TUBER(FOOD) FEST

Livadama se širi miris tartufa i pečenih kestena

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Domaći fuži i nedeva s tartufima već su tradicionalno gastronomska okosnica dvodnevnog Tuber(food)festa - festivala dobre hrane začinjene kraljem svih gljiva tartufom, koji se ovog vikenda održava u Livadama, mjestu tartufara uz sam rub Motovunske šume.

Čak 350 kila kestena

- Svake godine pa tako i ove, nudimo domaću tjesteninu, nedevu, tradicionalno jelo, od domaćeg ribanog suhog kruha, jaja i parmezana, oblikovanog u štrucu, potom domaće kolače, mlado vino i pečene kestene, kazala je predsjednica Zajednice Talijana Livade - Gradinje Irina Štokovac.

U organizaciju je uključeno tridesetak volontera, vrijedne domaćice umijesile su trideset kilograma fuži, a za feštu u Livadama osigurano je 350 kilograma kestena iz šuma u okolici Zrenja pa se uz miris tartufa Livadama širio i miris pečenih kestena. Jer sezona je kestena, tko im može odoljeti. Uz tartufe čija je sezona također u tijeku, kesten je jedan od dva prirodna resursa oprtaljskog područja.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Kutija domaćih kolača od oko 60 dekagrama koje su pekle domaćice iz Livada, Gradinja, Ipši, Istarskih Toplica, Pirelići, prodavala se po cijeni od pet eura, porcija tjestenine po 10 eura, nedeve po 5 eura, a pečenih kestena 3 eura. Najmlađi su također imali svoj štand s ručnim radovima izrađenim na likovnim radionicama Zajednice Talijana koje se održavaju tijekom cijele godine.

Cjelodnevna zabava

U Livadama su prije tridesetak godina pokrenuli Tuberfest. Sajam tartufa u međuvremenu se počeo organizirati u režiji Zigante tartufa, stoga je oprtaljska Turistička zajednica u suradnji s Zajednicom Talijana Livade-Gradinje, mještanima i Općinom Oprtalj prije nekoliko godina osmislila novi gastro sadržaj.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U subotu, prvog dana dvodnevnog programa, uz gastro punkt na šetnici u središtu Livada organiziran je cjelodnevni glazbeni program. U Muzeju Parenzana u Livadama održana je i radionica izrade prirodne aromakozmetke. U večernjim satima u šatoru su nastupili Tequila band i DJ Kriza.

Tuber(food)fest održava se i danas (nedjelja), a uz gastro punkt, cjelodnevni glazbeni program i zabavni park za djecu, u 15 sati predviđen je Martiniuss show za djecu. Dvodnevna manifestacija uklopljena je u tradicionalni sajam u Livadama, koji se održava vikend nakon svetkovine sv. Ivana Kapistrana, zaštitnika mjesta.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter