ISTRA U SABORU

Paus i Vasilić: Porezna reforma i izborni zakon čista su manipulacija HDZ-a za nadolazeće izbore

| Autor: Glas Istre
(Foto Press IDS)

(Foto Press IDS)


Povodom ponovnog zasjedanja Sabora, predsjednik IDS-a Dalibor Paus i predsjednik PGS-a Darijo Vasilić održali su, zajedno sa saborskim zastupnicima IDS-a Emilom Dausom i Katarinom Nemet, konferenciju za medije u Saboru na kojoj su se osvrnuli na izmjene 9 poreznih zakona te na Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Govoreći o poreznoj reformi, predsjednik IDS-a Dalibor Paus istaknuo da tu reforme nema, već da se radi o manjoj izmjeni poreznih pravila, dok izmjenama vezanim uz prirez, stope poreza na dohodak i povećanje porezne osnovice, država nasilno upada u financije gradova i općina kako bi sebi osigurala veću potporu na nadolazećim izborima.

- Ovo je "priča" u kojoj HDZ-ova Vlada ispada "pozitivac" koji će povećati primanja građana, dok su gradonačelnici i načelnici "negativci" ili pak nesposobni osigurati sredstva pa zato zakidaju svoje građane. IDS sigurno neće dozvoliti da se zbog ovih PR-ovskih izmjena smanje prava i standard usluga koje dobivaju građani u gradovima i općinama pod upravljanjem IDS-a, te ćemo napraviti sve da rupe koje je Vlada napravila u proračunima lokalnih samouprava ne krpamo povećanjem stope poreza na dohodak, već dodatnom racionalizacijom i organizacijom poslovanja, zaključio je Paus, te istaknuo kako u ovom slučaju Vlada ne daje ništa, a sve što će građani vidjeti na svojim računima dobivat će od svojih općina i gradova.

(Foto Press IDS)(Foto Press IDS)

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić istaknuo je da izmjene poreznih zakona neće nikome donijeti ništa, kako poreznim obveznicima, građanima, tako ni gospodarstvu, dok će svima u sustavu stvarati štetu.

- Smatramo da bi bilo puno bolje porezno opterećenje prenijeti na neke druge oblike poreznih obveza, primjerice na dobit, ekstra dobit, ekstra profit, imovinu i sl., a dodatno rasteretiti dohodak. Naravno, s obzirom na to da je država odgovorna za raspodjelu poreznih prihoda i za porezne prihode lokalnih samouprava, onda treba taj gubitak u porez na dohodak kompenzirati s nekim novim prihodima, koje bi namijenila za funkcioniranje lokalnih proračuna, izjavio je Vasilić.

Predsjednici IDS-a i PGS-a osvrnuli su se i na novi zakon o izbornim jedinicama, poručivši da nije ispoštovan stav Ustavnog suda, odnosno da izborne jedinice ponovno nisu usklađene s teritorijalnim ustrojem RH.

- Cijeli javni i upravni sektor formiran je po granicama županija, jedino izborne jedinice to nisu. Zašto imamo uopće županije? Ovaj kartografski nered posebno se ogleda u Primorsko-goranskoj županiji, koja je jedina županija izbornim zakonom prerezana u dvije izborne jedinice, obzirom da je Općina Matulji iz 8. izborne jedinice prešla u 7., a Bakar i Novi Vinodolski iz 7. u 8. Jedini je razlog tome jest što HDZ ima svoje gradonačelnike u Bakru i u Novom Vinodolskom, dok u Matuljima većina birača tradicionalna glasa za ljevicu i lijevi centar, izjavio je Vasilić.

(Foto Press IDS)(Foto Press IDS)

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus naveo je da je zato IDS predložio svoj prijedlog izmjena izbornih jedinica za nadolazeće izbore, kojih bi kao i do sada trebalo biti 10, ali bi se granice mijenjale uz poštivanje administrativnih i teritorijalnih granica općina i kvartova:

- Naš je prijedlog bio zamišljen kao prijelazno rješenje s obzirom da su izbori 'pred vratima', a vladajući nisu omogućili dovoljno vremena za širu raspravu. IDS će tražiti da se odmah nakon sljedećih parlamentarnih izbora osnuje radna skupina za cjelovitu izmjenu izbornog zakonodavstva, koja će uključivati predstavnike parlamentarnih stranaka, jer o ovako važnom pitanju je potrebno postići širi konsenzus, a ne samo HDZ-ove radne skupine iz sjene o kojoj čitamo iz medija, kazao je Paus.

Zaključili su da se ovdje radi o ponovnom izbornom inženjeringu HDZ-a, koji će na idućim izborima, kada sa područja Hrvatske neće biti jednakopravno zastupljena u Hrvatskom saboru, pokazati da nova podjela ne funkcionira.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter