boćarski dom kozari

Humanitarno kuhanje za Klub odraslih s intelektualnim teškoćama: Brojni obrtnici kroz hranu predstavili svoje krajeve

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


U Boćarskom domu Kozari, u naselju kod Buzeta, održano je humanitarno kuhanje, manifestacija na kojoj su obrtnici iz raznih krajeva Hrvatske predstavili sebe i svoje krajeve kroz jela koja su pripremili.

Prva sjevernoistarska gastro-manifestacija takve vrste okupila je dvanaest ekipa, ukupno sedamdesetak obrtnika iz udruženja obrtnika Sisak, Stubica, Krapinske Toplice, Duga Resa, Novi Vinodolski, Trogir, Kaštela, Grada Zaboka, potom Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, istarske obrtnike iz Pazina, Poreča i Buzeta, buzetskog obrta Karbun te gostujuću ekipu Lovačkog društva Mirna Buzet. Ulaz je bio besplatan, a za jela se je mogao donirati iznos osobnom izboru. Budući da je kuhanje bilo humanitarnog karaktera, sav prihod namjenjen je buzetskom Klubu odraslih osoba s intelektualnim teškoćama.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Predstavnici Kluba odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i obrta Karbun (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Fritaja i tuna

Takvi se obrtnički sadržaji, kazao je Damir Prar iz obrta Karbun, organizator humanitarnog kuhanja u Kozarima, priređuju svugdje po Hrvatskoj, u Trogiru, Imotskom, Stubici, Krapini, Vrbovskom, Vukovaru, Pakracu...

- Već tri, četiri godine supruga Ingrid i ja odazivamo se na takva događanja kad god smo u prilici i uvijek su nas pitali kada ćemo ga organizirati u Istri. Osim što imaju humanitarnu notu, takva su događanja prigoda i za druženje obrtnika i razmjenu iskustva, istaknuo je Prar.

Zadovoljstvo siječanjskom humanitarnom gastro manifestacijom iskazala je i Emiliana Blažević Černeka voditeljica buzetskog Kluba odraslih osoba s intelektualnim teškoćama.

- Nama to znači da smo prepoznati, da smo prisutni u zajednici i da smo njeni ravnopravni članovi, rekla je Blažević Černeka.

U Klubu se nalaze dva puta tjedno po dva sata, a potreba je da to bude češće jer za korisnike je to odmak iz dnevne rutine i jako im puno znači u smislu socijalizacije, druženja i zajedničkih šetnji.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Na štandu domaćina, obrta Karbun pripremili su namaz od tartufa i fritaju od tartufa, a na susjednom štandu Udruženja obrtnika Kaštela, tunu na roštilju, s malo maslinovog ulja i soli.

- Odlučili smo se za tunu, jer svi je nekako vole, a bilo nam je najjednostavnije donijeti, ipak smo prošli daleki put, rekla je Mara Topić koja pet, šest puta godišnje s obrtničkim udruženjem sudjeluje u humanitarnim kuhanjima po cijeloj Hrvatskoj, a sada je prvi puta došla na buzetsko područje.

U Udruženju obrtnika Pakraca i Lipika spremili su pakrački steak čije je tajna u vrhunskome mesu iz domaće proizvodnje. Gastro ekipa LD-a Mirna iz Buzeta odlučila se za gulaš od divljači, srnetine i jelenske divljači s fužima, a obrtnici Udruženja obrtnika Sisak za tradicionalne domaće češnjovke.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Članovi Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika spremili su pakrački steak (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Kobasice, čvarci...

Zasebna skupina obrtnika iz Trogira, Kaštela i Drvenika pripremila je srnetinu i veprovinu, divljač s maneštrom.

- Prvi put smo u Buzetu na ovakvom događanju. Imali smo ugodno druženje, iznenadili su nas i omogućili obilazak Huma, najmanjeg grada na svijetu pa smo mi naše domaćine razveselili našom domaćom spizom, kazala je obrtnica Jasna Borozan.

Obrtnici Donje i Gornje Stubice, Marije Bistrice, Općine Stubičke Toplice i Grada Oroslavja, prenijela je Zvjezdana Dekan, ponudili su tradicionalne suhomesnate nareske svoga kraja, čvarke, jeger, kobasice, šunku.

- Humanitarna kuhanja jedan su jako dobar način zbližavanja i druženja ljudi, i sve to u dobre svrhe, kazala je Dekan.

Obrtnici iz Udruženja obrtnika Grada Zaboka spremili su kuhane kobasice s dinstanim kiselim kupusom, slaninom i čvarcima u pecivu, a vrijedne domaćice iz obrtničkog udruženja ispekle domaće kolače.

- Kiseli kupus se kod nas tradicionalno jede za kolinje i općenito u zimskom razdoblju, naglasila je Katarina Čaržavec govoreći o gastro tradiciji svoga kraja.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Češnjovke - specijalitet Udruženja obrtnika Sisak (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter