ZAROZGAJMO NA ĆIĆARIJI

FOTOGALERIJA / U Lanišću održana svehrvatska smotra tradicijske vokalne baštine u 16. izdanju

| Autor: Gordana Čalić Šverko


Manifestacija je to koja se iščekuje s nestrpljenjem, jer smotra tradicijske vokalne baštine Hrvatske "Zarozgajmo na Ćićariji" zauzima posebno mjesto u proljetnom kalendaru mnogih koji čuvaju, i s koljena na koljeno prenose stare pučke napjeve, običaje i narodnu nošnju.

Svehrvatska smotra u svom je šesnaestom izdanju u malom Lanišću podno planinskog vrha Orljaka, u okrilju župne crkve sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, okupila više od sto izvođača specifičnih glazbenih izričaja poput bugarenja, pjevanja na tanko i debelo, ojkanja..., iz Istarske, Primorsko goranske, Zadarske i Karlovačke županije, kao i susjedne Slovenije.

Pozornica u znaku "čentrina"

Početak smotre obznanili su Ćićski zgončari ogrnuti ovčjim kožama, koji jedini u Istri baštine ovu vrstu pusne tradicije. Na pozornicu čiji su izgled u znaku "čentrina" osmislile Sanja Pernić i Goranka Črnac, prva je kročila Ženska vokalna skupina Frndalice iz Lanišća i Podgaća. Ćićsko bugarenje predstavila je u dva napjeva, "Zora rudi" i "Oj, mala moja". Uz čestitike na desetoj obljetnici djelovanja, voditeljica programa Marina Mejak zaželjela je Frndalicama da još dugo čuvaju ovaj način pjevanja - tipično dvoglasno pjevanje koje je uvršteno u UNESCO-ov popis svjetske kulturne nematerijalne baštine.

Na Ćićariji svoj tradicijski način pjevanja ne nazivaju terminom bugarenje, već bi rekli da će zarozgat. Od tuda i naziv laniškoj smotri čiji je nositelj i organizator Općina Lanišće, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija, Istarska županija, županijski Odjel za kulturu i zavičajnost, te HDS ZAMP – Glas autora.

Okupili su se i od zime uče bugariti Mići Ćići pod vodstvom voditeljice Anite Buždon, a njihov debitantski nastup na laniškoj smotri s pjesmom "Plovi mi, plovi barčica" izazvao je pravo oduševljenje publike.

- Da manifestacija Zarozgajmo na Ćićariji u potpunosti opravdava svoju svrhu, a to je otrgnuti od zaborava bogatu vokalnu baštinu Hrvatske, potvrđuje nova mlada vokalna skupina Mići Ćići, poručila je laniška načelnica Roberta Medica, uz zahvalu svim izvođačima koji iz godine u godinu u Lanišće donose dašak svoga kraja, tradicije i običaja i uvijek izmame osmijehe na lica i ispune srca.

U Lanišću su nastupili Pazinjan Goran Farkaš, svestrani muzikolog, multi instrumentalist i etno istraživač koji neiscrpan svijet tradicijskog glazbenog izričaj nesebično prenosi na mlađe generacije, potom Marino Kranjac koji je uz ostalo zasvirao na cindri, zatim i trio Jože Galant, Dejan Kliman i Mladen Sošić, KUD Izvor Generalski Stol i Vokalna etno skupina Zajednice Talijana Labinci Nigrignanum.

Brojni sudionici smotre

U Lanišće je došao i KUD Radovin iz Radovina s 25 godišnjom tradicijom kojeg vodi Ivica Dundović, a čijim su zalaganjem i dobili povelju UNESCO-a za uvrštenje ojkanja/orcanja na listu Svjetske nematerijalne kulturne baštine.

- Jedno malo misto, jedna mrva od općine, a toliko volje i toliko ljubavi za tradiciju, toliko energije. Ne dajte se, dok god vi budete imali snage i mi ćemo imati snage dolaziti kod vas, poručio je Lanišćanima Dundović. Na pozornici su se potom izmjenjivali članovi KUD-a Kamen Bukovica, Žejanski kantaduri koji čuvaju starinsko dvoglasno pjevanje, bugarenje, a nazivaju ga starinskom kantom - starom pjesmom. Po prvi puta na smotri su sudjelovali KUD Sveti Fabijan iz Zagradca i KUD Carza iz Poličnika. Stihove je kazivala Ivanka Šverko, pjesnikinja rodom iz Prapoća, a sa sinom Brankom Zlatićem, zapjevala je najstarija sudionica laniške smotre, 91-godišnja Marija Zlatić iz Sluma.

Manifestacija je započela prvenstvenom utakmicom u boćanju općinske lige BK Lanišće - BK Kaldir, nastavila se degustacijom Ćićskog menija te otvaranjem sajma autohtonih proizvoda i suvenira. Na sajmu su svoje rukotvorine Šarene heklice, heklane dekice za djecu, košarice..., izložile i Aurora Dakić iz Lanišća i njena majka Klelija Dakić. Predstavljen je projekt "Škole ud enbot" Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet, organizirana je radionica za djecu "Igranje kroz glazbu", TradinEtno, a u župnoj crkvi održana glagoljaška misa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter