izvanredna sjednica Raškog vijeća

Uskoro kreću natječaji za dozvole na pomorskom dobru, Općina Raša traži pomorskog redara

| Autor: Branko Biočić
(Foto: Općina Raša)

(Foto: Općina Raša)


Općinsko vijeće Raše donijelo je sredinom prosinca prošle godine Plan upravljanja pomorskim dobrom na području Općine Raša za razdoblje od 2024. - 2028. godine. Već prilikom donošenja plana istaknuto je da još nisu donijeti podzakonski akti, među kojima i Pravilnik o sadržaju plana upravljanja pomorskim dobrom pa je plan koji su prihvatili raški vijećnici bio izgrađen sukladno nacrtu toga Pravilnika koji je Vlada tada uputila na savjetovanje. Bilo je to nužno jer se trebalo zadovoljiti zakonom propisane rokove. Nakon što je Pravilnik konačno prihvaćen, vijećnici općine Raša okupili su se na izvanrednom zasjedanju kako bi donijeli izmjene i dopune plana.

Sadržaj izmjena

Pročelnik općinskog Jedinstvenog upravnog odjela Igor Radić je, obrazlažući izmjene i dopune općinskog Plana upravljanja pomorskim dobrom koji se odnosi na razdoblje do 2028. godine, upoznao je vijećnike da je Pravilnik o sadržaju upravljanja pomorskim dobrom stupio na snagu 23. prosinca 2023. godine, dakle deset dana nakon što je vijećnici Općina Raša usvojili svoj plan.

- Sukladno zakonu, Općina Raša dostavila je Plan Istarskoj županiji radi dobivanja suglasnosti. Općina Raša zaprimila je dana 20. prosinca 2023. godine obavijest Upravnog odjela za pomorstvo, promet i infrastrukturu Istarske županije, kojom se poziva Općina na usklađenje točke VI. Plana s odredbama čl. 7. i 8. Pravilnika. Slijedom toga, izrađen je prijedlog ovih izmjena i dopuna. Kada govorimo o rokovima, zakonski rok za raspisivanje natječaja za izdavanje dozvola na pomorskom dobru je do 1. veljače, ali je Ministarstvo mora, prometa i infrastarukture u uputi od 14. prosinca 2023. godine, uvažavajući činjenicu da se kasni s donošenjem podzakonskih akata, za ovu godinu iznimno pomaknulo rok za raspisivanje natječaja do 15. veljače. Općina mora za svoj Plan dobiti i suglasnost resornog odjela županije i Lučke kapetanije Pula, rekao je Radić.

(Foto: Općina Raša)(Foto: Općina Raša)

Pojasnio je da prijedlog izmjena i dopuna Plana sadrži i izmijenjen prilog mikrolokacije s grafikom, ali samo na način da je grafički prikaz mikrolokacija sada dan na digitalnom ortofoto snimku s uklopljenim katastarskim stanjem, kako je propisano Pravilnikom.

Instrumenti naplate

Odgovarajući na pitanja Admire Žakula iz HDZ-a koju je zanimalo je je li donošenje plana zakonska obaveza te tko određuje sadržaj, Radić je odgovorio da je to zakonska obveza, ali da svaka jedinica lokalne samouprave sama donosi svoj plan.

Pravnica u općini Raša Helena Derosi, odgovarajući Nikoli Laziću iz SDP-a, rekla je da neki elementi moraju biti u planu jer je to propisano Pravilnikom te da nije još odabran pomorski redar, iako je to radno mjesto predviđeno općinskom sistematizacijom. Lazića je zanimalo i pojašnjenje instrumenata naplata, jer se kao osiguranje može koristiti pokretna i nepokretna imovina. Derosi je odgovorila kako je u vezi instrumenta osiguranja i bjanko zadužnice sve točno propisano novim Pravilnikom u kojem su instrumenti osiguranja više razrađeni te kako je zakonodavac odredio da se instrumenti osiguranja naplate moraju predvidjeti u trenutku raspisivanja natječaja te se od toga ne može odustati.

Uz tri oporbena glasa protiv, izmijenjeni i dopunjeni Plan je usvojen većinom glasova.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter