(Snimio Sergej Drechsler/Novi List)
Kako je Istarska županija u zadnjih trideset godina doprinijela razvoju stočarstva i poljoprivrede na prostoru Istre razgovaralo se na panelu održanom u sklopu događanja kojima se obilježavaju obljetnica formiranja županije i donošenja Rujanskih odluka.
- Svima je poznato koliko je poljoprivreda doprinijela razvoju naše županije, naše Istre koja je danas, nakon turizma, sigurno najprepoznatljivija upravo po razvijenoj poljoprivredi i enogastronomskoj ponudi. Donošenjem Strategije razvoja poljoprivrede Istarske županije prije 30 godina, posebice osnivanjem Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istarske županije te sustavnim ulaganjima i kontinuiranim provođenjem Strategije u ovih 30 godina stvoreni su uvjeti za uspješan razvoj te postizanje značajnih rezultata zbog kojih se danas po razvoju poljoprivrede toliko izdvajamo od prosjeka. Vrhunski poljoprivredni proizvodi, poput maslinova ulja, vina, istarskog pršuta i ostali autohtoni proizvodi danas su brend koji promoviraju našu Istru i sve naše poljoprivrednike, ali i tradiciju, kulturu te način života u Istri, kazao je na panelu županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan.
Zbog sve izraženijih klimatskih promjena i ostalih nepovoljnih utjecaja, bez adekvatne poljoprivredne infrastrukture otežano je uopće baviti se stabilnom i sigurnom poljoprivredom i stočarskom proizvodnjom, a jedan od najvažnijih segmenata tog sustava je svakako izgradnja sustava za navodnjavanje.
- U Istri su izgrađena dva takva sustava, te zahvaljujući njima danas u Istri imamo mogućnost navodnjavati više od tisuću hektara poljoprivrednog zemljišta. To su svakako značajni projekti kakve namjeravamo razvijati i u budućnosti jer nema te proizvodnje koja je moderna, ekonomski isplativa i stabilna, a da se navodnjavanje površina rješava tako da se čeka da padne kiša, kazao je Pinzan.
Dalekosežna i strateški dobro promišljena bila je odluka da se osnuje AZRRI koja je prije svega za cilj imala revitalizaciju istarskog goveda, plemenite autohtone vrste kojoj je prijetilo izumiranje. Kako bi se taj proces zaustavio, te poduzimale konkretne aktivnosti usmjerene ka spasu istarskog goveda osnovana je županijska agencija koja će provoditi taj županijski program. Iz te ideje zaštite i revitalizacije istarskog goveda kasnije se rodio i proizišao niz drugih ideja i programa zaštite velikog broja autohtonih vrsta koji se temelje upravo na iskustvima stečenim na tom inicijalnom projektu.
Pokretačka snaga razvoja poljoprivrede Istre svakako su OPG-ovi što je u Županiji prepoznato, te su pokrenuti brojni projekti i aktivnosti kojima je uspjela pomoći poljoprivrednicima i usmjeriti ih prema izvrsnosti što je smjer na kojem se i u budućnosti namjerava inzistirati.
To je važno i zbog daljnjeg razvoja turizma s obzirom na to da istraživanja pokazuju da je uz more i sunce enogastronomija već dulje vrijeme najvažniji motiv dolaska gostiju u Istru, te su kvalitetni poljoprivredni proizvodi jedan od najjačih brendova domaćeg turizma.
- Ulje, vino, sir i suhomesnati proizvodi, a najviše bijeli tartuf mnogim su gostima motiv da prevale nekoliko stotina kilometara i posjete Istru bilo za vikend ili na nekoliko dana. Naša želja je svakako u budućnosti dodatno proširiti tu ponudu, te po modelu na koji su se razvili naši maslinari, vinari i pršutari u budućnosti razviju još neki sektori poput primjerice stočarstva, kaže županijski pročelnik za poljoprivredu. Naime, svi ti projekti omogućili su ozbiljniji pristup poslu od kojeg se sada ostvaruju i ozbiljniji prihodi, a realizacijom poduzetničkog pothvata stvorena je i perspektiva da mlađi naraštaji ostanu i vide svoju budućnost u ruralnim krajevima.
- Istarski vinari, maslinari i ostali poljoprivredni proizvođači danas su poduzetnici koji svoj proizvod koji brendiraju, promoviraju i prodaju kroz digitalne kanale i društvene mreže. Danas nema neke razlike između mladog čovjeka koji je uspješan u recimo informatici ili nekom drugom pozivu ili mladog koji se odlučio baviti vinogradarstvom ili maslinarstvom. Ako dobro rade svoj posao i jedni i drugi od toga mogu dobro živjeti. Vjerujem da smo kao Županija i mi djelomično zaslužni za takav scenarij, kazao je Ezio Pinzan.