BUZETSKI BISERI

Folklorna skupina koja već petnaest godina predstavlja običaje i kulturu bošnjačkog naroda, ali i Buzeta, sredine u kojoj žive

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Folklorna skupina »Buzetski biseri« osnovana kao sekcija unutar Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet, u kojoj djeluju folklorna, pjevačka i glumačko-recitatorska sekcija, okuplja oko 50 članova i 35 plesača, pjevača i recitatora, te vodi brigu o mladim naraštajima na koje prenosi običaje i tradiciju bošnjačkog naroda i promiče kulturni identitet bošnjačke nacionalne manjine, folklorom, pjesmom, glumom i recitacijom.

Redovno nastupaju

Petnaest godina prošlo je od njenog prvog javnog nastupa, na smotri kulturnog stvaralaštva Bošnjaka Republike Hrvatske u Dubrovniku 2009. godine i od tada je redovan sudionik svih smotri kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u Hrvatskoj, svih manifestacija koje organiziraju Bošnjaci, Istre i Primorsko-goranske županije, Hrvatske i dječjeg festivala multikulturalnosti Istarske županije.

- Svake godine nastupamo širom Hrvatske te Bosne i Hercegovine, ostvarili smo uspješnu suradnju s istarskim i bošnjačkim KUD-ovima s područja Istarske županije i Republike Hrvatske, gdje se predstavljamo narodnim pjesmama iz Istre i Bosne i Hercegovine. Prije tri godine, folklorna skupina »Buzetski biseri« dobila je priznanje Grada Buzeta za promicanje multikulturalnosti, naglasio je predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet Muhamed Muratagić.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

Za rad folklorne skupine zadužena je umjetnička voditeljica Tatjana Muratagić i zamjenica Ernesa Mustafić, a kako bi se podignula kvaliteta mješovitog pjevačkog zbora na zavidnu razinu, od lani je angažirana buzetska sopranistica Lora Pavletić.

- U godini u kojoj slavimo petnaestu godišnjicu djelovanja i rada folklorne skupine »Buzetski biseri« ponosni smo na dosadašnji rad u kojem smo odrasli zajedno sa našim izvođačima i zahvalni smo svima onima koji su u nas vjerovali i u ovih petnaest godina pomagali. Danas imamo puno poziva za nastupe na kojima predstavljamo naše običaje, tradiciju i kulturu bošnjačkog naroda kao i sredine u kojoj živimo, radimo i djelujemo, te predstavljamo naš grad Buzet i Istarsku županiju širom naše lijepe Hrvatske te Bosne i Hercegovine što pokazuju i dva nastupa u svibnju ove godine.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

Gostovali smo u gradu Cazinu, u Bosni i Hercegovini na poziv KUD-a »Liskovac« u sklopu obilježavanja manifestacije »Cazinska buna«. Posebno nas je iznenadio i obradovao interes KUD-a »Paklenica« - Novska koji nas je pozvao da sudjelujemo u obilježavanju međunarodne smotre folklora »Gospa Fatimska« u Paklenici, na kojoj je sredinom svibnja sudjelovalo dvanaest KUD-ova, a mi smo se predstavili pjesmama »Crven fesić«, »Ah moj Aljo« i »Majka«, te koreografijom »Konjičko kolo«. Na našem štandu u Novskoj predstavili smo bošnjačka slatka i slana jela, turističku ponudu Grada Buzeta, te proizvode naših sponzora Aure i Zigante tartufa, prenio je Muratagić.

Sufinanciranje rada

Predstoje nastupi na buzetskim manifestacijama »Običaji starog zavičaja Bošnjaka« 6. srpnja u Buzetu na kojoj će sudjelovati gosti iz Cazina i Paklenice, te na »Danima bošnjačke kulture Buzet« 21. rujna. Do početka kolovoza plan je realizirati i dva nastupa u Bosni i Hercegovini: 13. i 14. srpnja »Buzetski biseri« sudjeluju na internacionalnom festivalu u Doboju na poziv OKC »Lipe« Doboj Istok i KUD-a »Lukavica«, te 27. srpnja na 9. Smotri folklornog stvaralaštva u Bosanskoj Krupi, na poziv KUD-a »Stari grad«, nakon čega slijedi pauza do rujna.

- Sve naše ovogodišnje manifestacije i nastupe možemo uspješno realizirati zahvaljujući Savjetu za nacionalne manjine Republike Hrvatske koji je prepoznao naš dosadašnji rad i financira 95 posto naših programa, zatim Istarskoj županiji i Gradu Buzetu, zaključio je Muratagić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter