(Snimio Branko Biočić)
U istočnom dijelu Istre, u zaseoku Bartići, udaljenom svega tri kilometara od Starog grada Labina nalazi se OPG Juričić, mladog vinara Larija Juričića. Njegova vinska priča sasvim je drugačija od ostalih, vinarska tradicija u obitelji Juričić nije stoljetna i njegovi preci nisu se bavili vinom.
- Sve je započelo kada sam sa svojih 18 godina na obiteljskom imanju zasadio prve nasade vinove loze, maslina i lavande. Imanje je bilo od djeda, međutim nitko se u obitelji ranije nije bavio proizvodnjom grožđa i vina. Ipak, ljubav prema ovom poslu dovela je do širenja nasada i proizvodnje, te se postepeno to pretvorilo u posao od kojeg i za kojeg živim.
Lari s nagrađivanim vinom Crno zloto (Snimio Branko Biočić)
U sklopu našeg imanja nalazi se vinarija s podrumom i salom za degustacije, maslinici, vinogradi, te polje lavande. Za vrijeme boravka na imanju mogu se posjetiti i naši magarci, a ujedno nudimo i mogućnost smještaja u kući za odmor koja se nalazi u neposrednoj blizini vinarije, govori nam Lari, koji trenutačno obrađuje tri hektara vinograda i dva hektara maslina. Uz vlastitu proizvodnju, otkupljuje određeni dio sirovina od svojih kooperanata. Proizvodi vino, maslinovo ulje, vinski ocat i proizvode od lavande.
- Naši vinogradi smješteni su na istočnoj strani istarskog poluotoka, u neposrednoj blizini vinarije. Tlo na kojem je zasađen dio vinograda predstavlja kombinaciju crvene i smeđe zemlje. Noviji dio vinograda zasađen je na krškom području, na nadmorskoj visini od 400 metara, te je ujedno najviši vinograd u istočnom dijelu Istre. S ovog područja prostire se pogled na čitav grad Labin i okolicu.
(Snimio Branko Biočić)
S obzirom da je riječ o području koje čini 80 posto kamenitog tla, ovaj teren pripremali smo za sadnju gotovo tri godine, prvenstveno pripremom tla, pikamiranjem na dubini od jednog metra, nakon toga definiranjem prostornog plana, izravnavanjem terena i dubinskim malčiranjem kamena i tla u dubini od pola metra, a sve kako bi dobili teren pogodan za sadnju i savršenu kompoziciju tla. Položaj okupan suncem tijekom čitavog dana, lagani povjetarac, te tlo bogato mineralima predispozicija su za uzgoj kvalitetne sirovine, a naposljetku i vrhunskog vina, kaže Lari, koji od vina proizvodi svježa vina i odležana vina. Njegovu liniju svježih vina predstavljaju sorte Malvazija, Chardonnay, Rosé, Merlot, Teran i Muškat Bijeli. Kako bi što bolje i uspješnije predstavili to područje, a ujedno stvorili i prezentirali specifičan dizajn vinskih etiketa, za baznu liniju kreirali su etikete inspirirane upravo raznolikom povijesnom baštinom i lokalnim arheološkim nalazištima.
(Snimio Branko Biočić)
U neposrednoj blizini vinarije nalazi se špilja "Trdačina", bogato nalazište keramike iz srednjeg brončanog doba. Tisućljetni dekorativni elementi ureza, lučnih i horizontalnih linija s keramičkih ulomaka oživjeli su na etiketi, koja je svojevrsna posjetnica manje poznatog, prapovijesnog razdoblja na području Labinštine i istočne obale Istre. Ovakvo vizualno oblikovanje usmjereno je prezentaciji i promociji lokalne povijesti, povezivanjem kulturne baštine i specifičnih osobina lokaliteta s kojeg dolaze njegova vina, kao dijela enološke ponude Labina i okolice. Liniju odležanih vina čine "Sv. Barbara" – malvazija barrique, i "Crno zloto" – crni cuvee barrique kojeg čini 50 posto teran, 30 posto merlot i 20 posto cabernet sauvignon.
- Sveta Barbara i Crno zloto, malvazija barrique i cuvée barrique iz linije Barrique, vina su kojima se naša vinarija pridružila obilježavanju stote obljetnice Labinske republike, kratkotrajne rudarske samouprave iz ožujka i travnja 1921. Iza imena svetice-zaštitnice rudara "Sv. Barbara" i naziva na lokalnoj cakavici "Crno zloto", sinonima za karbon-ugljen, koji se na Labinštini eksploatirao duže od dva stoljeća, kriju se bijelo vino sorte malvazija i crno, cuvée, u kojemu uz merlot i cabernet sauvignon dominira autohtona sorta teran.
(Snimio Branko Biočić)
Dizajn vinske etikete na tragu talijanskog racionalizma prati priču velikog povijesnog događaja uz prepoznatljiv motiv novoobnovljenog rudarskog tornja - šohta i izvornu tipografiju A. Buttija, "Semplicità" nastalu 1930. Kartonska ambalaža uz rudarski pozdrav "SRETNO!", malj i čekić te ime proizvođača otisnuto zlatnom bojom svojevrsni je hommage svečanoj rudarskoj odori, crnoj sa zlatnim uresima. Bogata i vrijedna lokalna rudarska baština, napose njezin dio iz razdoblja uoči i početkom Drugog svjetskog rata, na ovaj je način uspješno prezentirana u kontekstu enološke ponude Labina i okolice.
Uz navedeno, proizvodimo i pjenušac "Iris", koji je proizveden od grožđa malvazije istarske, tradicionalnom metodom vrenja u boci. U našoj ponudi imamo i maslinovo ulje, višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje koje predstavlja kombinaciju sorti Leccino, Pendolino, Buže i Istarske bjelice, te maslinovo ulje "Forto" aromatizirano dehidriranim ljutim papričicama, kojeg proizvodimo u suradnji sa Stefanom Petrovićem, osnivačem brenda "Forto", koji se bavi proizvodnjom ljutih umaka.
(Snimio Branko Biočić)
Uz to, zajedno sa Stefanom kreirali smo i plasirali liniju ljutih umaka, i to ljuti umak s okusom terana i ljuti umak s okusom muškata. "Teran hot sauce" je napravljen na bazi crnog vina Teran, te je namijenjen prvenstveno jelima s mesom, srednje ljutine, dok je "Muškat hot sauce" zamišljen kao desertni ljuti umak, napravljen od baze vina muškata bijelog, a odlično se slaže sa razno raznim desertima, kaže ovaj mladi labinski i višestruko nagrađivani vinar koji svoja vina i ostale proizvode u većem dijelu plasira na kućnom pragu.
Nalazi se u blizini turističkog mjesta i pa ima veliku fluktuaciju turista, posebice u ljetnim mjesecima, međutim ima i sve više domaćih, lokalnih gostiju. Jedan dio proizvoda plasira i putem lokalnih marketa, restorana i barova. Također distribuira vino po Kvarneru i otocima, jedan dio asortimana plasira i u Zagrebu, a manji dio izvozi u strane zemlje, najviše Njemačku. Od nedavno su formirali i web shop, tako da se proizvodi od sada mogu naručiti i online, te ima mogućnost dostave u zemlji i u inozemstvu. Kaže da mu je cilj proširiti mrežu distribucije kako bi bili što dostupniji klijentima. Međutim nije sve tako lako, kao i svugdje i ovdje postoje poteškoće i problemi.
- Što se tiče proizvodnje i rada u poljoprivredi, svakako bi kao najveći problem istaknuli vremenske prilike, odnosno neprilike, i nepredvidivost vremenskih uvjeta tijekom godine. Uspješnost berbe, a u konačnici i kvaliteta proizvoda, ovisi prvenstveno o kvaliteti sirovine i vremenskim prilikama. Do sada smo imali zaista svakakvih godina, neke su bile zaista uspješne, a nekada smo imali velikih problema sa sušom i tučom, te smo u nekoliko navrata izgubili veliki dio prinosa.
(Snimio Branko Biočić)
Uz to, kao i u svakoj branši, prati nas općenito povećanje cijena materijala, ambalaže i sredstava potrebnih za rad. Veliki problem je i radna snaga, posebice što se tiče rada u vinogradima, jer je teško pronaći radnu snagu koju to zanima i koja bi se bavila time, pa smo svakako zahvalni što imamo naše "penzionere" koji to vole i znaju i koji su nam svakako velika pomoć u vinogradima. Srećom, dobivamo i poticaje, svakako bi spomenuli našu lokalnu akcijsku grupu (LAG) istočne Istre, koja je aktivna u pogledu poticaja i natječaja financiranih europskim fondovima, te je svakako od koristi za nas i naše kolege s područja Labinštine. Mi smo imali priliku koristiti poticaje putem LAG-a za sadnju novih nasada vinograda i za kupnju mehanizacije, što nam je povećalo, ali i olakšalo proizvodnju i rad u poljoprivredi, ističe ovaj mladi vinar, koji je za svoja vina dobivao mnogobrojne nagrade u zemlji i inozemstvu.
Gotovo svake godine predaje uzorke vina na "Vinistru", izložbu vina koja se svake godine tradicionalno održava u dvorani Žatika u Poreču, gdje njegova vina većinom osvajaju zlatne i srebrne medalje. Uz to, uzorke predaje na ocjenjivanje i na velika svjetska vinska natjecanja kao što je "Decanter" u Londonu gdje su također osvajali zlatne medalje.
Najveće priznanje je svakako zlatna medalja na prestižnom međunarodnom ocjenjivanju vina "Concours Mondial de Bruxelles", jednom od najvećih i najznačajnijih ocjenjivanja vina na svijetu, gdje je od stotinjak uzoraka pjenušaca iz cijele Hrvatske, jedino pjenušac "Iris", nazvan po njegovoj supruzi, koja mu je desna ruka, osvojio zlatnu medalju. Sve nagrade i postignuća su naravno potvrda kvalitete vina, ali i poticaj za daljnji rad i napredak. Lari ističe i suradnju s Turističkom zajednicom Labin i turističkim zajednicama susjednih općina. Ovdje dolaze razne grupe, održavaju se sastanci, radionice i druženja za koje mama Sonja priprema domaću kuhinju, najviše fuže, njoke i pljukance, a nezaobilazna je i velika pomoć Barbare da bi funkcionirao OPG.
Larijeva supruga Iris, uz mamu Sonju, velika je pomoć i potpora (Snimio Branko Biočić)
- Turizam svakako ima veliki značaj za nas, posebice što se tiče plasmana i prodaje naših proizvoda. Moramo istaknuti da zaista imamo jako lijepu suradnju s Turističkom zajednicom grada Labina, ali i turističkim zajednicama lokalnih općina, koje sve imaju inovativne ideje kako bi što uspješnije prezentirale naše područje i ponudu, a između ostalog zaista se trude promovirati proizvode i brend nas kolega vinara istočne Istre, kao i ostalih lokalnih proizvođača, te zainteresirati javnost kroz nove manifestacije.
Također, veliko hvala i našim ugostiteljima koji se trude promovirati i prezentirati naše proizvode domaćim gostima i turistima. Možemo reći da smo za sada jako zadovoljni s dosadašnjim postignućima i napretkom. Svakako u doglednoj budućnosti imamo u planu proširenje nasada i proizvodnje, a uz to naravno i proširenje vinskog podruma, zaključio je Lari Juričić, koji od prošle godine ima i jednu novu, atraktivnu ponudu na svom imaju, Disc golf teren. To je prvi takav teren u Istri, nazvan Terra Malvasia, kojeg su formirali u suradnji s agencijom "Atlas" iz Rapca.
Disc golf je urbana i ekološki prihvatljiva verzija klasičnog golfa, slijedi isti koncept kao i "golf s lopticom", ali se koristi drugačija oprema, plastični diskovi, poznati kao frizbiji, bacaju se prema posebno dizajniranim koševima. Sport je prikladan za sve dobne skupine, pa u njemu mogu uživati i djeca i stariji. Osim kao rekreacija za lokalno stanovništvo ovaj disc golf teren postaje i novi turistički sadržaj Labinštine i Istre jer je sport vrlo popularan u SAD-u, Kanadi te sjevernoj i zapadnoj Europi.