fotonaponske elektrane

Zahvaljujući ovom projektu Općina Medulin ozbiljno je zakoračila u zeleniju budućnost

| Autor: Jelena Milović
(Foto: Općina Medulin)

(Foto: Općina Medulin)


Općina Medulin je uz partnere, Med eko servis d.o.o., Apenhet AS i Albanež d.o.o., postavila na sedam javnih zgrada u vlasništvu Općine Medulin, isto toliko novih fotonaponskih elektrana. Riječ je o projektu koji je financiran iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje od 2014. do 2021. godine i koji je trajao 23 mjeseca, a provodio se iz programa "Energija i klimatske promjene".

Ukupna vrijednost projekta je 408.109,80 eura, a bespovratna sredstva 346.893,33 eura. Zahvaljujući ovom projektu Općina Medulin ozbiljno je zakoračila u zeleniju budućnost. Instalacije ovih sedam fotonaponskih panela postavljene su na objekte pročistača u Premanturi (20 kW) i Medulinu (25kW), poslovnu zgradu na Kamiku (10 kW), Vatrogasni dom DVD-a (12kW), dječji vrtić u Pomeru (32 kW), Osnovnu školu (25kW) i sportsku dvoranu u Medulinu (100 kW).

Osim što ovaj čin doprinosi značajnoj uštedi električne energije, omogućuju i uštede u općinskom proračunu. Želja Općine Medulin bila je pružanje pozitivnog primjera svim poslovnim subjektima i mještanima da iskoriste sunčane dane i instaliraju solarne elektrane na krovove svojih kuća. Načelnik Ivan Kirac najavljuje nastavak ulaganja u obnovljive izvore energije, ali i povećanje poticaja prema mještanima.

(Foto: Općina Medulin)(Foto: Općina Medulin)

- Prošle godine smo proveli prvi Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije, pružajući deset potpora našim mještanima, a novi poziv planiramo objaviti tijekom mjeseca lipnja ove godine. U prošloj godini proveli smo i projekt modernizacije javne rasvjete uz pomoć kojega smo zamijenili ukupno 1646 postojećih rasvjetnih tijela na području općine Medulin, novijim i modernijim LED rasvjetnim tijelima čime smo također omogućili značajnu uštedu za općinski proračun.

Ovaj projekt predstavlja samo početak naših aktivnosti za zeleniju općinu Medulin, te se veselimo budućim projektima koji će proširiti mrežu solarnih elektrana u našem vlasništvu, pružiti više poticaja našim mještanima i doprinijeti zelenijoj budućnosti svih nas, istaknuo je Kirac. A rezultati projekta su svakako povećani instalirani kapaciteti za korištenje solarne energije na području Općine Medulin, ojačani kapaciteti za upravljanje i promicanje korištenja solarne energije na području Općine Medulin te povećana suradnja između subjekata u državi korisnici i državama donatorima.

(Foto: Općina Medulin)(Foto: Općina Medulin)

Realizacija projekta omogućit će proizvodnju 234 kW iz energije sunca. Novoinstalirani kapaciteti Općine Medulin za korištenje energije iz obnovljivih izvora pridonijet će povećanju proizvodnje energije sunca za 330,42 MWh/god., dok će se godišnja emisija CO2 umanjiti za 52,41 t. Važno je napomenuti kako je Općina Medulin jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja gotovo svake godine uvodi novitete u zeleniju budućnost: postavljanje solarnih elektrana, poticaji za fizičke osobe, zamjena sve javne rasvjete u LED rasvjetu, smanjenje plastike, sadnja stabala i slično.

Također, pri kraju je izrada Strategije zelene urbane obnove Općine Medulin do 2030. godine koja je usmjerena upravo na zelene projekte, očuvanje okoliša i pametna-zelena, održiva rješenja. Strategija je trenutno na javnom savjetovanju nakon čega će se uputiti Općinskog vijeću na donošenje. Valja napomenuti kako će ista omogućiti prijavu na brojne EU natječaje i fondove kojima je uvjet postojanje Strategije te kako će ista služiti za planiranje svih budućih zahtjeva u zajednici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter