ZAŠTITNIK GRADA LABINA

400. obljetnica zvonika sv. Justa: Biskup Štironja služio misu, održana i procesija

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Centralnom proslavom uz procesiju i misu u subotu je svečano obilježena 400. obljetnica labinskog zvonika Svetog Justa. Procesija je krenula od zvonika gdje je održan blagoslov do crkve Rođenja Marijina, gdje je Svečanu svetu misu i procesiju uz svećenike labinskog dekanata predvodio porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja.

U slavlju su uz mnogobrojne građane Labinštine sudjelovali zamjenik župana Tulio Demetlika, labinska dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada, načelnica općine Raša Glorija Paliska, načelnik općine Kršan Roman Carić i drugi predstavnici Grada Labina i susjednih općina.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Zaštitnik Labina i mučenik Sv. Just slavi se inače 2. studenog, ali kako je to i Dušni dan, uobičajeno se obilježava prvog sljedećeg vikenda. Ovaj veliki jubilej 400. godišnjice zvonika sv. Justa labinska Župa rođenja Marijina i Grad Labin obilježavaju nizom događanja cijele godine.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

U čast ove obljetnice labinski su umjetnici okupljeni u likovni projekt Labinski uzlet likovnosti u kolovozu stvarali upravo na temu zvonika za tradicionalnu izložbu "Labinski uzlet likovnosti", početkom rujna održana je i tematska poetska manifestacija "Ćakulode na Torjone", krajem rujna održan je koncert duhovne glazbe grupe "Emanuel" koja izvodi kršćansku duhovnu glazbu a labinska Župa Rođenja Marijina izdala je slikovnicu-bojanku "Blago Starog grada Labina" na hrvatskom i talijanskom jeziku.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Talijanska verzija promovirana je u Trstu koji također uz Labin ima Sv. Justa za zaštitnika. Za 24. studenog zakazano je otvorenje sakralne izložbe "Kult Sv. Justa – od simbolike do zaštitnika Labina" koju organizira Pučko otvoreno učilište Labin, Narodni muzej kao nositelj te labinska Župa Rođenja Marijina kao partner uz financijsku podršku Grada Labina i Ministarstva kulture i medija RH.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter