nužan zahvat

Nakon što je srušen stari most u Donjoj Raši, vijećnici glasali za dodatnih 95.000 eura za novi most

| Autor: Branko Biočić
Srušen most u Donjoj Raši (Snimio Branko Biočić)

Srušen most u Donjoj Raši (Snimio Branko Biočić)


Općinsko vijeće Raše donijelo je druge izmjene i dopune Programa građenja komunalne infrastrukture za ovu godinu koji sada iznosi 294.000 eura. Planirano je zadržavanje dosadašnjih stavki, a nova stavka odnosi se na sanaciju dijela nerazvrstane ceste G-81 u naselju Raša, konkretno mosta u Donjoj Raši, što je nužan zahvat u iznosu od 95.000 eura

Nakon što je to obrazložio pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Igor Radić, vijećnica HDZ-a Admira Žakula i vijećnik SDP-a Nikola Lazić pitali su tko je utvrdio cijenu, je li proveden postupak javne nabave te zatražili detaljnije pojašnjene.

- Nakon što je srušen stari most ovaj sad je samo privremeni dok se ne napravi novi most koji će imati veći otvor i tako za obilnih kiša propuštati bujice vode i naplavine. Napravljena je potrebna projektna dokumentacija i troškovnik po kojem je utvrđena cijena. Postupak javne nabave biti će u drugoj fazi prije nego što se počne graditi novi trajni most, sve se radi u dogovoru sa Konzervatorskim odjelom u Puli, odgovorio je Radić.

Usklađivanje

Zbog usklađivanja stavki tijekom godine, Vijeće je donijelo druge izmjene i dopune Programa održavanja lokalne infrastrukture koji sada iznosi 478 tisuća eura te druge izmjene i dopune Socijalnog programa koji sad iznosi 139 tisuća eura.

Izmjene i dopune općinskog proračuna za ovu godinu obrazložila je Kristina Višković.

- Prateći ostvarenje prihoda i izvršenje rashoda te uzimajući u obzir da su neke aktivnosti i projekti već u dosadašnjem razdoblju okončani, da su za određene aktivnosti i projekte planirana veća sredstva od stvarnih pokazanih ovogodišnjih potreba ili pak da kod pojedinih aktivnosti i projekata nisu planirana dostatna sredstva, da je tijekom proračunske godine otvorena potreba za uvođenjem pojedinih novih aktivnosti i projekata, stvoreni su preduvjeti za pristupanje donošenju ovih drugih izmjena i dopuna proračuna. Naime, okosnica ovih izmjena i dopuna proračuna bilo je otvaranje mogućnosti za sanaciju mosta na nerazvrstanoj cesti u Donjoj Raši. Budući da je prateći ostvarenje prihodovne strane proračuna, konkretno komunalnog doprinosa, omogućilo dodatni izvor prihoda, kojeg je moguće iskoristiti za spomenutu sanaciju ceste, a za koju se potreba pokazala upravo prilikom posljednjih nevremenskih neprilika, odlučeno je čim prije pristupiti ovim izmjenama i dopunama proračuna, kako bi se odmah pristupilo nabavi dokumentacije i naručivanju radova, odnosno čim više iskoristile vremenske prilike i kratko vrijeme do kraja proračunske godine za izvođenje radova. Na tu izmjenu i dopunu proračuna nadogradile su se i ostale ukazane potrebe, koje su u najvećoj mjeri namirene određenim preraspodjelama sredstava unutar postojećih stavki, odnosno smanjivanjem stavki koje su u izvršenjima iskazale dostatnost sredstava u korist stavki za koje se drži da je potrebno izdvojiti nešto veća sredstva, rekla je Višković te istaknula da uz raspoloživa sredstva prethodne godine od 659.858 eura novi rebalans omogućuje planiranje rashoda i izdataka u iznosu od 3.465.168 eura.

Rasprava

Raspravu je izazvao prijedlog Odluke o privremenoj zabrani građevinskih radova teške mehanizacije kojom se stvara buka tijekom iduće turističke sezone od 15. lipnja do 15. rujna 2024. Nikola Lazić je pitao koliko je prijašnjih godina izrečeno kazni građevinskim tvrtkama koje nisu poštovale ovakvu općinsku odluku i je li takva odluka samo mrtvo slovo na papiru. Radić je odgovorio kako do sada nije bilo kažnjavanja te kako nakon usmenog upozorenja komunalnog redara radovi se zaustavljaju. Lazić je demantirao Radića te rekao kako su u Crnima i Svetom Bartolu građevinski radovi nastavljeni i nakon usmenog upozorenja komunalnog redara, a nitko ništa nije poduzeo.

- Građevinske tvrtke i mještani Raše koji bi vam trebali biti prioritet nisu u istom položaju i nemaju isti tretman. Dok građevinske tvrtke upozoravate, a oni ta upozorenja ne poštuju, građanima odmah bez opomene šaljete kazne za odlaganje otpada ili parkiranje, rekla je Admira Žakula. Radić joj je odgovorio kako se radi o različitim vrstama prekršaja i kako su građani također više puta upozoravani o komunalnom redu, ali Žakula nije bila zadovoljna odgovorom upitavši kakav je protokol kada se ne poštuje općinska odluka.

Kante za smeće

Vijećnici su donijeli odluku o redu na pomorskom dobru, a prilikom vijećničkih pitanja Damir Matas iz HDZ-a zatražio je postavljanje kanti sa smeće za NK Rašu i na tribinama igrališta te više novca u proračunu za raške nogometaše. Radić, koji je jedini odgovarao na sva pitanja vijećnika i sudjelovao u raspravama, rekao je da će nogometni klub i igralište dobiti kante, a prijedlog za većim sredstvima razmatrati će se kod izrade prijedloga proračuna za iduću godinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter