REGATA TRADICIJSKIH BARKI

FOTOGALERIJA / U rovinjskom akvatoriju zavijorila jedra 40-ak tradicijskih brodica

| Autor: Mihael Stojanović


U Rovinju se održava trodnevna 18. Rovinjska regata tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom, ovog puta u posebno svečanom ruhu, a sam program je počeo uz svirku Limene glazbe grada Rovinja. Uz velebne jedrenjake »Nerezinac« i »Tartana«, program uključuje noćni defile, dječje radionice te gastronomski novitet »Viràda in pignata«.

Regata je okupila 40-ak tradicijskih brodica iz Hrvatske i susjednih zemalja, a obilježava i važne obljetnice: 20 godina Ekomuzeja - Ecomuseo »Batana« i 10 godina Koordinacije za očuvanje maritimne baštine Kvarnera i Istre. Vrijedno za istaknuti je da je umijeće plovidbe tradicijskim jedrenjem upisano u Nacionalni registar kulturnih dobara RH, a ovogodišnja regata je dio projekta Adriatic PorTLand Interreg Italija-Hrvatska, koji promovira nove turističke rute kroz očuvanje maritimne i riječne baštine. Cilj manifestacije je promocija znanja i vještina jedrenja s oglavnim i latinskim jedrom te izrade i oslikavanja barki. Natjecatelji su pripremili barke za utrku, a djeca su u jutarnjim satima sudjelovala u radionicama na velikom molu - oslikavala su jedra, izrađivala makete batana i učila o tradicionalnim brodovima. Vrijedno za napomenuti je da je drugi dan regate održan uoči Svjetskog dana oceana, odnosno mora u Hrvatskoj.

Punoljetna regata

- Rovinjska regata tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom ove godine slavi svoj 18. rođendan. Manifestacija, koja traje tri dana, započela je s »Exchange labovima« našeg europskog projekta Interreg, u kojem je naša ustanova vodeći partner. Hrvatski partner je Općina Mošćenička Draga, dok su talijanski partneri, Pomorski muzej iz općine Cesenatico i udruga Tradicijskih venecijanskih barki - TVB iz općine Battaglia Terme, započela je razgovor Nives Giurcin, ravnateljica Ustanove Kuća o Batani - Istituzione Casa della Batana.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

- Počeli smo s teorijskim dijelom, a zatim smo prešli na praktične radionice gdje su sudionici mogli naučiti veslati batanu. Otvorenje je bilo obilježeno novitetom - ‘Virada in pignata’, gdje su naši sudionici pokazali svoje kulinarske vještine i svi prisutni su mogli degustirati delicije iz njihovih krajeva. Naša regata okuplja sudionike iz Mošćeničke Drage, Lovrana, Fažane, Pirana, Venecije, Cesenatica, Battaglia Terme i Austrije. Ova manifestacija je vrlo dobro valorizirana jer svake godine privlači sve više ljudi, kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva, kazala je Giuricin.

- Dan smo započeli zajedničkom marendom sudionika regate, a u večernjim satima ćemo proglasiti pobjednike uz dodjelu nagrada. Kulturno-umjetničko društvo Marco Garbin će izvoditi tradicionalne pjesme, a noćni defile svih sudionika regate će zaokružiti ovaj spektakl. Bit će to romantičan završetak naše manifestacije, kaže Giuricin.

Ova regata je za ljubitelje mora, tradicionalnih brodica i očuvanje maritimne baštine. Naš upis na UNESCO-ov popis pridonosi broju posjetitelja, a naša ustanova aktivno sudjeluje u europskim projektima i projektima UNESCO-a.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Giuricin se osvrnula na to da je rovinjska batana upisana i u UNESCO-ov registar od 2016. godine, a također je upisana i u nacionalnom registru nematerijalne baštine Republike Hrvatske.

- Gradnja batane i umijeće plovidbe s oglavnim jedrom duž hrvatske obale priznati su na mnogim razinama. To priznanje duguje puno lokalnom stanovništvu, našim članovima i ribarima koji čuvaju ovu tradiciju. Regatanti i barkajoli tj. barcaioli, oni koji veslaju, uvijek su popraćeni našim autohtonim pjesmama koje njeguje KUD Marko Grbin još od 1977. godine. Noćni defile svih barki na regati je najposebniji dio manifestacije, objasnila je Giuricin.

Uloženo je mnogo truda i vremena

Gradonačelnik Grada Rovinja, Marko Paliaga kazao je kako je ovo jedna od tradicionalnih manifestacija grada.

- Uložili smo mnogo truda i vremena u pripreme. Danas stojimo u renoviranom muzeju, koji smo kompletno obnovili prije dvije godine i za to dobili nagrade. Ova regata, koja bi se u Italiji zvala ‘Regata Storica’, dio je napora za obnovu pomorske tradicije, vraćanje starih običaja i predstavljanje Rovinja kao nekadašnjeg poljoprivrednog i ribarskog naselja, rekao je Paliaga te istaknuo kako mnoge ekipe sudjeluju u ovoj priči, a vjeruje da će i turisti biti zainteresirani za već sada valoriziranu, punoljetnu manifestaciju.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Rovinjski gradonačelnik također je istaknuo doprinos Marina Budicina, rekavši:

- Marino Budicin je predano radio na stavljanju batane na UNESCO-ov popis, što je zahtijevalo mnogo putovanja i truda da bi se sve povijesno i dokumentacijski dokazalo, ali uspjeli smo. Prostor u kojem se nalazimo je potaknuo i nastavak tih aktivnosti, istaknuo je Paliaga i naglasio važnost podrške države, dodajući kako su imali podršku države više puta, gospodina Turkovića i sadašnje ministrice Nine Obuljen Koržinek, koja je bila prisutna i na inauguraciji za UNESCO-ovo priznanje. Ministarstvo kulture kaže, pruža veliku podršku u ovakvim projektima i projektima kulturne baštine, zaključio je Paliaga.

Riječi publike

Giuseppe Bartoli iz Limene glazbe Rovinja - Banda d’ottoni Rovigno naglasio je kako njihov orkestar prati sve manifestacije koje se događaju u Rovinju.

- Posebno nam je drago što smo ovdje, rekao je Bartoli te rekao kako su obučeni u mornarske uniforme jer uvijek poržavaju ovakve manifestacije.

David Gnola iz Cesenatica kazao je kako je Rovinj primjer dobre prakse i primjer kako očuvati i promovirati pomorsku baštinu.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

- Mislim da svi pomorski muzeji u Italiji, ali i na Mediteranu, gledaju na Casa della Batana kao na poseban način na koji mogu uključiti zajednicu i valorizirati tradicionalne brodove i brodogradnju te angažirati cijelu zajednicu u gradu u očuvanju pomorske baštine. Regata je i poseban način na koji se to također može vidjeti, zaključio je riječima hvale ovaj talijanski posjetitelj.

Hrvatsko-njemački bračni par iz Regensburga, Dubravka i Peter, izrazili su svoje oduševljenje regatom. Peter, koji je sportski jedriličar, rekao je kako je ovo odlična manifestacija; jako lijepa regata, s ljudima koji su sjajni i da je atmosfera vrlo ugodna.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter