INTERPRETACIJSKI I CENTAR ZA POSJETITELJE U SREDIŠTU MOMJANA

Kašteli - kameni svjedoci istarske povijesti koji čuvaju tisućljetne tajne

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Momjanski kaštel na stijeni na 280 metara nadmorske visine (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Momjanski kaštel na stijeni na 280 metara nadmorske visine (Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Na istarskom sjeverozapadu, iznad potoka Argilla, ostaci su nekoć impozantnog momjanskog kaštela. Podignut u prvoj polovici 13. stoljeća na stijeni, na 280 metara nadmorske visine, jedan je od najslikovitijih simbola srednjovjekovne Istre.

Najmračniji trenutak u svojoj povijesti Momjan je pretrpio 1343. godine kada je nakon rata s Venecijom kaštel razoren. Pravu renesansu i graditeljske obrise po kojima je i danas poznat, doživljava pod upravom obitelji Rota koja je tu vladala od sredine 16. stoljeća sve do kraja 18. stoljeća kada je kaštel napušten.

Danas se kaštel obnavlja, a nadomak njega svoje je mjesto našla Kuća kaštela - Casa dei Castelli, suvremeni interpretacijski centar brojnih istarskih kaštela. Ima li primjerenije lokacije od ove za prezentaciju značajnog sveistarskog povijesnog nasljeđa.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Povijesno naslijeđe

Jedina Kuća kaštela u Istri i u Hrvatskoj službeno je otvorena u srpnju 2022. godine. Od veljače ove godine na njenom je čelu kao voditeljica Tanja Šuflaj, a njome upravlja Povijesni i pomorski muzej Istre.

- Kašteli diljem Istre još su prije dvadesetak godina bili u dosta lošem stanju, ali naporima Istarske županije, gradova i općina, Ministarstva kulture, sredstvima Regije Veneto, a ponajviše kroz europske projekte, pokrenuta je velika obnova i danas možemo biti ponosni, tim više što to očuvano povijesno naslijeđe, ima i veliki turistički potencijal, a ono se može sagledati na jednom mjestu upravo u Kući kaštela, kazala je Šuflaj.

Od početka lipnja do kraja rujna, Kuća kaštela otvorena je svaki dan, izuzev ponedjeljka, a u ostalim mjesecima posjet je moguć uz prethodnu najavu.

- Cilj je da Kuća kaštela bude otvorena tijekom cijele godine. Organiziramo stručno vodstvo i za grupe i za pojedince, različite sadržaje poput stručnih predavanja i radionica za djecu. U suradnji s Gradom Buje i Turističkom zajednicom Buje radi se na tome da se što je moguće više ovo mjesto promovira i koristi ne samo za zajednicu, već i za turističke namjene, kazala je Šuflaj.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Interpretacijski i centar za posjetitelje atraktivan je arhitektonski marker objekta tradicionalne arhitekture, nekadašnje stare pošte i mljekare u središtu Momjana. Dizajn interijera reinterpretira kulu dvorca i palaču, uz očuvanje i predstavljanje tradicijskih elemenata, a namijenjen je inovativnoj višejezičnoj multimedijskoj interpretaciji Kulturne rute istarskih kaštela, posebno onih u sjevernoj i središnjoj Istri.

Prizemlje obuhvaća info punkt i prezentacijski prostor za lokalne i nacionalne proizvode i suvenire te područje namijenjeno multimedijskoj prezentaciji. Stubište je opremljeno interaktivnom multimedijom, uključujući prostor u podnožju namijenjen interpretaciji za osobe s osjetilnim oštećenjima, dok se na vrhu stuba nalazi i vremenska traka događaja povezanih s dvorcima od razdoblja srednjeg vijeka pa do danas.

Prvi kat rezerviran je za umjetničke i znanstveno-istraživačke posjete te boravak i rad stručnjaka iz različitih područja. Drugi kat zamišljen je kao izložbeni prostor i multifunkcionalna dvorana za događanja, prezentacije ili kreativnu turističku edukaciju.

Posjetitelji u Kući kaštela mogu istražiti sedam multimedijskih prezentacijskih jedinica. Na ulazu je ploča s povijesnim prikazom objekta pa se može saznati čemu je građevina služila prije današnje prenamjene. Glavni multimedijski postav čine istarski kašteli u glavnom prostoru u prizemlju, a sastoji se od video i prikaza u virtualnoj stvarnosti odabranih kaštela s trodimenzionalnim rekonstrukcijama pripadajućih starogradskih jezgri i prirodne baštine, kao i vinara te gastronomske ponude.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Virtualni kaštel

Osim o momjanskom, u Kući kaštela može se doznati povijest kaštela u Završju i Grožnjanu, Pazinu, Pazu i Possertu, Petrapilose blizu Buzeta, Morosini-Grimani u Svetvinčentu, Dvigrada kraj Kanfanara te onih u Žminju i Kršanu. Šetnja zadivljujućim kaštelima moguća je zahvaljujući improviziranom tunelu podno stepenica u prizemlju, gdje su putem tableta dočarani prikazi stvarnog stanja svih kaštela uz 3D rekonstrukciju i pratnju specifičnih zvukova ili glazbe tog vremena.

U podnožju stepenica virtualni je kaštel u koji se "ulazi" uz VR naočale i putem video panorame od 360° može se okretati i doživjeti cijelu sferu prostora osjećajući se kao dna lokaciji.

Na zidu multifunkcionalne dvorane ovjekovječene su fotografije i sjećanja mještana Momjana objedinjena pod naslovom Momianesi pa tako Fiorentino Andreassi svjedoči da su u Gorinjoj i Dolinjoj Vasi bile ukupno 22 djevojke. Školu je pohađao samo do trećeg razreda jer su ga tata i djed slali da vodi krave na pašu. Angelo Brajko tradiciju zvonara u Oskorušu naslijedio je od djeda.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Zvonio bi u 5.30 sati i bilo mu je lijepo vidjeti sve te ljude koji su odlazili raditi u polje, navečer, za Zdravomariju, vraćali su se svojim kućama. Angelo je s don Antoniom 1960. godine napravo popis stanovnika, bilo ih je 180 i 160 životinja, boškarina i krava. Aurora Giurgiovich in Torbica sjeća se da je imala tri ili četiri godine, kada je dolazila grofica, nikada sama, pozdravila bi, nešto upitala, ponekad izvadila bombone.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter