Koordinatorica radiologije Istarskih domova zdravlja

Dr. Lorena Brnjac: "Nedostatak radiologa namjeravamo riješiti suradnjom s vanjskim stručnjacima"

| Autor: Milan Pavlović
Dr. Lorena Brnjac (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Dr. Lorena Brnjac (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Radiološka dijagnostika, jedna od 17 djelatnosti Istarskih domova zdravlja, organizirana je u svih sedam ispostava, a s tim da se u Puli obavlja samo RTG dijagnostika zuba, budući da je ostala dijagnostika dostupna u Općoj bolnici Pula.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

RTG oprema je u svim ispostavama bila analogna s filmovima, stara u prosjeku 30 godina, no prije par godina nabavljeni su i instalirani novi uređaji, kao i novi hardver, te napredni softveri koji omogućuju kvalitetnu dijagnostiku. Nova tehnologija omogućila je reorganizaciju djelatnosti i veću funkcionalnost sustava, no njegova ključna i najvažnija karika ostalo je ogromno iskustvo i posvećenost liječnika radiologa i njihovih timova ljudi, bez kojih ni najmodernija oprema na svijetu ne bi značila ništa.

Dijagnostika od 1986. godine

U labinskoj ispostavi »dr. Lino Peršić« već dugi niz godina na čelu tima radiologije nalazi se dr.med.spec.radiologije Lorena Brnjac koja je nakon završetka studija i nekoliko godina rada na »hitnoj«, već od 2000. godine krenula na doškolovanje i počela s radom na ultrazvučnoj dijagnostici.

»S obzirom na to da je i tad, kao i danas, nedostajalo kadrova od te sam godine kao liječnica opće medicine počela obavljati ultrazvučne preglede abdomena, dojke i štitnjače. Radi se o dijagnostici koja se u Domu zdravlja u Labinu obavlja još od 1986. godine s tim da su na početcima to dolazili raditi liječnici iz Rijeke. Krenulo se s nekim starim ultrazvučnim aparatima, da bi se 1989. godine kupio prvi moderniji ultrazvučni uređaj, te počelo s praksom slanja labinskih liječnika na edukaciju.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Na ultrazvuku u ovom Domu zdravlja je radio pokojni dr. Gržalja, zatim dr. Radeljak koji je sad u mirovini, dr. Milevoj i dr. Višković. Kad je ona upućena na specijalizaciju iz radiologije, mene su poslali na edukaciju za ultrazvučnu dijagnostiku, tako da smo mi u Labinu, još od 1989. godine, kontinuirano imali liječnike koji su radili ultrazvučne preglede u Domu zdravlja.

Mene su na specijalizaciju iz radiologije poslali 2007. godine, nakon što je dr. Višković otišla u Zagreb, a dok mene nije bilo »u sustav« obavljanja ultrazvučne dijagnostike ušla je dr. Silvija Benković koja je specijalist opće medicine. Od 1. siječnja 2011. vratila sam se u Labin te sam na ovom mjestu kao specijalist radiologije«, govoreći o svom profesionalnom razvoju, ali i razvoju radiologije na Labinštini kazala nam je dr. Lorena Brnjac, koja je odnedavno imenovana koordinatoricom djelatnosti radiologije Istarskih domova zdravlja.

Liječnici na specijalizaciji

Povijest koja je svakako zanimljiva i zato što u drugim ispostavama ne postoji tako duga tradicija djelatnosti zbog čega su u počecima labinskoj radiološkoj ambulanti gravitirali ne samo pacijenti s Labinštine, već su dolazili i iz raznih drugih dijelova Istre.

Radiološka djelatnost u međuvremenu je organizirana u svim ispostavama, a ciljem adekvatne kadrovske ekipiranosti kontinuirano se i dalje ulaže u liječnike, pa se tako i sad na specijalizaciji nalazi dvoje rječnika čijim bi se povratkom trebale popuniti kadrovske »rupe« koje u toj djelatnosti trenutno postoje u Poreču i u Rovinju.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Na pitanje o dostupnost radiološke dijagnostike u Istarskim domovima zdravlja, odnosno o tome kako je radiološka dijagnostika danas organizirana u sedam županijskih ispostava dr. Brnjac kaže kako je klasična radiologija dostupna u roku od tjedan dana u svim ispostavama Istarskih domova zdravlja, dok ultrazvučna dijagnostika, upravo zbog nedostatka radiologa, privremeno nije dostupna u ispostavama u Poreču i Rovinju zbog čega se pacijenti s tog područja upućuju u druge domove zdravlja.

»S obzirom na to da se radi o turističkim gradovima u kojima je potreba za tom vrstom usluge velika i da zbog dugotrajne specijalizacije na nove liječnike još neko vrijeme ne možemo računati, pokušavaju se pronaći neka druga rješenja, pa i kroz suradnju s vanjskim institucijama i stručnjacima.

Nedavno se stupilo u kontakt s troje liječnika koji imaju iskustva i radili su već ultrazvučne preglede, a koji su pokazali interes da se uključe i pomognu nam da prebrodimo ovu situaciju do pronalaska trajnog rješenja u obje ispostave. Sklopljen je i sporazum o očitavanju radioloških nalaza »na daljinu«, no ultrazvuk ne možemo raditi »na daljinu«, za to nam trebaju liječnici koji će upravljati i raditi s ultrazvučnim aparatom. Vjerujem da smo na dobrom putu da to osiguramo kroz suradnju s vanjskim suradnicima koji nisu radiolozi, ali su licencirani i imaju iskustva za rad na ultrazvučnim aparatima«, kaže dr. Brnjac.

Mobilni mamograf

Što se dijagnostike tiče tu su i mamografski uređaji koji se nalaze u ispostavama u Labinu i Pazinu, a odnedavno je u »akciji« i mobilni mamograf kojeg je, na prijedlog struke, kupila i u potpunosti financirala Istarska županija, kako bi ta usluga bila čim dostupnija što većem broju žena u Istri.

Naime, kroz županijski proračun izdvajaju se značajna sredstva i za preventivne preglede i kampanje kako bi se motivirao što veći broj njih da se odazovu na preglede jer ako se rak dojke otkrije na vrijeme moguće ga je izliječiti.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije koordinira i poziva žene na preglede u sklopu Nacionalnog plana ranog otkrivanja raka dojke, a početkom ove godine u planu je obilazak Bujštine, odnosno Novigrada, Umaga, Buja i drugih područja na kojem ne postoji fiksni mamograf. Za obavljanje mamografskog pregleda žene s tog područja trebale su zato izdvajati puno više vremena, a nisu imale ni pravo na naknadu za putne troškove, stoga je ovo veliki napredak jer se mobilnim mamografom pregled može obaviti praktički pred njihovim pragom.

No, želja i cilj je smanjiti vrijeme čekanja i na ostale radiološke preglede. Jedan način za to je, kaže dr. Brnjac, da obiteljska medicina »filtrira« uputnice kroz trijažu i odvajanje onih kojima ta dijagnostika nije potrebna, dok je drugi bolja kadrovska ekipiranost. »Manjak specijalista radiologa ne osjećaju samo Istarski domovi zdravlja, već i mnoge druge zdravstvene ustanove, a rezultat svega toga je da se pojedini procesi ne obavljaju onom dinamikom kojom bi mogli i da je čekanje na termin dulje nego što bi smjelo o trebalo biti.

Ali i ovo je sustav u kojem rade ljudi i uz njihov manjak, čak i onda kad svakoga dana daju sve od sebe, takvi procesi su nažalost neizbježni. Stoga, ponavljam, vjerujem da će napori da u sustav uvedemo dodatne liječnike uroditi plodom, te nam omogućiti da krenemo u rasterećivanje listi čekanja, odnosno da čekanje na sve vrste usluga približimo što je moguće više nekom prihvatljivom roku.«, zaključuje naša sugovornica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter