Vinar Ivica Matošević posebno kolekcionarsko izdanje svojih najboljih vina posvetio Vladi Divljanu, frontmanu Idola

Veliko prijateljstvo istarskog vinara i slavnog glazbenika obilježeno akcijom s humanitarnom notom: Prihodom kupljena oprema za edukaciju mladih rovinjskih glazbenika

| Autor: Tea Tidić
Ivica Matošević i Vlada Divljan (Foto iz albuma Ivice Matoševića)

Ivica Matošević i Vlada Divljan (Foto iz albuma Ivice Matoševića)


Koja je poveznica između Vlade Divljana, legendarnog novovalnog benda VIS Idoli, vrhunskog istarskog vinarstva i mladih rovinjskih glazbenika? Odgovor je - Ivica Matošević, jedan od najpoznatijih istarskih vinara, koji je u spomen na svog preminulog prijatelja Vladu Divljana, nekadašnjeg frontmena grupe Idoli, prošle godine na tržište pustio kolekcionarsko izdanje svojih najboljih vina posvećeno velikom glazbeniku i nadasve velikom prijatelju.

Limitirano izdanje

Nakon smrti legendarnog frontmena Idola, Matošević je na ideju došao na poticaj Maxa Juričića koji je s Vladom Divljanom svirao u sastavu Ljetno kino. U katalogu je supruga Vlade Divljana napisala da bi Vlada na čitavu inicijativu sigurno rekao "Napokon ste smislili nešto pametno".

Ivica Matošević i Vlada Divljan (Foto iz albuma Ivice Matoševića)Ivica Matošević i Vlada Divljan (Foto iz albuma Ivice Matoševića)

To limitirano izdanje promovirano je u svibnju, na Divljanov rođendan, a bilo je dostupno svega sto sanduka, svaki sa šest boca - tri crne Grimalde iz različitih berbi, dvije bijele Grimalde iz različitih berbi i jedna Antiqua. Svaka od šest boca ima različitu etiketu, nazvanu po jednoj od Divljanovih pjesama, a etikete su izradile umjetnice iz Zagreba, Beograda i Splita.

Posebna kolekcija vina "Živjelo prijateljstvo" (Foto: Vinarija Matošević)Posebna kolekcija vina "Živjelo prijateljstvo" (Foto: Vinarija Matošević)

Osim kao najljepši hommage velikom prijateljstvu, cijela ova priča nosi i poticaj za stvaranje i edukaciju novih naraštaja glazbenika - naime, u sklopu akcije simboličnog naziva "Živjelo prijateljstvo", sav prihod od prodaje specijalne Divljanove kolekcije Matoševićevih vina namijenjen je za opremanje jednog studija Glazbenog laboratorija Rovinj, gdje se mlade glazbenike podučava umijeću muziciranja.

Oprema za edukaciju mladih glazbenika

Oprema je već stigla u Rovinj i mladi glazbenici su prionuli poslu - upravo na toj glazbenoj opremi koja je kupljena sredstvima prikupljenim u sklopu akcije "Živjelo prijateljstvo", već neko vrijeme intenzivno se vježba i muzicira. Zahvaljujući Matoševićevoj donaciji, u Glazbenom laboratoriju Rovinj studio je opremljen razglasom, gitarskim pojačalima, mikrofonima i ostalom opremom, te mladi glazbenici imaju na čemu vježbati, a saznajemo da su već krenuli i dogovori i u nastajanju su neki novi, mladi bendovi.

Mentori Glazbenog laboratorija Rovinj s glazbenom opremom koju je donirao vinar Ivica MatoševićMentori Glazbenog laboratorija Rovinj s glazbenom opremom koju je donirao vinar Ivica Matošević

Također, upravo na toj opremi vježbaju i polaznici Glazbenog laboratorija Rovinj, koji će naučeno predstaviti na završnom koncertu jesenskog semestra, koji će se održati danas s početkom u 19 sati, u šatoru u Advent zoni kod rovinjske tržnice. A osim nastupa polaznika, na ovom koncertu se mogu očekivati i iznenađenja.

Posebna kolekcija vina "Živjelo prijateljstvo" (Foto: Vinarija Matošević)Posebna kolekcija vina "Živjelo prijateljstvo" (Foto: Vinarija Matošević)

Za Glas Istre Ivica Matošević je već na početku ove akcije rekao:

"Vladu Divljana upoznao na početku mog pravljenja vina, a odrastao sam na njegovoj glazbi. Srednja škola i novi val je mene odredio po svim principima i kada se dogodi moment da upoznaš idola svog djetinjstva koji pak voli tvoja vina, pa di ćeš ljepše?! Od 1999. kada smo se upoznali pa sve do 2014. gotovo svake smo godine tulumarili kod mene u Krunčićima, prvog vikenda u kolovozu. To je bilo za ekipu, za prijatelje, ljubomorno smo to čuvali od javnosti.

(Foto: Privatna arhiva Ivice Matoševića)(Foto: Privatna arhiva Ivice Matoševića)

Feštom je redovito zapovijedao Jura Novoselić, također glazbenik iz Filma, Discipline kičme i današnjih Psihomodo Popa, a Divljani su nastupali familijarno, njegova supruga Dina, pa djeca Steva i Pavle, najprije u kolicima, onda klinci, pa tinejdžeri, a danas već odrasli ljudi. Neko je vrijeme s nama svirao i pokojni Andi Šipetić Demian i još puno dragih ljudi. Kada gledam unazad, od svih stvari koje mi je vino donijelo, to je jedno od najljepših stvari koje ću pamtiti", prisjetio se Matošević.

Ivica Matošević (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)Ivica Matošević (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter