(Snimila Doria Mohorović)
I ovog uskrsnog ponedjeljka na Stanciji Buršić održat će se tradicionalna gastronomska manifestacija "Vodnjanska špaleta". Pripreme za 12. izdanje u punom su zamahu, a bogat program i delicije koje i ove godine očekuju posjetitelje danas su predstavili Mikela Buršić Lisjak, vlasnica Pršutarne i stancije Buršić, Morena Smoljan, direktorica vodnjanske Turističke zajednice i Dragan Bilić, vlasnik tvrtke Istra Buggy.
Sportski dio manifestacije započet će u 10 sati utrkom koja se u sklopu Vodnjanske špalete odvija već devet godina, a potom se, s početkom u 11 sati, otvara i kuhinja.
- Cijela ova priča nastala je i dan-danas se održava zahvaljujući velikom trudu i angažmanu obitelji Buršić, a mi smo, rekla bih, samo mala podrška. Posebno nam je drago što smo od samog početka dio ove priče i što možemo pomoći u dijelu realizacije cijelog događaja, rekla je Smoljan.
- Erik Lukšić s nama organizira karavanu "Teći, isti, piti", koja započinje i završava u Vodnjanu. Bit će održano šest utrka, prva je Špaleta run, a zadnja Olive oil run u vodnjanskom masliniku Oio Vivo. Erik je pripremio neke novosti, trči se šest kilometara po maslinicima, makadamu, a sudionici se, ovisno o godinama, mogu prijaviti u pet kategorija, podsjetila je direktorica vodnjanskog TZ-a. Kotizacija za utrku iznosi 15 eura.
Buršić Lisjak kazala je da je rijetkost da obitelji organiziraju manifestacije koje se temelje na tradiciji. Dodatnu snagu im daje i činjenica da ove godine slave trideset godina postojanja njihoovg obrta.
- Sve namirnice koje se taj dan konzumiraju su starinske, koje su se nekad jele. Pokušavamo da ta manifestacija bude priuštiva svim posjetiteljima i da taj dan stvarno može uživati cijela obitelj. Za Vazan smo svi skupa za ručkom, a drugi dan se nekako više posvećujemo društvu, druženju i zabavi, rekla je Buršić Lisjak.
Otkrila je da su špalete ocijenjene prošlog tjedna u Svetom Petru u Šumi, a šampion i ostali laureati bit će proglašeni na samoj manifestaciji.
- Špalete su ne jako dobre, nego odlične. Kupci sve više žele tu namirnicu imati za Uskrs na stolu, bilo doma, bilo u restoranima. Počeli su je stvarno voljeti i cijeniti, rekla je Buršić Lisjak i zahvalila TZ-u na kontinuiranoj podršci kroz godine, uz opasku da Grad Vodnjan još nije prepoznao značaj manifestacije.
U sklopu manifestacije u ponudi će meni po cijeni od deset eura, koji će činiti fritaja sa šparugama, palenta s travama i začinskim biljem, kapuz, špaleta, fuži sa šugom od špalete i neizostavna maneštra.
Kao i proteklih godina, bit će organiziran kutak za najmlađe za što je zadužena Zemlja zabave, organizirano je i jahanje s Rančem Barba Tone, a za muziku i dobru atmosferu pobrinut će se Alfa Time Band, kao i Serđo Valić i drugi lokalni izvođači. A za one koji su raspoloženi za malo avanture, na raspolaganju će biti vođene ture buggyjem po Vodnjanštini.