kamenicama da je ondje nedavno, drugu godinu zaredom, održan festival posvećen limskoj oštrigi.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)


Podijeli: Facebook Twiter