"božićni beofest"

FOTO / Internacionalni festival igre i pjesme: Đulistan se predstavio igrama iz okolice Sarajeva, a Kršanski ljiljani spletom igara iz BiH

| Autor: Branko Biočić


Plesači i članovi KUD-a Kršanski ljiljani iz općine Kršan i KUD-a Đulistan iz Labina sudjelovali su u Beogradu na Internacionalnom festivalu igre i pesme "Božićni Beofest" koji je održan 17.prosinca.

Nositelj programa bio je KUD Kršanski ljiljani koji je prijavio program preko Savjeta za nacionalne manjine RH, pomoću kojega je program i bio realiziran, uz pokroviteljstvo Općine Kršan, Općine Pićan, Općine Sveta Nedelja, Grada Labina i Rockwolla. Članovi KUD-ova do Beograda su putovali s autoprijevoznikom Autotrans koji im je bio na usluzi i tijekom boravka u gradu.

Prvi su se dan, nakon smještanja u hotelu, zaputili do centra grada u potrazi za restoranima u poznatoj beogradskoj ulici, Skadarliji. Drugi je dan boravka obilježio posjet Muzeju Jugoslavije, Kući cvijeća, gdje su imali priliku vidjeti grobove Josipa i Jovanke Broz, kao i komemorativni muzej napravljen u znak sjećanja na život i djelo Josipa Broza Tita. Prijašnja namjena tih prostora bila je zimski vrt i ured J. B. Tita, kao tadašnjega predsjednika Jugoslavije.

Obilazak se kasnije nastavio posjetom centru grada, Knez Mihajlovoj ulici i Kalemegdan tvrđavi. Istoga je dana organiziran Masterclass tradicionalnih srpskih igara pod vodstvom koreografa Dragana Pantelića. Riječ je o kratkom seminaru na kojemu su sudjelovala po dva plesača iz svakoga društva sa svojim voditeljima, na kojemu su učili korake tradicionalnih srpskih, bugarskih i rumunjskih igara. Sljedećega je dana održan je festival u Dječjem kulturnom centru – Domu kulture.

KUD Kršanski ljiljani predstavio se svojom koreografijom "Splet igara iz Bosne i Hercegovine", a KUD Đulistan s "Igrama iz okolice Sarajeva". Na festivalu su nastupila i društva iz Srbije, Bugarske i Rumunjske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter