OPET ZLATNI RUDNIK, ALI TURIZMA

Raši smeta nasukani brod i luka, ali gosti sve više dolaze

| Autor: Branko Biočić
Trget čeka rješenje problema nasukanog broda (Foto: TZ Raša)

Trget čeka rješenje problema nasukanog broda (Foto: TZ Raša)


Raša, najmlađi grad u Istri s bogatom rudarskom prošlošću, posljednjeg se desetljeća okrenuo razvoju turizma na svom području. Na obalnom dijelu općine na kojem su se smjestila nekada ribarska, a danas mnoga turistička naselja, Sv. Marina, Drenje, Crni, Ravni, Tunarica s autokampom, Trget s nautičkom lučicom, niknule su mnogobrojne kuće za odmor, vile i apartmani u vlasništvu domaćih ljudi, ali i stranaca.

Tunarica najviše šarmira nautičare (Foto: TZ Raša)Tunarica najviše šarmira nautičare (Foto: TZ Raša)

Outdoor ponuda

Na području općine Raša danas su 904 objekta, s 5.915 kreveta i dva kampa - Sv. Marina i Tunarica, koji raspolažu s 486 smještajnih jedinica. Tendencija je ulaganje u kvalitetu te je sve više objekata s 4 zvjezdice kojih trenutačno ima 170, s tri zvjezdice je 251 objekt, dok 5 zvjezdica ima 17 objekata. Direktorica Turističke zajednice općine Raša Ivana Griparić, koja je 16. svibnja na tom mjestu naslijedila Jasmina Mahmutovića, kaže da se raduje nastaviti razvijati outdoor ponudu koja ima već dobre temelje na razini Općine Raša.

(Foto: TZ Raša)Ivana Griparić (Foto: TZ Raša)

- Već sam počela s planiranjem dodatne outdoor ponude koja bi mogla zaživjeti u posezoni, a cilj bi bio da zadovoljimo kako trekking pješake tako i trkače, za različite razine kondicije i iskustva, a na kraju i svakog ljubitelja prirode. Trail i trekking staze u našoj općini su savršen spoj kako sljubiti povijest i sportske aktivnosti. Najbrojniji gosti po broju dolazaka su Nijemci i Austrijanci, slijede ih Slovenci i Česi te Poljaci, a rezultati su nešto viši za prvih pet mjeseci, za 0,25 posto. Uspoređujući prošlu godinu s istim razdobljem ove, bilježimo 11 posto više noćenja. Najčešći boravak u predsezoni traje po četiri, odnosno 3,5 dana. Prema naznakama sezona 2024. bit će dobra, te svakako možemo biti optimistični unatoč neizvjesnostima i izazovima. Pomno ćemo pratiti razvijanje situacije i kroz lipanj, te analizu čimbenika elastičnosti na dolaske i noćenja turista, kaže Griparić, dodajući da osluškivanjem iznajmljivača primjećuju zabrinutost zbog utjecaja nogometnog prvenstva u Njemačkoj, te da će se to odraziti na last minute booking.

Nedovoljno parkirališta

Oči turista, domaćih ljudi koji iznajmljuju apartmane i kuće za odmor kao i onih koji žive u Trgetu od ugostiteljstva i turizma, kao i nautičara koji rado ovdje zalaze, uprte su u Trget zbog nasukanog broda koji je ovdje više od mjesec i pol na ulazu u Raški kanal.

Riva u Trgetu (Snimio: Branko Biočić)Riva u Trgetu (Snimio: Branko Biočić)

- Što se tiče nasukanog broda, upoznata sam da su sve nadležne institucije poduzele sve moguće mjere, te da je brod u rukama Republike Hrvatske. Nadam se što skorijem rješavanju situacije na dobrobit mještana i turističke slike Općine Raša, kaže Ivana Griparić. U Trgetu su i dva restorana na samoj rivi, Martin Pescador i Nando te nova lučica izgrađena 2021., s 295 komunalnih vezova za potrebe okolnog stanovništva nakon što je 2018. stara morala biti u cijelosti uklonjena zbog havarije Liberijskog broda "Libery" koji je u more ispustio veliku količinu nafte koja je onečistila veliki dio zaljeva i brodica u njemu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter