lijepa vijest

Rovinj napokon dobiva prostor za mlade: Nekadašnja "Školjka" postat će mjesto za druženje i razne edukativne i kreativne aktivnosti

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Rovinj)

(Foto Grad Rovinj)


Radovima rušenja pregradnih zidova postojećeg derutnog objekta nekadašnje Školjke započela je realizacija rovinjskog Centra za mlade.

Riječ je o budućem mjestu susreta i održavanja raznih događaja i radionica, uz prostore za učenje, igru i opuštanje. Ovdje će se promicati STEM programi, robotika, glazba, umjetnost, te razni oblici suradnje i umreženosti među mladima.

(Foto Grad Rovinj)(Foto Grad Rovinj)

Radove rekonstrukcije Centra za mlade prema projektu Vjekoslava Moscatella izvodi tvrtka Reliance d.o.o. iz Splita te je ugovoreni iznos 1.047.287 eura. Nadzor vrši tvrtka Arhetip21 d.o.o. iz Poreča.

Projektom se predviđa rekonstrukcija postojeće građevine i njena prenamjena. Rekonstrukcija obuhvaća nov unutarnji raspored prostora, nove priključke na infrastrukturu, te sanaciju postojeće konstrukcije zamjena slojeva građevinskih dijelova, kao i dodatno toplinsko izoliranje zgrade radi energetsko toplinske učinkovitosti.

Projekt će biti izveden poštujući Posebne uvjete izdane od strane nadležnog konzervatorskog odjela, a predviđa i realizaciju novog pješačkog pristupa iz Ulice Nella Quarantotta.

(Foto Grad Rovinj)(Foto Grad Rovinj)

Priča o uređenju Centra za mlade potaknuta je idejom da se u Rovinju izgradi jedan prostor namijenjen pripadnicima mlađih generacija po uzoru na druge europske gradove.
Projekt je stoga uvršten u program sadašnjeg mandata gradonačelnika Marka Paliage, a u osmišljavanju sadržaja budućeg Centra aktivno se priključio i trenutni saziv Savjeta mladih čiji su članovi u tu svrhu proveli i anketu među svojim vršnjacima kako bi mogli uvažiti njihove potrebe i sugestije.

Upravo zahvaljujući provedbi spomenute ankete velikodušna rovinjska dobročiniteljica dr. Marisa Sciolis Škrapić saznala je za ovaj projekt kojeg je odlučila podržati donacijom od 4 milijuna kuna (oko 530.000 sadašnjih eura), te se na taj način opredijelila za jedan veliki i povijesni čin za dobrobit rovinjske zajednice.

U znak zahvalnosti, budući će Centar za mlade nositi ime prerano preminulog dr. ing. Dine Škrapića, sina dr. Marise Sciolis Škrapić, a na doprinosu će joj bez sumnje biti zahvalni svi građani, ponajprije mladi kojima je projekt i namijenjen, te koji će na ovaj način dobiti jedan prostor za kvalitetno druženje i održavanje aktivnosti s ciljem razvoja svojih znanja i vještina.

(Foto Grad Rovinj)(Foto Grad Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter