"Karavana" stigla u Istru

Udruga branitelja proizvođača Panonija: Istrijanima su suhomesnati proizvodi na prvom mjestu

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
(Foto Udruga Panonija)

(Foto Udruga Panonija)


Udruga branitelja proizvođača Panonija, već godinama dobro poznata stanovništu,ali i posjetiteljima Istre, ponovo je organizirala svoje sajamske manifestacije gospodarskog, turističkog, kulturnog i edukativnog karaktera koje se, kako navode iz udruge, "kreću poput karavane po Hrvatskoj". Članovi Panonije trenutno opet borave u Istri gdje tijekom listopada izlažu i prodaju svoje proizvode u Poreču i Rovinju. Prošloga tjedna boravili su na porečkoj manifestaciji "Domaće je domaće", gdje su se Porečanima predstavili na Trgu slobode, a očekivanja ih ni ovaj put nisu razočarala.

- Udruga djeluje deset godina, a na područje Istre dolazimo osam godina, uglavnom u Pulu, jer smo u Poreču i Rovinju tek do 2019. godine, rekao nam je Nenad Kračun, tajnik Udruge branitelja proizvođača Panonija.

Porečki sajam

Na porečkom Trgu slobode mogli su degustirati i kupiti razni slavonski proizvodi, počevši od suhomesnatih proizvoda, preko sireva, čajeva, napitaka i sokova od domaćeg voća, pa sve do tipičnih pekarskih proizvoda. U ponudi su bile i razne rukotvorine od šiblja, drva te mnogi drugi proizvodi koji mogu biti uporabnog karaktera ili prigodan dar u svakoj situaciji. Iz Udruge Panonija ističu da je svakako pravi gušt degustirati i ponijeti doma za vlastiti stol nešto od predstavljenih slavonskih gurmanskih delicija. Ova udruga predstavlja dvadesetak malih proizvođača, a u prezentacijskom djelu upriličeno je i pripremanje slavonskih specijaliteta poput nadaleko poznatog čobanca - jela spravljenog od različitih vrsta mesa koje se, uz povrće i začine po volji kuhara, kuha po nekoliko sati. Na upit koji od proizvoda najviše okupira pažnju Istrana, Kračun ističe suhomesnate proizvode.

(Foto Udruga Panonija)(Foto Udruga Panonija)

- Mi plasiramo ono što je ljudima zanimljivo, a suhomesnati proizvodi su na prvome mjestu, a odmah zatim jela koja se spravljaju u Slavoniji, a to su čobanac, kiseli kupus i grah, naglašava Kračun dodajući da su ljudima zanimljivi i proizvodi koji zahvaćaju košarstvo, zatim od voća i aronije, čajevi, med i kruh.

- Imamo u ponudi i nakit, tako da bude od svega pomalo, da bude zanimljivo ljudima, jer kod nas uvijek postoji i neka priča, kaže Kračun. Kako Istrani doživljavaju slavonska jela, najbolje opisuje, kaže tajnik ove udruge, njihov naglasak na suhomesnate proizvode, jer upravo kroz njih i doživljavaju Slavoniju.

- Ljudi se ovih dana zaustavljaju, kupuju, nema štanda koji nije bio dobro posjećen, naglašava Kračun.

Danas u Rovinju

U Rovinju će članovi ove braniteljske udruge svoje proizvode prezentirati na Obali Pina Budicina, i to u sklopu manifestacije »Zeleno i Plavo« koja će se održati od 16. do 21. listopada.

- Mi uvijek idemo s nekom ne prevelikom euforijom, želimo se predstaviti kao i svugdje, ali vremenska progrnoza nam izgleda neće ići na ruku. Ali, dobro, mi smo već dugo godina u tome, pa se prilagodimo svemu. Očekivanja su uvijek pozitivna i nadamo se da će uvijek sve biti dobro, ističe Kračun. Udruga branitelja proizvođača Panonija ima tridesetak stalnih članova, ali tajnik udruge pojašnjava da ne idu svi stalno svuda.

(Foto Udruga Panonija)(Foto Udruga Panonija)

- Sad se potrefilo nekoliko manifestacija: Marunijada, Tinjan, Zagreb, uvijek ih je 10 ili 12 u manjim gradovima. Izmjenjujemo se na putovanjima, nije nikad stalna ekipa. Nekad nas je i po 25, 30, 40, naprimjer u Rijeci; sve to ovisi o potrebama manifestacija i o tome gdje ljudi mogu doći. Prilagodimo se fizičkom prostoru, kaže Kračun potvrđujući da su izlagači udruge uvijek na otvorenome, osim u Rijeci, gdje su pod šatorom zbog česte kiše.

- Na otvorenome je najjednostavnije i najdostupnije ljudima, jer oni to vole doći, pomirisati, vidjeti, dotaknuti bocu, tako im je najpristupačnije, zaključuje Kračun.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter