POVRATAK KIRURGIJE

Pri završetku obnova operacijskog bloka rovinjske bolnice: Uskoro kreću i prvi kirurški zahvati

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Rovinjska Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" ovih dana prolazi kroz završne faze obnove svog operacijskog bloka, s planom otvaranja vrata tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Obišli smo rekonstruiranu salu i druge prostorije, čiji bi građevinski radovi, otkrio nam je ravnatelj bolnice Marinko Rade, trebali biti završeni do 10. studenog, nakon čega slijedi njihovo postepeno opremanje. Zamisao je, kaže ravnatelj, dobiti sve potrebne dozvole do kraja ove godine kako bi se prvi kirurški zahvat mogao obaviti u siječnju 2024. godine.

- Želimo započeti novu godinu s viješću da se u bolnicu Rovinj na velika vrata vraća kirurgija. Ustanova je po tome bila poznata u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, no počela je propadati kad je kirurgija otišla 1996. godine. S ovim projektom možemo zapečatiti činjenicu da bolnica raste i vraća se na stari sjaj. Pokušavamo okončati cijelu priču oko Božića jer smatramo da je to najprikladnije vrijeme za darivanje, da to bude poklon našim građanima i pacijentima, ističe Rade.

Reprezentativna sala

U najvećoj prostoriji, reprezentativnoj operacijskoj sali veličine 41 kvadrata, posebno se ističe dnevno svjetlo.

- Ogroman prozor garantirat će bolje osvjetljenje, zajedno s umjetnim i fokusiranim svjetlima, što daje puno bolju preglednost operativnog polja i samim time bolje ishode, govori Rade. No, nije to samo jedna prostorija koja je prošla kroz obnovu, već se uređuju i prostori uz salu, od sobe za sterilizaciju, svlačionica za pacijente i osoblje, skladišta i sanitarija, do sobe za oporavak koji se prostiru na 186 metara kvadratnih. Osim što je fokus stavljen na stručnost i sigurnost, sala će se kontinuirano opremati prema potrebama za različite kirurške zahvate. Ukupna vrijednost rekonstrukcije, uključujući građevinske radove i opremu, iznosi 330 tisuća eura.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Plan je da ovaj obnovljeni blok djeluje kao zasebna Dnevna bolnica, koja će integrirano djelovati sa Službom za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu te s bolničkim odjelima.

- Selektirat i trijažirat ćemo pacijente, ako vidimo da postoji potreba odmah ćemo ih usmjeriti prema našoj Dnevnoj bolnici, i nakon zahvata moći će biti smješteni na Odjelu ili biti otpušteni čak i isti dan, sukladno njihovim potrebama. Nakon toga odmah nastavljaju s rehabilitacijskim postupcima u Specijalnoj bolnici Rovinj. Ideja je da pacijent riješi problem od početka do kraja na jednome mjestu, u jednoj ustanovi, kod nas, pojašnjava Rade.

Jedna od značajnih činjenica koju treba naglasiti je da bolnica već ima kvalificirano osoblje i kirurge koji su spremni za operacije.

- Smatramo da je greška graditi operacijsku salu i tek nakon toga investirati u ljudski kapital, u srž poslovanja. Prioritet je osigurati potreban kadar, testirati njihov potencijal i mogućnost zajedničkog rada, tek nakon toga idemo s investicijom u poslovne prostore, konstatira Rade.

Odjel za djecu

Osim toga, rovinjska bolnica ima još jedan ambiciozan projekt pred sobom - uspostavljanje i uređenje Odjela za dječju rehabilitaciju čija vrijednost dostiže 3,3 milijuna eura. Prošlog su tjedna postavljene dizalice i skele na zgradi uprave, a rekonstrukcija bi trebala potrajati 15 mjeseci. Važnost projekta potvrđuje i činjenica da je on podržan od strane Istarske županije i svih njenih gradova i općina, što je rijetkost, a osim toga, uživa i potporu Ministarstva zdravstva i HZZO-a. Ova će investicija omogućiti da rovinjska bolnica, koja je 1888. godine i izgrađena kao dječja bolnica, nastavi svoj put punom snagom.

- U ovom trenutku kroz Tim za ranu intervenciju pratimo više od tisuću djece te vidimo da se potreba povećava, a nemoguće je to raditi ambulantno, kaže Rade ističući da će u novom dječjem odjelu biti pružana raznovrsna rehabilitacija, od mišićno-koštane do neurološke rehabilitacije. U proširenom sastavu, objašnjava, djelovat će i tim za ranu intervenciju koji je već integrativni dio bolnice. Zaposleni su fizijatar specijaliziran za rad s djecom, pedijatar, logopedi, edukacijski rehabilitatori, posebno educirani fizioterapeuti, klinički psiholozi i radni terapeuti. Osim prostorija namijenjenih njima, u zgradi koja se prostire na 2.600 kvadrata bit će i poliklinika s dijagnostičkim i terapijskim dijelom te bolnički odjel s 26 kreveta. Roditelji će ondje moći boraviti s djecom, čime će se omogućiti kontinuirana skrb i terapija, te više rehabilitacijskih postupaka, bez nepotrebnog putovanja koje može iscrpiti male pacijente.

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)Ravnatelj Marinko Rade (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

A s obzirom na to da je bolnica smještena u samom parku i uz plažu, djeca će na raspolaganju imati i druge sadržaje.

- To je jako važno za dijete jer tada on nema osjećaj da je u bolnici, izbjegava se hospitalizam, skup psihičkih i fizičkih promjena koje se razvijaju kod djece kao posljedica duljega boravka u bolnicama, osjećaj da su njegov društveni život i kontekst ovisni o bolnici i zdravstvenom sustavu. Tu se potiče integracija, jer kroz jutro dijete dobiva terapije, a popodne se igra sa svojim vršnjacima. I onda će se toga sjećati ne kao vrijeme koje je proveo na liječenju, nego u ljetnom kampu, kaže Rade.
A osim djeci, određenim se potezima nastoji olakšati i njihovim roditeljima i skrbnicima. Naime, rovinjska bolnica surađuje s Dječjom bolnicom Srebrnjak iz Zagreba koji ih podupiru u vidu neuropedijatrijskog praćenja. Pa, kako objašnjava ravnatelj, ako se nakon pedijatrijskog ili neuropedijatrijskog pregleda ustanovi određeno odstupanje, za daljnju visoku diferentnu obradu i dijagnostiku kao što su magnetna rezonanca, genetska ispitivanja te sumnje u metaboličke bolesti, otvoren je direktan kanal sa zagrebačkim zdravstvenim ustanovama - Dječjom bolnicom Srebrnjak i Kliničkim bolničkim centrom Rebro, tamošnjim Zavodom za medicinsku genetiku i bolesti metabolizma, gdje se po prioritetima osiguravaju termini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter