(Foto Udruga Panonija)
Udruga branitelja proizvođača Panonija, već godinama dobro poznata stanovništu,ali i posjetiteljima Istre, ponovo je organizirala svoje sajamske manifestacije gospodarskog, turističkog, kulturnog i edukativnog karaktera koje se, kako navode iz udruge, "kreću poput karavane po Hrvatskoj". Članovi Panonije trenutno opet borave u Istri gdje tijekom listopada izlažu i prodaju svoje proizvode u Poreču i Rovinju. Prošloga tjedna boravili su na porečkoj manifestaciji "Domaće je domaće", gdje su se Porečanima predstavili na Trgu slobode, a očekivanja ih ni ovaj put nisu razočarala.
- Udruga djeluje deset godina, a na područje Istre dolazimo osam godina, uglavnom u Pulu, jer smo u Poreču i Rovinju tek do 2019. godine, rekao nam je Nenad Kračun, tajnik Udruge branitelja proizvođača Panonija.
Na porečkom Trgu slobode mogli su degustirati i kupiti razni slavonski proizvodi, počevši od suhomesnatih proizvoda, preko sireva, čajeva, napitaka i sokova od domaćeg voća, pa sve do tipičnih pekarskih proizvoda. U ponudi su bile i razne rukotvorine od šiblja, drva te mnogi drugi proizvodi koji mogu biti uporabnog karaktera ili prigodan dar u svakoj situaciji. Iz Udruge Panonija ističu da je svakako pravi gušt degustirati i ponijeti doma za vlastiti stol nešto od predstavljenih slavonskih gurmanskih delicija. Ova udruga predstavlja dvadesetak malih proizvođača, a u prezentacijskom djelu upriličeno je i pripremanje slavonskih specijaliteta poput nadaleko poznatog čobanca - jela spravljenog od različitih vrsta mesa koje se, uz povrće i začine po volji kuhara, kuha po nekoliko sati. Na upit koji od proizvoda najviše okupira pažnju Istrana, Kračun ističe suhomesnate proizvode.
- Mi plasiramo ono što je ljudima zanimljivo, a suhomesnati proizvodi su na prvome mjestu, a odmah zatim jela koja se spravljaju u Slavoniji, a to su čobanac, kiseli kupus i grah, naglašava Kračun dodajući da su ljudima zanimljivi i proizvodi koji zahvaćaju košarstvo, zatim od voća i aronije, čajevi, med i kruh.
- Imamo u ponudi i nakit, tako da bude od svega pomalo, da bude zanimljivo ljudima, jer kod nas uvijek postoji i neka priča, kaže Kračun. Kako Istrani doživljavaju slavonska jela, najbolje opisuje, kaže tajnik ove udruge, njihov naglasak na suhomesnate proizvode, jer upravo kroz njih i doživljavaju Slavoniju.
- Ljudi se ovih dana zaustavljaju, kupuju, nema štanda koji nije bio dobro posjećen, naglašava Kračun.
U Rovinju će članovi ove braniteljske udruge svoje proizvode prezentirati na Obali Pina Budicina, i to u sklopu manifestacije »Zeleno i Plavo« koja će se održati od 16. do 21. listopada.
- Mi uvijek idemo s nekom ne prevelikom euforijom, želimo se predstaviti kao i svugdje, ali vremenska progrnoza nam izgleda neće ići na ruku. Ali, dobro, mi smo već dugo godina u tome, pa se prilagodimo svemu. Očekivanja su uvijek pozitivna i nadamo se da će uvijek sve biti dobro, ističe Kračun. Udruga branitelja proizvođača Panonija ima tridesetak stalnih članova, ali tajnik udruge pojašnjava da ne idu svi stalno svuda.
- Sad se potrefilo nekoliko manifestacija: Marunijada, Tinjan, Zagreb, uvijek ih je 10 ili 12 u manjim gradovima. Izmjenjujemo se na putovanjima, nije nikad stalna ekipa. Nekad nas je i po 25, 30, 40, naprimjer u Rijeci; sve to ovisi o potrebama manifestacija i o tome gdje ljudi mogu doći. Prilagodimo se fizičkom prostoru, kaže Kračun potvrđujući da su izlagači udruge uvijek na otvorenome, osim u Rijeci, gdje su pod šatorom zbog česte kiše.
- Na otvorenome je najjednostavnije i najdostupnije ljudima, jer oni to vole doći, pomirisati, vidjeti, dotaknuti bocu, tako im je najpristupačnije, zaključuje Kračun.