Uspješna vježba i simulacija terenske vježbe

FOTOGALERIJA / Civilna zaštita, vatrogasci i Crveni križ demonstrirali svoju spremnost i vještine u Medulinu

| Autor: Mihael Stojanović


U Medulinu je u jutarnjim provedena vježba i simulacija provođenja zajedničke terenske vježbe civilne zaštite naziva "Medulin 2024", u prostorijama i dvorštu dječjeg vrtića Medulin. Sudjelovali su Stožer civilne zaštite Općine Medulin, Javna vatrogasna postrojba Pula, Dobrovoljno vatrogasno društvo Općine Medulin, Gradsko društvo Crvenog križa Pula i Dječji vrtić Medulin. Vježbom su se simulirali: požar, evakuacija svih osoba i djece iz vrtića, alarmiranje žurnih službi, pomoć unesrećenima i ostale radnje predviđene Planom evakuacije i spašavanja.

Riječi pohvale načelnika Medulina

Ivan Kirac, načelnik općine izjavio je: - Cilj ove vježbe je evakuacija djece i osoblja iz dječjeg vrtića u Medulinu. Vatrogasci su u vrlo kratkom roku došli na sam teren, djeca su evakuirana u zadanom vremenu i cijela se vježba odvila u najboljem redu. Odlučili smo odabrati dječji vrtić jer je tamo mnogo mališana, što situaciju čini kompleksnom zbog njihove dobi. Odgajateljice i ostali djelatnici ozbiljno su shvatili ovu vježbu te su je odradili na visokoj razini.            
Općina Medulin planira provesti slične vježbe evakuacije i na drugim lokacijama, uključujući medulinsku osnovnu školu i područnu školu u Banjolama. Načelnik je iskazao pohvale profesionalnim vatrogascima, DVD-u Medulin i Hrvatskom Crvenom križu i nadodao da je sve proteklo izuzetno profesionalno.

Izjave čelnih ljudi institucija koje su sudjelovale u terenskoj vježbi

Denis Stipanov, voditelj službe civilne zaštite Istarske županije, izjavio je: - Održali smo pokaznu vježbu u suradnji sa svim dionicima u civilnoj zaštiti u Medulinu, uključujući uži sastav stožera, profesionalne vatrogasce, DVD-e i pripadnike Crvenog križa Pula. Ova vježba je dio našeg kontinuiranog angažmana u provjeri pripremljenosti za hitne situacije. Identificirali smo nekoliko nedostataka u planu evakuacije i već radimo na njihovom otklanjanju.

Česte vježbe propisuje civilna zaštita, a prema Zakonu o radu, svaki subjekt, u ovom slučaju dječji vrtić, mora održati plan evakuacije svake dvije godine. Ovo je primjer terenske vježbe, a postoje i različite vrste vježbi, kao što su vježba stožera ili vježba edukacije poput one koju provodi Crveni križ Grada Pule kako bi se vidjeli njihovi postupke pojasnio je Stjepanov. Vježbe se mogu održati u školi, vrtiću ili čak u sjedištu Općine, zbog velikog broja zaposlenika, a svaka Općina i Grad dužni su provesti ovakav tip vježbi.

Županijska civilna zaštita planira provesti sličnu vježbu u školi kako bi se osiguralo da svi dionici budu spremni za djelovanje u slučaju potrebe te je važno da svi elementi budu usklađeni kako bi sve funkcioniralo učinkovito.

Marin Mihovilović. iz Civilne zaštite iskazao je zadovoljstvo te je uputio u izjavi za medije: -Mi smo na području Općine Medulin, uvijek sudjelujemo u tim vježbama evakuacije i imamo prezentacije po školama i vrtićima. Potrebno je temeljito pripremiti vježbu u suradnji s Javnom vatrogasnom postajom Pula, civilnom zaštitom općine Medulin i Crvenim križem. Fokus je na izazovima poput gašenja požara i sigurnom evakuacijom djece i osoblja vrtića, što predstavlja najvažniji aspekt. Hitna medicinska pomoć je ključna, te je bitno osigurati brzu i učinkovitu obradu i prijevoz unesrećenih, dok se ostali sudionici preusmjeravaju s opasnih područja. Uz to, redovne vježbe gašenja šumskih požara koje se organiziraju svake godine u Općini Medulin omogućavaju realističnu simulaciju situacija i priliku za uvježbavanje svih sudionika.

Ravnateljica dječjeg vrtića Medulin, Mirjana Duras Komparić – kazala je kako je riječ važnoj i egzistencijalnoj vježbi, jer se tiče sigurnosti djece stoga svi moraju znati kako postupati u opasnim situacijama. Istaknula je kako je puno toga naučila na primjeru ovakvog vida vježbi. 'Najvažnije je zadržati pribranost jer ako odrasle uhvati panika, kako je tek djeci?' priupitala je Duras Komparić.

Helena Rupčić, iz Crvenog iz operativnih snaga istaknula je kako je demonstrirajući postupke prve pomoći za klasične ozljede koje se mogu dogoditi u situacijama poput požara. Simulacija je obuhvatila osobu koja se nagutala dima dok je druga osoba zadobila opekotine na rukama i vratu.  
-Naša suradnja s mladim volonterima ekipe prve pomoći bila je posebno istaknuta jer se oni pripremaju za međužupanijsko natjecanje u Puli. Ovo natjecanje pružilo im je još jednu vrijednu priliku za vježbu i demonstraciju vještina prve pomoći. Smatramo da je iznimno važno neprestano učiti, obnavljati i ponavljati vještine prve pomoći kako bismo bili spremni pružiti pomoć u hitnim situacijama zaključila je Rupčić

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter