Zlatni jubilej

Prva generacija ekonomista bujske srednje škole proslavila 50. obljetnicu mature

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Prva generacija ekonomista u Srednjoj školi "Vladimir Gortan" - Scuola media superiore "Vladimir Gortan" Buje-Buie, proslavila je 50. obljetnicu mature.

- Bujsku srednjoškolsku ustanovu 1974. godine uspješno je završilo 24 učenika, troje na žalost više nije s nama, a na druženje nas se je odazvalo šesnaest: Silvan Benzić, Gracijela Berčić, Fiorela Bubola, Vesna Dugonjić, Vera Dunis, Sonja Gardoš, Mirela Janko, Orijana Kocijančić, Eda Marušić, Milena Nezić, Klara Pastorčić, Milica Radovan, Branka Sirotić, Slavica Stanković, Neda Šainčić i Vanda Udovičić.

Zahvalni smo ravnateljici Dolores Mihelić Malbašić koja nas je primila i omogućila da opet sjednemo u školske klupe naše bivše učionice. Bilo je to divno druženje uz smijeh i prisjećanje na lijepe i nezaboravne školske dane, prenijela je Neda Šainčić Pilato.

Srednja škola "Vladimir Gortan" - Scuola media superiore "Vladimir Gortan", kao pravni sljednik Hrvatske gimnazije u Bujama, započela je s radom 1946./47. godine. Svečano je otvorena 29. rujna 1946. godine u zgradi osnovne škole u Materadi.

Već 1947. godine škola je preseljena u Buje, a nastava se održavala u zgradi željezničke stanice. Nastava u novoj, današnjoj zgradi, započela je 1950./51. godine, kada Hrvatska gimnazija u Bujama dobiva novo ime: Gimnazija "Vladimir Gortan".

Školske godine 1970./71. Gimnazija "Vladimir Gortan" pokreće opću srednju školu s programima ekonomsko-upravno-turističkog i elektrometalskog usmjerenja. Te godine upisana je prva generacija učenika u opću srednju školu u trajanju od dvije godine, nakon čega su se po završetku drugog razreda opredjeljivali za obrazovanje u stručnom usmjerenju u trajanju od dvije godine.

U školskoj godini 1973./74. zabilježena je prva generacija učenika koji su završili svoje obrazovanje za ekonomskog tehničara općeg usmjerenja.

- Ove godine obilježavamo 50. obljetnicu mature prve generacije ekonomskog usmjerenja u Bujama. Značajan je to trenutak za bivše učenike i djelatnike te prilika za prisjećanje na važan doprinos škole obrazovanju na Bujštini, naglasila je Neda Šainčić Pilato.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter