e-upisi u osnovne škole

U četvrtak prvi puta elektroničkim putem počinju upisi prvašića u Istri. Donosimo upute za roditelje

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Zvonimir Barišin / Pixsell)

(Snimio Zvonimir Barišin / Pixsell)


E-upisi u istarske osnovne škole započinju ovog četvrtka i trajat će sve do 31. ožujka.

Naime, ove će se godine prijave za redovan upis u 1. razred osnovne škole prvi put odvijati elektroničkim putem, odnosno putem korištenja Nacionalnog informacijskog sustava za upise u osnovne škole. Roditelji će tako preko poveznice https://osnovne.e-upisi.hr/ moći podnijeti prijavu za upis svoga djeteta.

Moguć upis i mlađe djece

Valja naglasiti da su prijave za upis djece s utvrđenim teškoćama otvorene već nekoliko dana, odnosno započele 15. veljače, a trajat će također do 31. ožujka.

Nakon prijave, roditeljima će u sustavu biti vidljivi opći podaci o djetetu, a moći će odabrati mogućnosti koje im se nude u dodijeljenoj školi, kao što su izborni predmeti, produženi boravak i drugo. Također, prilikom podnošenja prijave roditelji će moći izraziti želju za upis u drugu školu, ukoliko ne žele da dijete pohađa onu kojoj pripada prema upisnom području.

U Pravilniku Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu navedeno je da se u prvi razred osnovne škole u školskoj godini 2024./2025. na području Istarske županije upisuju djeca koja će do 1. travnja navršiti šest godina, odnosno djeca rođena u periodu od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2018., kao i djeca kojoj je prošle školske godine odgođen upis u osnovnu školu ili iz drugih razloga nisu upisana u osnovnu školu, a školski su obveznici.

lznimno se u prvi razred osnovne škole mogu upisati i djeca rođena u razdoblju od 1. travnja 2018. godine do 31. prosinca 2018. godine, odnosno ona koja će šest godina života navršiti do 31. prosinca.

Pristup preko sustava e-Građani

U sustav za elektroničke upise u osnovne škole ulazi se preko portala e-Građani, pa se pozivaju roditelji koji nemaju vjerodajnice za ulazak u portal da se jave školi kojoj pripadaju prema upisnom području, a koja će prijavu za upis njihovog djeteta izvršiti umjesto njih.

Za sve ostale informacije - termine testiranja u školi, liječničkih pregleda i laboratorijskih pretraga - roditelji trebaju pratiti mrežne stranice škole kojoj dijete pripada prema upisnom području.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter